ianuarie 2011
Portret Marin Constantin
De sâmbătă, 1 ianuarie 2011, maestrul Marin Constantin, dirijorul şi fondatorul Corului Naţional de Cameră Madrigal, nu ne mai înfrumuseţează zilele prin arta sa fără egal. Este o pierdere imensă pentru cultura noastră!
 
Îmi amintesc seara în care, student fiind în primul an la Conservatorul Ciprian Porumbescu din Bucureşti, actuala Universitate Naţională de Muzică, în 1971, am ascultat pe viu Corul Madrigal, condus de maestrul Marin Constantin. Era ceva incredibil de frumos. De la sonorităţile de o calitate fantastică, la prezenţa scenică, la costumele spectaculoase, ieşite din timpul nostru - totul era fascinant. Ascultasem cu ani în urmă, în mare taină, înregistrarea unor colinzi româneşti, pe un disc de ebonită adus din străinătate. Dar ceea ce percepeam acolo, în sala George Enescu a Conservatorului, era să fie o comoară sonoră pentru mine, pe care o pitisem bine, undeva în memoria mea. Uneori, ca într-un vis sublim, recapitulam cu gândul acele unice emisii vocale: don, don, don, diri diri don, don, don, don... I-am ascultat apoi de mai multe ori după 1989, mereu fericit.

Marin Constantin, muzician, compozitor şi dirijor de ansamblu coral, fondator, dirijor şi director pe viaţă al Corului Naţional de Cameră Madrigal s-a născut în 27 februarie 1925, la Urleta, judeţul Prahova. A absolvit în anul 1949 atât Facultatea de Pedagogie Muzicală şi Dirijat Coral a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, cât şi Facultatea de Pedagogie, Psihologie şi Filozofie a Universităţii din Bucureşti. A beneficiat de îndrumarea profesorilor G.G. Antonescu, Mircea Florian, Dimitrie Gusti, Mihail Ralea şi Tudor Vianu. În perioada studiilor universitare a fost şi învăţător la Fundaţia Culturală Regele Mihai I. Apoi, între 1948-1952 a funcţionat ca asistent universitar la Facultatea de Psihologie şi Filosofie a Universităţii din Bucureşti. În 1958 a iniţiat şi regizat Capela Corală Gheorghe Cucu din Braşov. În 1984 a obţinut titlul de Doctor în Muzicologie şi Filozofia muzicii - USA, Arizona iar în 1985 a obţinut titlul de Doctor în Muzicologie la Conservatorul de Muzică Gheorghe Dima - Cluj-Napoca.

Maestrul a fost şi un specialist renumit în muzica renascentistă, cântul gregorian şi baroc, precum şi în muzica tradiţională românească. Activitatea sa a fost apreciată de criticii muzicali din întreaga lume, fiind distins cu numeroase premii româneşti şi internaţionale. Printre distincţiile obţinute pentru activitatea sa, se numără premiile la Concursul internaţional al Festivalului Mondial al Tineretului (Bucureşti -1953, Moscova -1957, Viena -1959), Medalia UNICEF (1968), Premiul Criticii Muzicale Germane (1971), Il Sagitario d'Oro (Italia, 1976), Una Vita per l'Arte - David Michelangelo d'Oro, Italia (1977), Medaille en Vermeil-Luxemburg (1978), Diploma de onoare şi Premiul Grand Duc Adolf (Luxembourg, 1979), Premiul excepţional A.T.M. (1983) pentru tratatul Arta construcţiei şi interpretării corale (1983), Director de Onoare al Conservatorului de Muzică din Tolima şi Mexico City, din 1975, Ambasador al Bunăvoinţei al UNESCO (1992), Diploma de Onoare a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (1985 - 1993), Titlul de Omul Internaţional al Anului (1990, 1992, 1994), Diplomă de Onoare a Ministerului Educaţiei şi Cercetării, Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică Gheorghe Dima, Cluj - Napoca (1994), Ordinul Naţional Serviciu Credincios în grad de Mare Ofiţer (2000), Crucea Patriarhală a Sf. Sinod din România (2000), precum şi Premiul pentru Vocaţia măiestriei artistice, oferit de Fundaţia Balcanii şi Europa (2006). Pentru întreaga activitate maestrul Marin Constantin este menţionat în şapte ediţii Who's Who din Anglia şi America şi în prestigiosul The New Grove Dictionary of Music and Musicians. Corul Naţional de Cameră Madrigal, pe care Marin Constantin l-a înfiinţat la 11 aprilie 1963, a fost declarată Bun al patrimoniului universal UNESCO, în 1992, la Paris. Acest cor este o formaţie profesionistă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

Sub conducerea sa, Corul Naţional de Cameră Madrigal a efectuat numeroase turnee cântând pe scenele din România, Statele Unite ale Americii, Italia, Germania, Franţa, Iugoslavia, Polonia, Marea Britanie, Ungaria, Bulgaria, Spania, Belgia, Olanda, Austria, Rusia, Republica Moldova, Norvegia, Suedia, Danemarca, San Marino, Elveţia, Canada, Portugalia, Turcia, Finlanda, Grecia, Luxemburg, Lichtenstein, Coreea de Nord şi Japonia. Se cunosc peste 3.500 de apariţii scenice.

Maestrul Marin Constantin a înregistrat împreună cu Madrigalul zece discuri sub genericul Arta construcţiei şi interpretării corale (comandată de Columbia, SUA), CD-uri şi DVD-uri şi filme documentare. Se păstrează, de asemenea, numeroase LP-uri şi peste 40 de CD-uri realizate la casele de discuri Electrecord, Intercont şi Decca. Filmul Cântecele Renaşterii a obţinut Marele Premiu Palme d'Or la Festivalul de film de la Cannes (1968). Alte filme în care apare Corul Madrigal sunt: Ritual pentru setea pământului, Marea trecere, Un Madrigal pentru Japonia, produs de Studiourile TVR, Madrigal XXX - un Stradivarius în mâinile lui Paganini - TVR, Madrigalul la Veneţia - Antena 1, Angela Gheorghiu în România, produs de BBC.

În România au apărut trei monografii despre Marin Constantin şi Corul Madrigal, semnate de Viorel Cosma, Iosif Sava şi Grigore Constantinescu. Din 1956 Marin Constantin a fost membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Între 1976 şi 1994, a condus cursuri internaţionale de dirijat şi interpretare corală în Italia, Elveţia, Columbia, Mexic, Ecuador, Luxemburg, Venezuela şi SUA.

Marin Constantin a ocupat şi funcţiile de director general şi dirijor al Ansamblului Tineretului din România (1951-1974), alături de care a participat la turnee internaţionale, obţinând medalii de aur şi titlul de Artist Emerit, dar şi de director al Departamentului Muzical din Ministerul Culturii (1960-1964) şi director general al Operei Naţionale Bucureşti (1966-1970).
 
Dumnezeu să îl odihnească!

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus