iulie 2011
Tabăra de creaţie Minimum Party se organizează pentru a 16-a oară în locul deja obişnuit: lângă comuna Plăieşii de Jos (Gura Tisei, judeţul Harghita), între 27 iulie şi 7 august 2011. Titlul taberei, Sentimente neînsemnate, se referă la tema comună a celor 10 ateliere existente în tabără. În lumea noastră mereu schimbătoare numai stresul rămâne constant. Stresul ne calcă pe nervi, exercită o presiune constantă asupra sentimentelor noastre. Ne rezumăm în general la un confort psihic acceptabil, sentimentele nu intră în calcul. Cu toate acestea, sentimentele noastre ar merita mai multă atenţie.

Dar ce au toate acestea de a face cu arta? Renunţând la teribilism şi la posibilităţile de provocare oferite de expresia artistică, anul acesta, în tabăra de creaţie Minimum Party ne vom concentra asupra relaţiilor dintre formele de expresie şi sentimentele umane, respectiv asupra lipsei acestei relaţii. Putem enunţa două ecuaţii în postura consumatorilor de artă (deşi în timpul taberei ne străduim să devenim producători de artă, în "pauzele" creaţiei rămânem  publicul ţintă al manifestărilor artistice oferite de ceilalţi participanţi):
expresia artistică a sentimentelor = abstracţiune
sentimentele publicului faţă de limbajul artistic = frustrare

Artiştii nu sunt capabili să vorbească în mod firesc despre sentimente, această preocupare este transferată în domeniul kitsch-ului sau în contextul subculturii (telenovele, etc.): acest refuz devine palpabil în exacerbarea abstracţiunii. La rândul lui, publicul consumator este frustrat de propria incompetenţă în privinţa descifrării limbajului artistic. Condiţiile dialogului dintre artist şi public nu sunt îndeplinite. În consecinţă, sentimentele rămân neînsemnate. Aceasta introducere marchează un punct de referinţă pentru activitatea atelierelor din tabără.
 
Participanţii vor lucra în următoarele ateliere de creaţie:
 
Atelier de arte vizuale
Condus de: Gabriella Simon (Londra)

Cum evoluează viziunea subiectivă a artistului despre propriile sale sentimente sub influenţa impulsurilor din exterior? Scopul atelierului este antrenarea participanţilor într-un proces de distanţiere faţă de preconcepţii, faţă de formele de exprimare existente, în vederea eliberării creaţiei artistice de sub presiunea aşteptărilor lăuntrice şi exterioare. Lucrând în echipă, propunem participanţilor să contribuie la realizarea lucrărilor, în sistem de rotaţie, adăugând un element nou cu conţinut sentimental la fiecare lucrare. Ce modificări suferă creaţia comună faţă de concepţia iniţială a artistului? Cum poate un artist să intervină în opera altuia, fără să cunoască titlul sau conţinutul concret  al acestei lucrări? Într-un final, fiecare participant va avea prilejul să vorbească despre concepţia şi tema iniţială a lucrării sale, parcurgând evoluţia în timp a produsului devenit colectiv.
 
Atelierul de muzică
Condus de: Emil Gherasim (Carei)
Vibraţii lăuntrice
 
Înlăuntrul fiecăruia există o vibraţie continuă, şi rezonăm la vibraţiile altora. Există ritm, există muzică - de la bătaia inimii până la procesele cele mai misterioase ale fizicului şi spiritului. Sentimentele dau naştere la vibraţii, la armonii care sunt intimidate şi modificate de elementele acustice din lumea înconjurătoare. În atelierul de muzică, vom încerca într-o stare de spirit meditativ căutarea armoniei acustice, prin depăşirea barierelor dinlăuntrul nostru.
 
Atelier de dans (între 27 iulie şi 2 august 2011)
Condus de: b a t a r i t a (Budapesta)
Sunetul corpului - corpul sunetului
Iniţiere în stilul BUTOH
 
În acest atelier, te vei elibera de regulile estetice convenţionale, corpul tău va funcţiona şi se va mişca în conformitate cu impulsurile instinctului. În exerciţiile propuse ne vom baza pe "sunetele de provenienţă interioară", şi vom asculta "mesajele" acestor sunete. Mişcările generate de instincte vor fi prelucrate coregrafic, în mod conştient, trăind experienţa posibilităţilor existente în lumea reală.
 
Atelier literar
Condus de: Zsuzsa Selyem (Cluj)
Să curăţim serialele (soap-opera). Semne de punctuaţie şi "emoticoane"
 
Asistăm la standardizarea emoţiilor. Parcă nu am avea cuvinte - în afara celor uzate, tocite, infantilizate. Cuvinte care sunt trase în ţeapă. Cuvinte cu care suntem traşi în ţeapă... Pentru a exista semne convenţionale în prealabil trebuie să existe convenţie, consens în rândul utilizatorilor de semne. Kafka scria undeva că de fiecare data când iese din casă, are senzaţia că trebuie să-şi croiască propria haină şi să confecţioneze propria pălărie. Pe când noi, în cotidian, suntem echipaţi cu mii de convenţii, chipurile fireşti. Lăsând în urmă aceste şabloane, în climatul taberei vom încerca să regenerăm anumite trăiri convenţionalizate, să le readucem în starea lor pură şi să le ataşăm la întâmplările reale din viaţa oamenilor erodate de mecanismele societăţii de consum. Imaginează-ţi un personaj - bărbat, femeie, bătrân sau tânăr - care îşi trăieşte viaţa sentimentală exclusiv prin episoadele cotidiene ale telenovelelor. Imaginează-ţi biografia acestui personaj şi vino în tabără!

 

Atelier de fotografie
Condus de: Zoltán Molnár (Budapesta)
Crono-fotografie
 
Privind peisajul prin geamul de tren care rezonează la starea mea sufletească, ne imaginăm că există o explicaţie ştiinţifică a acestui fenomen, dar pentru mine este esenţial să surprind sentimentele care se nasc în acel moment - pe care nu le pot descrie, nu le pot analiza. Atelierul foto încearcă să pătrundă în tainele spaţiului şi timpului, să vizualizeze mişcarea (adică fazele mişcării într-o singură imagine) folosind efectul light-writing şi să experimenteze diferite tehnici fotografice.
 
Atelier de film
Condus de: Gergely Fogarasi (Budapesta)
Sentimente neînsemnate
 

Ce se întâmplă în cazul în care plasa amintirilor va scoate la iveală  evenimente şi persoane din viaţa reală concomitent cu fapte, personaje şi locuri imaginare?  Dacă dorinţele ascunse se amestecă cu păcatele nemărturisite şi minciunile de mult uitate? Dacă viitorul intervine în evenimentele din trecut? Dacă visele împlinite vor ocupa irevocabil locul prezentului vieţii tale?

Atelierul de film se constituie pe baza tematicii Trăire / Uitare / Negare în viziune subiectivă, prin intermediul expresiei videografie.
Fazele de lucru ale workshop-ului:
1. adunarea ideilor
2. filmare
3. prelucrare
& colaborare cu alte ateliere & arhivare, documentare
Se va lucra în echipe de 2-3 persoane.
Cuvinte-cheie: Emoţie, Decizie, Semnalmentele Dorinţei, Ascunderea Sufletului
Vom viziona filme de lungmetraj (realizate în noul mileniu), pe urmă vom discuta pe baza celor văzute.
Lucrările realizate în cadrul atelierului vor fi prezentate la sfârşitul taberei.
 
Atelier de arhitectură
Condus de: Tamás Sisak (Cluj)
 
 Experiment, improvizaţie, inspiraţie, spontaneitate în interiorul  micro-societăţii taberei
 relaţiile dintre arhitectură şi societate
 legăturile dintre arhitectură şi genurile artistice similare existente în tabără
 analiza ideilor participanţilor prin prisma gândirii tradiţionale din mediul rural
Strictul necesar:  ustensile pentru desen.
 
Atelier de teatru alternativ Élboy
Atelierul non-colectiv, profund monoparticipativ al lui Attila Szabó (Cluj-Miskolc)
 
 Él înseamnă elită
 boy nu înseamnă nimic, eventual în engleza
 élboy înseamnă muşuroi de furnici care se află în fruntea concursului de atletism organizat pentru muşuroaie de furnici

Atelierul Élboy este păstrătorul tradiţiei Minimum Party încă din epoca pionieriatului (anii \'90), o trupă de teatru pe jumătate gol, pe jumătate umplut (nici academic, nici alternativ, nici verbal, nici non-verbal), dar rămânând la metafora paharul semi-umplut şi / sau semi-gol, Élboy este paharul însuşi.

Atelier de filosofie
Condus de: Zsolt Pálfalusi (Budapesta)
 
În timpul taberei ne vom ocupa cu câteva capitole din lucrarea La deshumanación del Arte / Dezumanizarea artei. De data aceasta, vom întrerupe tradiţia lecturii de dragul analizei de text. Exerciţiul constă în interpretarea unor lucrări de artă într-un minut (prin prisma celor spuse de O. y Gasset) rămânând în anonimat şi necunoscând titlul şi autorul operei analizate. Acest exerciţiu vine în ajutorul consumatorului de artă în dobândirea capacităţii de a renunţa la primatul intenţiilor subiective în favoarea intenţiilor autorului.
 
Atelier meşteşugăresc
Condus de: Kata Dolgos (Miercurea-Ciuc)
"Nu aşa o fost pă vremea noastră" - spusese bunica tot timpul. Cred că am trăit cu toţii senzaţia timpului pierdut, avem amintiri de odinioară care diferă de la om la om. Pentru mine "acele" vremuri sunt întruchipate de o păpuşă de cârpă cusută de bunica mea, păpuşă pe care o simt în braţele mele şi acum. Doresc să dau mai departe această păpuşă copiilor mei şi altor copii . Cei interesaţi de arta meşteşugărească vor avea prilejul să confecţioneze o astfel de păpuşă, învăţând toate fazele execuţiei.

În cadrul forului profesional, vor expune pe lângă conducătorii atelierelor: Béla Mester, Kristóf Juhász, Tibor Zátonyi, Zsolt Fekete şi alţii.
 
Tăbăra se realizează cu sprijinul acordat de:
Guvernul României, Direcţia pentru Relaţii Interetnice (DRI)
Fondul Cultural Naţional (Ungaria)
Fundaţia Communitas
Totodată, aşteptăm rezultatul cererilor de finanţare predate la Fundaţia Fondului Bethlen Gábor şi la Administraţia Fondului Cultural Român.

 Alte detalii şi înregistrare: www.minimumparty.org

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus