decembrie 2004
Legende Androgine, un roman de Ilinca Bernea
Lansare: Librăria Cărtureşti, marţi 21 decembrie, ora 16,
volum sponsorizat de domnul Michael Rothenberg şi de Connex.

Citiţi cuvântul înainte al acestei cărţi.



Note despre volum:

Cum ar fi dacă ne-am trezi că trăim într-o poveste cu Vivaldi, Egon Schiele sau Gellu Naum, că ardem în aceeaşi iubire, că suntem urmaşi întru simţire, ar fi povestea noastră sau romanul Ilincăi Bernea? Roman deschis între mitologie şi realitate care se cere trăit în fiecare cuvânt scris.

(Delia Oprea)
Este nevoie de erudiţie, răbdare şi tihnă pentru a savura Legendele Androgine. Filosofia, psihanaliza, arta, ştiinţa creează iluzii colective pe care Ilinca Bernea le adună cu "vocaţie de gunoier" pentru ca apoi, cu vocaţie de scriitor, să le reconfigureze din perspectiva unui feminism rafinat-tranşant, neînregimentat şi foarte personal.

(Laura Grunberg)
De-a lungul întâmplării pe care o numim existenţa noastră, călătorim prin noi înşine devoraţi de foamea devenirii, avizi de o împlinire în al cărei capăt obişnuim să vedem imaginea totală, ultimă, infailibilă, a fiindului. Şi, cu cât refuzăm mai mult misterul, cu atât nevoia de el ne covârşeşte. Nu veţi găsi aici, în aceste pagini, răspunsuri la întrebări, aşa cum nu veţi găsi nici definiţii sau sisteme. Dar, dacă veţi avea disponibilitatea necesară, veţi descoperi cu uimire şi cu teamă, fragmente ale aceleiaşi căi universale, Pi-uri ale dragostei, ca parte a Misterului... Cartea Ilincăi vorbeşte despre o dragoste primordială, cuibărită în sânge, în simţuri, în visul cel mai adânc, despre două fiinţe care comunică dincolo de orice mod imaginabil sau cunoscut de comunicare.

(Matei Ghigiu)
Un parcurs iniţiatic al unei artiste pe calea adevărului, în căutare de sine, dezvăluit şi trăit cu toată fibra fiinţei întru iubire şi credinţă. Ilinca Bernea se luptă pentru dezvrăjirea sensurilor false, cronic narcotizante, ale "hetero-realităţii" care ne este impusă dictatorial, parcurgând calea întoarsă dinspre căderea în iluzie spre androginitatea primordială a fiinţei. Ea ni se dăruieşte aici şi acum într-un gest total, frenetic şi integru, cu luciditate şi nobleţe a verbului antrenat îndelung şi pregătit pentru confruntarea cu destinul său literar.

(Brânduşa Mircea)


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus