august 2011
Sâmbătă, 13 august 2011, a avut loc decernarea premiilor celei de-a 8-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Independent "Anonimul", pe scena campingului Delfinul din Sfântu Gheorghe. Cu maestrul de ceremonii Florin Piersic Jr. în formă maximă şi cu un public entuziast, decernarea premiilor a fost plină de surprize şi emoţii, un amalgam de senzaţii trăite timp de o ora şi ceva.
 
Ce e minunat la "Anonimul": faptul că publicul poate să îşi aleagă câştigătorii în urma vizionărilor. Miruna Berescu, organizator principal al festivalului, spunea la un moment dat:"Sunt foarte fericită că sunt din ce în ce mai mulţi oameni care vin la mine şi mă întreabă unde pot vota anumite filme care le-au plăcut, pentru că n-ar vrea să se piardă din voturi." Iar sâmbătă seara publicul a fost fericit, pentru că şi-a auzit preferinţele premiate şi a mai răsplătit o dată câştigătorii cu aplauze nesfârşite.
 
Premiul Publicului pentru cel mai bun scurt metraj de animaţie a rămas în România, la Roxana Benţu. Îmi pare rău că n-am reuşit să văd calupul prezentat în competiţie, dar după reacţia celor din camping se pare că premiul a fost meritat din plin.
 
Premiul Publicului pentru cel mai bun scurtmetraj ficţiune a fost acordat regizorului Slony Sow pentru filmul Winter Frog, cu Gerard Depardieu în rolul principal. Sinceră să fiu, a fost şi alegerea mea, scenariul e atât de bine conturat încât cele câteva minute de film sunt suficiente pentru a transmite un mesaj emoţionant: când îţi e mai greu trebuie să găseşti forţa de a continua, pentru că întotdeauna vom avea în jurul nostru oamenii sau motivele care să dea valoare vieţii.
 
Miruna Berescu a dorit să precizeze că la această secţiune au fost două filme care s-au "înfruntat" temeinic pentru primul loc şi Winter Frog a câştigat cu o diferenţă foarte mică în faţa scurtmetrajului lui Tudor Giurgiu, Superman, Spiderman sau Batman. Soţia lui Tudor Giurgiu, Oana, prezentă la festival, a primit vestea cu lacrimi în ochi şi a mulţumit de lângă scenă publicului prezent în camping.
 
Doamna Irina Margareta Nistor a acordat un premiu special, premiul Ovidiu Bose Paştină, unui scurtmetraj despre care dânsa spunea, în prezentarea premiului: "Am încercat să mă pun în pielea domnului Paştina şi să mă gândesc ce film i-ar fi plăcut dânsului foarte mult. Iar răspunsul a venit, fără nicio îndoiala: Kill Your Bill, în regia Irinei Vasilyeva." Desigur, titlul nu e întâmplător, scurtmetrajul are în el puţin din nebunia ordonată a lui Tarantino, cu răsturnări de situaţii şi sentimente care vin involuntar, pentru că Bill e un gândac de bucătărie. De văzut,pentru că  e foarte interesant cum se schimbă percepţia umană în funcţie de evenimentele plăcute sau neplăcute care vin neaşteptat.
 
O altă premieră în cadrul festivalului a fost acordarea premiului bloggerilor unui tânăr regizor care are o poveste impresionantă: a venit ca spectator la "Anonimul" timp de 7 ani şi, în toţi cei 7 ani a visat să facă un film care să fie invitat în competiţie. În acest an (când nu mai voia să vină deloc), filmul lui a fost selectat la secţiunea de scurtmetraje ficţiune: Lost Springs 2. Andrei Dobrescu e dovada că un vis se poate împlini, trebuie doar să crezi în tine, în capacităţile tale şi restul vine de la sine.
 
Marele premiu Anonimul a fost câştigat de filmul The House, în regia Zuzanei Liova. Din păcate, regizoarea nu a putut să vină la festival, dar, după reacţia publicului, premiul a fost mai mult decât meritat. Este un film care se află pe lista mea de aşteptare, proiecţia lui în cadrul festivalului având loc înainte să pot eu ajunge în frumosul Sfântu Gheorghe.
 
Festivalul Filmului Independent scoate la lumină nişte poveşti minunate. Până să mă pun la curent cu filmele prezentate în 2011, am făcut o mică retrospectivă şi am urmărit filmul câştigător al anului 2010, Zero, un film polonez în regia lui Pawel Borowski. Şi cred că o să-mi dedic timp pentru a urmări mai multe filme independente...

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus