România Liberă / octombrie 2004
De-Lovely
De-Lovely, biografia compozitorului Cole Porter, a încheiat în notă joasă ediţia din acest an a Festivalului de la Cannes, dar cum acesta oricum s-a afundat bine de tot în politică, tot politice au fost şi raţiunile pentru care filmul lui Irwin Winkler a închis festivalul; ca să marcheze o cifră rotundă de la înfiinţarea lui United Artists, producătorul filmului.

Altfel De-Lovely înseamnă 125 de minute în care melodiile lui Cole Porter (din care personal nu agreez decît vreo două) sunt interpretate de mari vedete ale vremurilor de azi - Alanis Morissette, Robbie Williams, Sheryl Crow, Mick Hucknall, Natalie Cole, Elvis Costello sau Lara Fabian. E şi ciudat să-i vezi pe aceştia apărînd în costume de epocă şi cîntînd incognito. Găselniţa nu face decît să amplifice derizoriul care conduce de la început şi pînă la sfîrşit.

Derizorie e şi ideea regizorală a compozitorului ajuns la vîrsta morţii, care îşi revede viaţa pe o scenă, derizorie e desfăşurarea rememorării, derizorie e interpretarea lui Ashley Judd, care are rochii faine, dar o singură expresie, ca un manechin ridicol, derizoriu e jocul corect al lui Kevin Kline, pe care probabil rolul din comedia In & Out îl predispunea pentru roluri de bisexuali, dar pe care toate rolurile de pînă acum îl recomandau pentru personaje imprevizibile şi periculoase, la limita nebuniei.

Irwin Winkler face de fapt un deserviciu memoriei lui Cole Porter, pentru că tot filmul e o leşinătură cu pretenţii glamour, care n-are nici măcar dolce far niente-le unui film muzical clasic şi la locul lui. Nu aveţi, în consecinţă, nici un motiv plauzibil ca să-l vedeţi. Nici noi ca să scriem mai mult.

Regia: Irwin Winkler Cu: Kevin Kline, Jonathan Pryce, Ashley Judd

1 comentariu

  • Povestea lui Cole Porter
    [membru], 18.03.2009, 16:16

    Acest film este intradevar o realizare . L-am vazut si am ramas profund impresionata atat de interpretare , cat si de montaj . Crtica dumneavoastra este dura si nefondata . Dar ficare vede in felul lui . Oricum , filmul a fost o incantare .

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus