aprilie 2011
Festivalul Internaţional de film NexT, 2011
Sâmbătă seara (9 aprilie 2011), sala cinematografului Scala s-a umplut de spectatorii veniţi să afle filmele câştigătoare ale celei de-a cincea ediţii a Festivalului Internaţional de Film NexT şi să vizioneze scurtmetrajele premiate.

Marele câştigător al celei de-a cincea ediţii a Festivalului Internaţional de Film NexT este scurtmetrajul spaniol La Huida / Goana. Trofeul NexT a fost oferit regizorului scurtmetrajului, Victor Carrey, alături de care pe scenă au fost prezenţi actorul Oriol Cabre Barrera şi producătorul Carlos Vidal Ribas. Trofeul NexT, oferit de Institutul Cultural Român şi Kodak Cinelabs, a fost acordat scurtmetrajului La Huida pentru "un moment de cinema pur care face să se întâlnească traiectoriile fiinţelor umane (şi cele ale animalelor) pentru stilul şi ritmul său, pentru capacitatea sa de a înnoi folosirea imaginilor în slow motion, pentru umorul său, poezia şi graţia care fac din acest film un adevărat moment de fericire", după cum a declarat pe scenă Christian Guinot, membru al juriului NexT 2011 şi unul din fondatorii Festivalului Internaţional de Scurtmetraj de Clermont-Ferrand.

Ariel Kleiman, realizatorul filmului Deeper than Yesterday / La tot mai mare adâncime (Australia) a fost câştigătorul Premiului "Cristian Nemescu" pentru cea mai bună regie, oferit de Institutul Cultural Român. Cum realizatorul filmului nu a fost prezent în sală, premiul a fost înmânat unui alt regizor australian prezent într-unul din programele paralele ale festivalului, încântat de succesul filmului şi bucuros că premiul va pleca în Australia. Juriul NexT a fost impresionat de armonia dintre jocul actorilor, cadrele, scenografia şi coloana sonoră a acestui film de o calitate cinematografică superioară. Scurtmetrajul Deeper than Yesterday a primit premiul de regie pentru această performanţă desăvârşită şi emoţiile subtile pe care le transmite.

Ina Nikolow şi Benedikt David, sound designerii filmului Talleres Clandestinos / Croitori clandestini au câştigat Premiul "Andrei Toncu" pentru cea mai buna coloană sonoră, oferit de asemenea de Institutul Cultural Român.
"Cei doi sound designeri au învăluit personajele principale într-un univers acustic complex. Sunetele din film se împletesc în mod excepţional cu imaginile care spun o poveste despre limitare şi marginalizare", a declarat Anne Garber motivând alegerea juriului din care a făcut parte la NexT 2011.

Din cele patru filme româneşti prezente în competiţia acestei ediţii, juriul a acordat scurtmetrajului Apele tac (r. Anca Miruna Lăzărescu) Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc, oferit de Abis Studio. Mariane Masone, membră a juriului NexT a motivat alegerea acestuia declarând că Apele tac este mai mult decât un mod cinematografic de a încheia socotelile cu trecutul. Este un film de acţiune plin de suspans şi dovada unui mare talent.

Anul acesta, Juriul NexT a oferit două menţiuni speciale, una pentru un film românesc iar cea de-a doua pentru un scurtmetraj străin. Scurtmetrajul studenţesc Categoria Grea (regia Olivia Căciuleanu) a câştigat menţiunea specială a juriului, alături de Diane Wellington în regia lui Arnaud des Pallières.

Ca în fiecare an, şi publicul a avut şansa să voteze pentru scurtmetrajul preferat din competiţie. Anca Miruna Lăzărescu a urcat de două ori pe scenă în seara de sâmbătă alături de o parte din echipa filmului, şi pentru a i se acorda Premiul publicului pentru film românesc oferit de Cocor Media Channel care constă în două săptămâni de promovare intensivă pe faţada media Cocor.

Un alt favorit al serii a fost şi The Chronoscope / Cronoscopul în regia lui Andrew Legge, care a primit Premiul publicului pentru film străin, constând într-un smartphone HTC Wildfire oferit de Vodafone România.

Festivalul Internaţional de Film NexT a relansat concursul de critică iniţiat în 2010, în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film Francofon de la Namur. Concurenţii au scris cronici în limba franceză pentru filmul Cea mai fericită fată din lume, de Radu Jude iar câştigătorul a fost desemnat de un juriu alcătuit din Dana Duma - critic de film, preşedintele Asociaţiei Criticilor de Film din UCIN, Luiza Vasiliu - jurnalist de film şi Andrei Rus, critic de film. Cea care va face parte în toamna acestui an din Juriul Tânăr Emile Cantillon este Andreea Mihalcea, studentă în anul I la Secţia de Comunicare Audio-Video a UNATC.

Pentru că NexT îşi iubeşte filmele şi publicul deopotrivă, 10 dintre spectatorii care au votat pentru filmul preferat au câştigat cărţi oferite de Editura Trei, bilete la film oferite de Cinema Cityplex şi DVD-uri cu filmele realizate de Cristian Nemescu şi Andrei Toncu şi CD-uri cu melodii compuse de Andrei Toncu.

Gala de închidere a celei de-a cincea ediţii a Festivalului Internaţional de Film NexT a fost deschisă de making of-ul realizat de echipa de video content a festivalului, cu imagini din cele patru zile de NexT.

Cea de-a cincea ediţie a festivalului NexT se încheie duminică, 10 aprilie 2011, când spectatorii bucureşteni vor avea ocazia să urmărească pentru prima dată sau să revadă, la Cinemateca Scala, filmele prezentate în cadrul secţiunii Short Matters Tour! a Academiei Europene de Film. Ultima zi de NexT se va încheia cu lungmetrajul Las Malas Intenciones / Intenţiile rele prezentat în cadrul secţiunii Şi ei au fost NexT Generation, de la ora 21:00.

Premiile festivalului internaţional de film NexT - ediţia 2011


Trofeul NexT - The Runaway / La huida / Goana, regia Victor Carrey, Spania, 2010 / 4.000 Euro oferiţi de Institutul Cultural Român / 1.500 de Euro în peliculă şi servicii de procesare oferiţi de Kodak CineLabs România

Premiul "Cristian Nemescu" pentru cea mai bună regie - Deeper than Yesterday / La tot mai mare adâncime, regia Ariel Kleiman, Sunet: John Kassab, Australia, 2009 / 2.000 de Euro oferiţi de Institutul Cultural Român

Premiul "Andrei Toncu"pentru cea mai bună coloană sonoră - Clandestine Workshop / Talleres clandestinos / Croitori clandestini, regia Catalina Molina, Sunet: Ina Nikolow şi Benedikt David, Austria/Argentina 2010 / 2.000 de Euro oferiţi de Institutul Cultural Român

Cel mai bun scurt metraj românesc - Silent River / Apele tac, regia Anca Miruna Lăzărescu, Sunet: Marius Leftarache, Germania/Romania, 2011 / 3.500 Euro în servicii de post-producţie DI oferiţi de Abis Studio

Premiul publicului pentru film românesc - Silent River / Apele tac, regia Anca Miruna Lăzărescu, Sunet: Marius Leftarache, Germania/Romania, 2011 / 2 săptămâni de promovare intensivă pe faţada media Cocor, oferite de Cocor Media Channel

Premiul publicului - The Chronoscope / Cronoscopul, regia Andrew Legge, Sunet: Nigel Heath, Irlanda, 2009 / Smartphone HTC Wildfire oferit de Vodafone România

Menţiuni speciale ale juriului
- Diane Wellington, regia Arnaud des Pallières, Sunet: Jean Mallet, Franţa, 2010
- Heavyweight / Categoria grea, regia Olivia Căciuleanu, Sunet: Cristina Baciu, România, 2010

Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară şi în 2011 sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României. Activităţile Societăţii Culturale NexT se încadrează în "Viziunea pe 30 de ani pentru România" a Casei Regale.
Festivalul Internaţional de Film NexT beneficiază de sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.
Un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT.
Bilete prin: TicketFan
Susţinut de: UTV, Cocor Media Channel, Radio 21, Adevărul, Adevărul de Seară, Realitatea TV.
Parteneri: Institutul Cultural Român, JTI, Cărtureşti, Stage Expert, Abis, Kodak, Noumax, AJR Shows Multimedia Specialists, HBO, Stella Artois, Corcova, UPS, Mobila Dalin, Editura Trei, Ambasada Statului Israel, Ambasada Franţei, Institutul Francez, Institutul Goethe, British Council, Institutul Cervantes, Ambasada Irlandei, Centrul Cultural Ungar, Institutul Cervantes, Home, Cristim, La Fântâna.
Parteneri media: Dilema Veche, Academia Caţavencu, Tabu, 24 FUN, Decât o Revistă, Oops Media, Elevate.
Parteneri media online: Cinemagia, realitatea.net, voxpublica.ro, 24fun.ro, tabu.ro, veiozaarte.ro, filmreporter.ro, filmetari.com, metropotam.ro, feeder.ro, webcultura.ro.
Parteneri media NexT Kids: Minimax TV, Itsy Bitsy, Noriel Maxim.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus