ianuarie 2011
O fetiţă indiană care traversează singură 180 km, din Bolivia în Chile. Poveştile celor care au supravieţuit în cumplitele lagare ale dictatorului Pinochet. Vânzatori de nimicuri prin autobuze, transformându-se în oameni de afaceri cu alura corporatistă. Comedii romantice la vârsta a treia. Şi poveşti adevarate despre fanii fotbalului chilian. Timp de patru zile, cinematograful chilian e în prim-plan la Bucureşti.

Ambasada Republicii Chile în România şi Institutul Cervantes din Bucureşti, în colaborare cu Institutul Francez din Bucureşti, organizează de vineri, 21 ianuarie 2010, pînă luni, 24 ianuarie, la Cinema "Elvira Popescu" (Bd. Dacia 77), Zilele Filmului Chilian.

Filmele sunt prezentate în versiune spaniolă, subtitrate în engleză.

Deschiderea festivalului va avea loc vineri, de la ora 19.00, în prezenţa E.S. Dna María Eliana Cuevas, Ambasadorul Republicii Chile în România.

Biletele (7 RON) se pun în vânzare înaintea fiecărei proiecţii la casa de bilete a cinematografului.

Program


Vineri, 21 ianuarie 2011

Ora 19.00: El regalo
Regia: Andrea Ugalde, Cristián Galaz
Cu: Delfina Guzmán, Julio Jung, Gloria Münchmeyer
Chile, 2008. Durata - 1h48

Văduv şi proaspăt pensionar, Francisco trece printr-un moment dificil. Ca să-l binedispună, doi prieteni se hotărăsc să-i facă un cadou: îl invită la o plimbare la termele de la Chillán, împreună cu Lucy, iubita din tinereţe a lui Francisco. Dar această simplă plimbare va deveni una de neuitat.

Sâmbătă, 22 ianuarie 2011

Ora 16.00: El poder de la palabra
De Francisco Hervé
Film documentar
Chile, 2008; Durata - 1h10

Santiago, 2005. Hardy Vallejos îşi câştigă viaţa vânzând fleacuri în autobuzele din oraş, dar un anunţ al Guvernului declară sfârşitul acestei meserii. Hardy şi colegii lui se organizează: mai bine de 2.000 dintre ei vor lupta să-şi păstreze locurile în noul sistem de transport. Anul 2007. Ţara face aceeaşi impresie de precaritate, dar Hardy şi ai lui şi-au schimbat pentru totdeauna modul de-a gândi.

Ora 18.00: Navidad
Regia: Sebastián Lelio
Cu: Manuela Martelli, Alicia Rodríguez, Diego Ruiz
Chile-Franţa, 2009. Durata - 1h40

E Crăciun la Santiago de Chile. Trei adolescenţi cu probleme de familie ajung să petreacă împreună această noapte, o noapte a iniţierilor şi pierderii inocenţei, după care vor lua în mână frâiele propriilor vieţi.

Ora 20.00: Teresa
Regia: Tatiana Gaviola
Cu: Edgardo Bruna, Roxana Campos, Diego Casanueva
Chile, 2009. Durata - 1h24

Teresa Wilms Montt, talentată, neliniştită şi frumoasă. Maritată la 17 ani, se îndrăgosteşte de cine nu trebuie. Despărţită pentru totdeauna de cele două fiice ale ei, fuge la Buenos Aires cu Vicente Huidobro, transformându-şi viaţa într-o tragică, pasionantă călătorie.

Duminică, 23 ianuarie 2011

Ora 16.00: Alicia en el país
Regia: Esteban Larraín
Cu: Alicia Esquivel
Chile, 2008. Durata - 1h26
Premiul special al juriului - Cinéastes du présent, Locarno 2008

Bazat pe fapte reale şi jucat de protagonista lor, fetiţa Alicia, filmul propune o călătorie onirică în care ritmul, tăcerea, peisajele şi muzica reflectă lumea interioară a Aliciei, ea însăşi aventurându-se dincolo de graniţa propriei maturizări.

Ora 18.00: La buena vida
Regia: Andrés Wood
Chile-Argentina-Spania-Franţa-Marea Britanie, 2008. Durata - 1h48
Premiul Goya 2009 pentru cel mai bun film străin în limba spaniolă

Frizerul Edmundo vrea să-şi cumpere o maşină. Mario, clarinetistul, vrea să cânte ca profesionist la Filarmonica, iar Teresa îşi vrea soţul înapoi. Santiago poate fi un oraş plin de cruzime.

Ora 20.00: Dawson Isla 10
Regia: Miguel Litin
Cu: Cristián de la Fuente, Luis Dubó, Sergio Hernández
Chile, 2009. Durata - 1h57
Nominalizat la Premiile Goya 2010 pentru cel mai bun film străin în limba spaniolă.

După lovitura de stat a lui Augusto Pinochet din 1973, membrii guvernului lui Salvador Allende au fost trimişi într-un lagăr de concentrare, în insula Dawson. Filmul este mărturia celor care au reuşit să supravieţuiască în condiţii cumplite, denunţând, astfel, practicile antidemocratice ale regimului Pinochet.

Luni, 24 ianuarie 2011

Ora 18.00: Navidad

Ora 20.00: Ojos rojos
Regia: Juan Ignacio Sabatini
Film documentar
Chile, 2010. Durata - 1h30

Prima peliculă care vorbeşte despre pasiunea chilienilor pentru fotbal, cu precădere, despre reacţia la victoriile şi înfrângerile în meciurile de calificare pentru Campionatele Mondiale din Germania (2006) şi Africa de Sud (2010).

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus