noiembrie 2004
Noi, următorii cineaşti români, aducem la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Ministerul Culturii şi Cultelor şi Centrul Naţional al Cinematografiei au hotărît să finanţeze suplimentar zece proiecte de film de lung metraj fără a organiza o nouă sesiune de concurs conform legii şi regulamentelor în vigoare.

Reamintim că în urma concursului organizat de către CNC în lună iunie 2004, au fost declarate cîştigătoare zece proiecte de film de lung metraj, iar judecarea contestaţiilor depuse de participanţi s-a soluţionat la vremea respectivă cu finanţarea unui singur proiect suplimentar, cel al regizorului Cristi Puiu.

Deşi a anunţat oficial şi public că nici o altă contestaţie nu a fost soluţionată favorabil, MCC şi CNC revin, la peste două luni de la termenul limită prevăzut în regulament, şi decid, fără nici un temei legal, finanţarea suplimentară cu sume de ordinul zecilor de miliarde de lei a unui număr de încă zece proiecte, anunţate de către CNC a fi proiectele clasate la concursul din iunie pe locurile 11-20.

La o verificare sumară, nici măcar această explicaţie nu se dovedeşte a fi adevărată: proiectul aflat iniţial pe locul 13 conform ierarhiei comunicate oficial de CNC, Dimineaţa iubirii, regia Nicolae Corjos a fost omis pentru a face loc proiectului de pe locul 21, Candele de zăpadă, scenariul Corneliu Vadim Tudor.

Pe lîngă Corneliu Vadim Tudor, alţi beneficiari ai finanţării fără concurs sînt Dinu Săraru şi Sergiu Nicolaescu. Sergiu Nicolaescu devine astfel primul regizor care reuşeşte în epoca ONC / CNC să cîştige două proiecte de lung metraj într-o singură sesiune, ajungînd la cifra de cinci proiecte adjudecate în două sesiuni consecutive de concurs în calitate de regizor, scenarist sau producător. Suma totală alocată proiectelor lui Sergiu Nicolaescu ar putea depăşi, după decizia recentă a CNC şi MCC, suma de 30 de miliarde de lei.

Precizăm că CNC şi MCC au ales să nu facă publică din proprie iniţiativă această decizie importantă (datată 20.10) preferînd să înceapă derularea finanţării proiectelor şi să pună astfel opinia publică în faţa faptului împlinit. MCC şi CNC renunţă astfel la bruma de corectitudine de faţadă şi la mimarea respectării regulamentelor în vigoare confirmînd prin acţiunea lor un adevăr trist: cinematografia română de astăzi este profund coruptă, clientelară şi subordonată politicului, iar cei care şi-au repartizat cu generozitate fonduri publice vreme de patru ani de zile au decis să-şi facă un ultim cadou din banii statului dispreţuind total o Lege pe care ei înşişi au elaborat-o.

În situaţia de faţă, considerăm ilegală, imorală şi inacceptabilă decizia MCC şi CNC şi cerem revocarea de urgenţă a acestei măsuri abuzive.

Ne exprimăm speranţa că, indiferent pe mîna cui vor ajunge în continuare destinele cinematografiei în România, instituţiile îndreptăţite ale statului vor împiedica acest abuz, iar societatea civilă va condamna implicarea politicului în cultură şi repartizarea indecentă şi arbitrară de fonduri publice sub acoperirea subiectivităţii artei.


Adriana Solomon (Asociaţia Cineaştilor)
Alexandru Maftei (Asociaţia Cineaştilor)
Alexandru Solomon (Asociaţia Cineaştilor)
Alexandru Sterian (Asociaţia Cineaştilor)
Andreea Păduraru
Andrei Gorzo
Cătălin Mitulescu
Cornel Porumboiu
Cristian Mungiu (Asociaţia Cineaştilor)
Cristian Nemescu
Cristina Modreanu
Dinu Tănase (Uniunea Producătorilor de Film - UPFAR)
Hanno Hofer (Asociaţia Cineaştilor)
Florin Iepan (Asociaţia Cineaştilor)
Mihai Chirilov
Mihai Tănase (Asociaţia Cineaştilor)
Nae Caranfil
Oleg Mutu (Asociaţia Cineaştilor)
Radu Jude
Radu Muntean (Asociaţia Cineaştilor)
Răzvan Rădulescu (Asociaţia Cineaştilor)
Sinişa Dragin
Titus Munteanu
Tudor Giurgiu (Asociaţia Cineaştilor)
Tudor Lucaciu (Asociaţia Cineaştilor)
Valentin Hotea (Asociaţia Cineaştilor)
Vlad Păunescu

Bucureşti, 2 decembrie 2004

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus