aprilie 2011
Festivalul Cine en construcción, 2011
Un bărbat trebuie să-şi asume responsabilitatea de a-şi schimba viaţa. O tânără studentă face cunoştinţă cu lumea dură a închisorii. Trei adolescenţi se confruntă, dintr-odată, cu realitatea, iar doi bărbaţi în puterea firii se lasă urmăriţi de camera de filmat în timp ce sunt pe cale să ia o decizie de viaţă şi de moarte.

Instituto Cervantes prezintă un nou program care reuneşte diferite filme prezentate în cadrul secţiunii Cine en construcción, la festivalurile de la San Sebastián şi Toulouse. La Bucureşti, ciclul Cine en construcción a ajuns, în 2011, la cea de-a cincea ediţie. Selecţia din acest an cuprinde două filme argentiniene, unul guatemalez, unul mexican şi o coproducţie Spania-Mexic.

Toate proiecţiile vor avea loc la Cinema Studio (Bd. Magheru 29, Bucureşti). Biletele se vor pune in vanzare la casa de bilete a cinematografului (10 Ron preţ întreg sau abonamente pentru 4 proiecţii la preţul de 28 Ron).

La deschiderea ciclului de filme va participa şi regizorul peliculei El árbol / Copacul, Carlos Serrano Azcona. Licenţiat în Film şi Filozofie, Carlos Serrano Azcona este autorul mai multor scurtmetraje şi documentare, cu care a participat la festivaluri din Spania şi întreaga Europă. El árbol este debutul său de lungmetraj.

Cine en construcción este un proiect iniţiat de Festivalul de la San Sebastián, destinat promovării producţiilor de debut şi experimentale ale cineaştilor din spaţiul iberoamerican.

Programul festivalului


Vineri, 8 aprilie 2011

ora 19.00
El árbol / Copacul
Mexic-Spania, 2008

Regia: Carlos Serrano Azcona
Cu: Antonio Martin Beato, David Bermejo, Ana Casado Boch
Durata: lungmetraj - 70 minute
Subtitluri: română

Sinopsis: Santiago se separă de familia sa. Judecătorul nu-i permite să se apropie de soţia şi de copii săi. Mai mult, ca o consecinţă a separării şi a stilului său de viaţă, se vede "obligat" să lucreze în barul unui prieten, de unde este concediat. Astfel, cele mai proaste zile încep atunci când trebuie să înfrunte realitatea şi responsabilitatea fie de a se schimba fie de a muri.


Sâmbătă, 9 aprilie 2011

ora 18.00
Por sus propios ojos / Cu ochii ei
Argentina, 2007

Regia şi scenariul: Liliana Paolinelli
Cu: Eva Bianco, Ana Carabajal, Magdalena Combes
Durata: lungmetraj - 81 minute
Subtitluri: română

Sinopsis: O studentă la cinematografie îşi face lucrarea de licenţă despre soţiile de puşcăriaşi. Cunoaşte o femeie care, în schimbul unui interviu, cere să-şi viziteze fiul aflat în închisoare. Fata încearcă să se eschiveze şantajului; în cele din urmă, intră în închisoare şi lumile lor se ciocnesc violent.


ora 20:00
Gasolina / Benzina
Guatelama, 2007

Regia şi scenariul: Julio Hernández Cordón
Cu: Jose Andres Chamier, Carlos Dardon, Francisco Jacome
Durata: lungmetraj - 75 minute
Subtitluri: română

Sinopsis: Trei adolescenţi, Gerardo, Nano şi Raymundo, se ocupă cu furtul de benzină ca să poată ieşi să se plimbe nestingheriţi cu maşina seara prin oraş. Asistăm la o poveste în care protagoniştii se plimbă cu maşina mamei fără probleme, pur şi simplu ca să le treacă timpul, fiecare oprire fiind o ciocnire cu realitatea, care le pune prietenia la încercare şi ne arată că, în cazul adolescenţilor, aceasta obişnuieşte să fie o frontieră fragilă între trădare, decepţie şi o solidaritate de kamikaze. De asemenea, filmul este şi o povestea intimă în care extremele şi polarizarea demonstrează că micile momente de sinceritate şi de saturaţie sunt cele care definesc o tinereţe, descriu o ţară şi ne prezintă viitorul ei.


Duminică, 10 aprilie 2011

ora 18.00
El asaltante / Atacatorul
Argentina, 2007

Regia şi scenariul: Pablo Fendrik
Cu: Guillermo Arengo, Germán de Silva, Arturo Goetz
Durata: lungmetraj - 70 minute

Sinopsis: Întreaga acţiune a filmului are loc într-o singură dimineaţă. Un bărbat se află pe punctul de a executa un plan pe care l-a pregătit mult timp. Camera îl urmăreşte de-a lungul întregii acţiuni. Publicul devine martor privilegiat al celor mai intime momente de anxietate şi de disperare, care anticipează o decizie de viaţă şi moarte.


ora 20.00
Aurora Boreal / Aurora Boreală
Mexic, 2007

Regia şi scenariul: Sergio Tovar Velarde
Cu: José Luis Martínez, Renato Bartilotti, Miguel Ramos Arizpe
Durata: lungmetraj - 80 minute

Sinopsis: În Mexicul anului 1994, Mariano, un adolescent zbuciumat, a decis să-şi ia viaţa, dar nu înainte de a lăsa o mărturie-video în care explică lumii motivele deciziei sale. Rezultatul este un portret nostalgic şi emoţionant al sufletului unui tânăr care încearcă să repare o tragedie de familie provocată de el însuşi cu ani în urmă.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus