România Liberă / decembrie 2004
Premiile Academiei Europene de Film, acordate în weekend-ul trecut, i-au încununat în special pe spanioli şi germani. Trofeul suprem, pentru cel mai bun film european, a revenit peliculei Gegen die Wand / Cu capul înainte de Fatih Akin (cineast german de origine turcă), film ce de altfel a obţinut în acest an Ursul de Aur la Berlin. Ceremonia decernării premiilor Academiei Europene de Film s-a desfăşurat la Barcelona. E de înţeles deci cum a reacţionat sala cînd Javier Bardem a fost anunţat drept cel mai bun actor european al anului, pentru rolul din Mar adentro, şi cînd realizatorul filmului, Alejandro Amenabar, a primit premiul pentru cel mai bun regizor european al anului care se încheie. Un alt succes spaniol, filmul lui Pedro Almodovar - Proasta creştere (La mala educacion) - n-a primit însă nici o distincţie.

Nu a fost însă o surpriză desemnarea Imeldei Staunton drept cea mai bună actriţă europeană a anului, pentru rolul din Vera Drake, film extrem de lăudat încă de la primele proiecţii desfăşurate în cadrul Festivalului de la Veneţia. 2046 de Wong Kar-Wai a fost desemnat cel mai bun film ne european al anului, distincţie pe care cineastul a mai primit-o o dată, cu In the Mood for Love.

Din păcate, nici Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea de Cristi Puiu, nici Poveste la scara C de Cristian Nemescu, nominalizate la premiul pentru cel mai bun scurtmetraj european al anului, nu au fost recompensate. La această categorie a fost desemnat cîştigător filmul J'attendrais le suivant de Philippe Orreindy (Franţa).

La categoria cel mai bun scenarist european al anului 2004 cîştigători au fost Agnès Jaoui şi Jean-Pierre Bacri, autorii scenariului filmului Comme une image, film realizat de Agnès Jaoui şi premiat la Festivalul de la Cannes 2004 tot pentru cel mai bun scenariu. Cea mai bună imagine a fost desemnată cea a lui Eduardo Serra, autorului imaginii firitisite şi elegante din Girl With a Pearl Earing de Peter Webber, film despre arta lui Vermeer.

Liv Ullman a primit European Achievement in World Cinema 2004, în vreme ce Carlos Saura a fost recompensat cu The European Film Academy Lifetime Achievement Award. Criticii reuniţi în FIPRESCI au desemnat prin vot Trilogy - The Weeping Meadow de Theo Angelopoulos drept cel mai bun film văzut în anul 2004.

Cinefilii au putut "pune votul" pentru The Jameson People's Choice Awards. Fatih Akin le-a întrunit sufragiile la categoria cel mai bun regizor, în vreme ce la categoriile cel mai bun actor şi cea mai bună actriţă au ieşit cîştigători germanul Daniel Bruhl şi spaniola Penelope Cruz. Pentru cea mai bună muzică de film a fost aleasă cea din Les choristes, al cărei autor este compozitorul Bruno Coulois.

Ceremonia n-a fost lipsită de evenimente mai puţin fericite. De pe scenă s-au lansat apeluri la admiterea Turciei în Uniunea Europeană şi s-au făcut declaraţii în numele World Food Programme. Cineastul grec Theo Angelopoulos, ofticat că nu a primit decît Premiul FIPRESCI, a spus pe un ton plictisit: "Am deja opt sau nouă. M-am obişnuit".

Spectatorii români nu vor fi privaţi de plăcerea de a vedea cîteva dintre filmele premiate. Independenţa Film anunţă că a achiziţionat drepturile de difuzare în România pentru Gegen die Wand, Mar adentro, Les choristes şi Comme une image.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus