România Liberă / decembrie 2004
Pinocchio 3000
Pinocchio 3000 reprezintă o variaţiune în cheie SF a celebrului basm semnat de scriitorul italian C. Collodi, care a mai inspirat de altfel mulţi cineaşti, ultimul din serie fiind cunoscutul regizor italian Roberto Benigni. Versiunea companiei canadiene CineGroup este o animaţie de lungmetraj semnată de Daniel Robichaud, licenţiat în arte şi design grafic al Universităţii din Quebec, autor destul de inspirat în mai multe secvenţe ce evocă lumea îndrăgitului personaj Pinocchio.

În modernul oraş construit şi dirijat de un primar care urăşte copiii (Scamboli) Gepetto devine un supermeseriaş în computere care proiectează şi însufleţeşte un roboţel simpatic a cărui misiune în lumea încărcată de vehicule ultramoderne şi zgîrie-nori este să înveţe deosebirea dintre Bine şi Rău. Supervizat de o zînă-sirenă ce aduce foarte mult cu Whoopi Goldberg (care îi şi împrumută vocea), Pinocchio va trece prin cîteva grele încercări puse la cale de primarul cel rău şi de acoliţii acestuia, roboţii Cab şi Rodo, parafraze la cunoscuţii roboţi din Războiul stelelor, fără a avea însă şi umorul acestora.

Cum toată povestea se rezumă spre final la duelul dintre Scamboli şi Pinocchio, efectele vizuale îşi fac apariţia ca într-un joc pe computer, al cărui deznodămînt este uşor previzibil pentru spectator.

Cum din basmul iniţial au rămas puţine elemente de referinţă, noile generaţii de spectatori ar trebui să ajungă la bibliotecă pentru a înţelege mai bine substanţa basmului Collodi, care dincolo de antagonismul clasic între Bine şi Rău mai are şi o altă serie de conotaţii morale.

Dar efectele vizuale, creaţia grafică, scenografia, sunt elemente de mare spectacol (mai ales în secvenţa dedicată concursului de imaginaţie în care protagonişti sunt Marlene, fiica ecologistă a primarului şi Pinocchio), iar rezultatul final nu este chiar atît de agresiv pentru ochi. Dar dacă mergem în ritmul ăsta, mă gîndesc ce regizor s-ar gîndi să-şi imagineze un Harap Alb, de pildă, încărcat de circuite, care îi dictează drumul către grădina ursului pentru a descoperi salatele cerute de un împărat cam desuet...
Regia: Daniel Robichaud Cu: Whoopi Goldberg, Malcolm McDowell

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus