Cupluri, spectacolul regizat de Vlad Zamfirescu la Godot Cafe-Teatru, în Bucureşti, este entertainment pur, într-un spaţiu care fructifică din ce în ce mai mult originalitatea producătorilor independenţi. Vlad Zamfirescu ia umor catalizator din piesele scurte ale dramaturgului Donald Margulies şi-l lasă să mocnească în scene aparent banale. Îi foloseşte forţa gradat, până la un nivel în care tensiunea ilariantă devine insuportabilă.
 

Fiecare schimb de replici ascunde nu un gag, ci o enigmă. Textul este inteligent şi inofensiv-ireverenţios. În Godot Cafe-Teatru, spectatorii stau aşezaţi la mese, fiecare cu ceva de băut în faţă, iar pe scenă se întâmplă acelaşi lucru. Într-o atmosferă atât de relaxată este evident că nici actorii nu pot fi crispaţi. Echipa e sudată: Diana Cavallioti, Andreea Vasile, Irina Velcescu şi Cristina Florea au mai jucat împreună, alături de Vlad Zamfirescu, în Nişte fete.

Tudor Istodor joacă alături de Irina Velcescu în XXL (Fat Pig), la Teatrul Act. Conform ultimelor grile de evaluare inventate de către om, se poate spune că ei sunt şi foarte buni prieteni, pentru că râd la aceleaşi poante. Vlad Zamfirescu şi-a propus să monteze la Godot "o glumiţă", iar spectacolul său este amuzant fără să fie isteric. Umorul nu este căutat, ci apare singur, de peste tot: de sub mustaţa scorţoasă a lui Tudor Istodor, din grimasele bulversate ale Andreei Vasile, din tăcerile nătânge ale lui Conrad Mericoffer, din "dulcegăriile" necuviincioase ale Dianei Cavallioti.

La ce râdem

Un tip şi o tipă care au refuzat onoarea de a fi naşii copilului unor vechi prieteni află că tocmai au mâncat la cină ceva ce-ar fi trebuit să-i lege pe vecie de micuţ. Un soţ încornorat de o soţie paraplegică este binecuvântat de apariţia în peisaj a unei foste iubite actualmente hot, dar cu trecut supraponderal. Un poliţist dur, însărcinat cu supravegherea unei ex-dependente de droguri tăinuieşte la piept un trandafir, aşteptând momentul în care să-şi deconspire iubirea. Situaţiile sunt cât se poate de plauzibile. La acest spectacol l-am văzut pe Nae Caranfil, regizorul de film, acum spectatorul, râzând în hohote. 

Info

Cupluri după Donald Margulies, la Godot Cafe-Teatru
Regia: Vlad Zamfirescu
Cu: Tudor Aaron istodor, Diana Cavallioti, Irina Velcescu/ Andreea Vasile, Conrad Mihai Mericoffer, Cristina Florea

De: Donald Margulies Regia: Vlad Zamfirescu Cu: Tudor Aaron Istodor, Diana Cavallioti, Irina Velcescu / Andreea Vasile, Conrad Mihai Mericoffer, Cristina Florea

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus