noiembrie 2004
Whole Ten Yards, The
Dacă la oameni e moda clonărilor, deşi încă interzise oficial, la filme se mai trage o dată, nu numai ca să împuşti de-a valma ca în acest scenariu, ci pentru a merge la sigur cu un public american care are în sânge febra cumpărăturilor, iar o peliculă poate fi uneori asemeni uni produs cu acelaşi nume, dar cu... aroma uşor schimbată.

Încă din 1960, odată cu apariţia Familiei Flinstone în desen animat, s-a mizat pe teama general umană a spectatorului, indiferent de unde ar fi el, de dentist. Sigur că au existat şi horror-uri pe această temă, dar o parodie parcă are mai mult farmec şi efect, chiar şi fără anestezie.

Cuplul fără voie ucigaş plătit şi bucătar rafinat în perioadele cu lipsă de "colaborări" şi dentistul distrat şi îndrăgostit are şanse mari să placă. Mai ales când durul e Bruce Willis, ajuns maniac de curăţenie şi cu plete de stilist-coafor autohton, iar stomatologul e Mathew Perry. Evident că mai era nevoie şi de două fete frumoase, nu chiar de decor, dar nici foarte departe, Amanda Peet şi Natasha Henstrige. Ca supliment de încurcă-i drace, un mafiot... ungur, cu aer de Truman Capote ratat, Lazlo Gogolak (Kevin Pollak) care ascultă muzică... românească şi are o mamă model şi neîntrecută gospodină, la "frageda" vârstă de 108 ani (alta programată să supravieţuiască în neştire ). "Laleaua" nu neagră, dar neîndurătoare şi doctorul Oz, sunt mereu pe fugă şi în panică, din nişte motive destul de trase de păr.

De remarcat fetiţa venită să-şi vândă prăjiturelele ca să strângă bani, şi care are o privire nimicitoare, uşor de recunoscut, pentru că seamănă cu a tatălui din realitate, Bruce, care pare înghiţit de personajul său din serialul Maddie şi David de care nu se mai poate debarasa.

Poate cea mai reuşită interpretare e tocmai a celei pe care n-am mai văzut-o şi nici n-o s-o mai vedem, decât eventual în campanie, şi anume a lui Blanche, găinuşa victimă nevinovată a unui brutal schimb de focuri. Şi când te gândeşti că ajunsese tocmai în Mexic...(iar?) într-o vilă de invidiat chiar şi de cei cu dare de mână.... Ce paradis numai bun de luat modelul, chiar dacă nu e nici japonez, nici suedez!

Notă: 2 din 5 posibile, pentru că are şi gaguri destul de amuzante şi pe care nu le-am mai văzut în nu ştiu câte filme. Nici măcar în prima parte. dar şi pentru că ia subtil peste picior, operaţiile estetice nereuşite şi... strâmbătoare.

Regia: Howard Deutch Cu: Bruce Willis, Matthew Perry, Amanda Peet, Kevin Pollack

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus