noiembrie 2010
În 50 de ani de relaţie cu Yves Saint Laurent, partenerul său Pierre Berge a strâns multe amintiri de povestit şi de nepovestit, dar mai ales de păstrat. Pe unele le povesteşte în documentarul Yves Saint Laurent, l'amour fou, pe unele le păstrează pentru el. Ce nu păstrează Pierre Berge sunt operele de artă adunate în cei 50 de ani petrecuţi alături de cunoscutul creator de modă. De la Picasso la Brâncuşi, ele au înconjurat universul lor. Dar nu l-au creat. Un documentar obişnuit despre o personalitate de geniu, L'amour fou nu are cum să nu impresioneze prin mizanscenă.
 
La întrebarea "Ce este o ţară?" cu greu găseşti un răspuns, mai ales de la ONU. Documentarul lui Julioe Shappiro How to start your own country vorbeşte despre acele ţări nerecunoscute de ONU, dar care funcţionează foarte bine. Au proprii lor bani, propriile timbre, folosesc cântece populare pe post de imnuri naţionale, se pun singuri pe harta lumii, se medaliază, îşi dau titluri de prinţese şi ştampilează paşapoartele curioşilor. Bineînţeles tonul nu are cum să nu fie comic, dar mai important documentarul ridică câteva întrebări interesante.
 
Au mai fost prezentate: Deux de la Vague despre relaţia profesională şi personală dintre principialii reprezentanţi ai Noului Val Francez Jean Luc Godard şi Francois Truffaut, How Much Does Your Building Weight, Mr Foster despre unul din cei mai influenţi arhitecţi, Norman Forster şi Videocracy, un documentar care dovedeşte cât de controversată e lumea politică a fiecărei ţări.

Festivalul de film DAKINO a împlinit 20 de ani în 2010.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus