august 2011
Tăşuleasa Social a sărbătorit pe 20 august 2011 10 ani de la înfiinţare, iar la eveniment au participat peste 300 de voluntari din România, Germania şi Republica Moldova. Cu ocazia acestei aniversări, trupa Urma a susţinut în premieră un concert în campusul asociaţiei.

Printre invitaţi s-au numărat actorii Marcel Iureş şi Marius Manole, violonistul Alexandru Tomescu, realizatorul TV Cătălin Ştefănescu, caricaturistul Ion Barbu, fotograful Cosmin Bumbuţ, jurnaliştii Marius Cosmeanu şi Radu Naum şi Bogdan Brânzaş, CEO al companiei de consultanţă de brand şi design Branzaş Design.

În cei 10 ani de activitate, asociaţia a plantat aproape 150.000 de puieţi, a curăţat 200 de tone de gunoi din păduri şi de pe albiile râurilor, a intervenit în marile inundaţii din România şi a vaccinat 650 de copii împotriva hepatitei, a participat la renovarea şi dotarea a 10 şcoli rurale şi a mai multor grădiniţe, a adus din Germania medicamente în valoare de peste 1.000.000 de euro pentru spitale, centre sociale şi azile de bătrâni şi, împreună cu organizaţia germană Die Johanniter Unfall-Hilfe, a oferit aproape 65.000 de cadouri de Crăciun copiilor din sate izolate din Bistriţa-Năsăud. Toate aceste lucruri au fost făcute împreună cu cei peste 10.000 de voluntari care au participat la proiectele asociaţiei. Dintre aceştia, 2.500 au venit în tabere în campusul Tăşuleasa Social (500 dintre ei din Germania). Asociaţia a ajuns în mod direct la aproape 200.000 de oameni în cadrul proiectelor pe care le-a desfăşurat până în prezent.


"Am început cu un exerciţiu simplu: ne-am propus să provocăm în tineri o minimă implicare în problemele pe care le are societatea, plecând de la premisa că tinerele generaţii au curaj civic", spune Alin Uhlmann-Uşeriu, preşedinte Tăşuleasa Social. "Cei câţiva oameni de la început s-au transformat în 10.000 de tineri participanţi activ la proiectele noastre. Am urmărit cu tenacitate să fim coerenţi, să fim în egală măsură implicaţi în probleme sociale, culturale şi de mediu, iar asta a dus la rezultate cuantificabile în hectare de pădure şi tone de gunoi, dar, mai ales, la un număr impresionant de tineri implicaţi în acţiunile noastre. Tăşuleasa este o organizaţie care poate să înceapă să lucreze folosind resursele pe care le-a acumulat până acum. De acum înainte, putem începe."

În urmă cu trei săptămâni, Tăşuleasa Social a lansat cel mai recent proiect al său, Pădurea Pedagogică. Aceasta se întinde pe o suprafaţă de trei hectare şi conţine 29 de elemente practice care îi ajută pe tineri să înţeleagă rolul apei curate în natură, relaţia apei cu oamenii şi pădurea, dar şi felul în care aceste trei elemente coexistă. "Pădurea Pedagogică a fost lansată anul acesta, declarat Anul internaţional al pădurilor, şi însumează toată experienţa noastră acumulată în cei 10 ani de activitate", mai spune Alin Uhlmann-Uşeriu, preşedinte Tăşuleasa Social. "În acest  proiect ne-am concentrat pe mediu şi educaţie, cele două aspecte esenţiale pentru dezvoltarea sănătoasă a tinerilor activi într-o societate."

Tot anul acesta, Tăşuleasa Social a trecut printr-un proces de rebranding realizat cu ajutorul agenţiei de consultanţă de brand şi design Brânzaş Design.

Alexandru Tomescu, violonist: "Pentru mine, Tăşuleasa nu este un loc, ci un fenomen. Faptul că acţiunile lor sunt centrate pe tineri, în special pe copii, îmi dă speranţa că, pe termen lung, ceva se va putea schimba în bine în România."

Bogdan Brânzaş, CEO al companiei de consultanţă de brand şi design Branzaş Design: "M-am regăsit aici pentru că eu am fost mereu omul muntelui. Iar faptul că Tăşuleasa Social a început să aibă grijă de munte a însemnat foarte mult pentru mine, aşa că apropierea mea faţă de ei a venit în mod firesc. M-am regăsit în felul lor de a fi şi a de a gândi".

Cătălin Ştefănescu, realizator TV: "Tăşuleasa Social este un loc pe care merită să-l susţii pentru că lucrurile pe care le fac cei de aici au consistenţă şi se văd. Aceasta este esenţa a ceea ce se face Tăşuleasa de 10 ani încoace. Iar cel mai recent proiect al lor, Pădurea Pedagogică, este un triumf tehnic şi estetic, un loc unic în România."
Cosmin Bumbuţ, fotograf: "Acasă, la Tăşuleasa Social, cu prietenii mei, voluntarii".


Ion Barbu, caricaturist: "Ca să parafrazez un scriitor celebru, «când mi-e ceaţă şi când mi-e greaţă», dau o fugă la Tăşuleasa."

Mani Gutău, vocalistul trupei Urma: "Pentru mine, a fi la Tăşuleasa Social este un privilegiu. Primul lucru pe care îl vezi atunci când intri pe poarta acestei asociaţii este un semn mare cu «Se poate!»".

Marcel Iureş, actor: "Tăşuleasa Social e un nume, o organizaţie, dar pe mine mă interesează oamenii pe care stă această asociaţie. Oamenii aceştia sunt nişte persoane minunate, care sunt gata să îşi dea viaţa pentru ceea ce fac, iar asta este singura condiţie pentru a putea să dai viaţă mai departe. Eu vin aici de mai mulţi ani ca susţinător şi cred că voi rămâne până la sfârşit."

Marius Cosmeanu, jurnalist: "Ca model, Tăşuleasa Social este România optimă sau, mai bine zis, România ideală."

Marius Manole, actor: "Mi se pare incredibil că oamenii aceştia fac nişte lucruri pe care noi, cei din Bucureşti, nu mai reuşim să le facem pentru că ne lipsesc voinţa, curajul şi dăruirea. Pentru mine a fost o lecţie importantă că se poate, că există oameni care cred şi care trec la acţiune, fără mulţi bani, fără să se plângă că le lipsesc lucruri, fără să strige disperaţi după ajutor."

Radu Naum, jurnalist: "Tăşuleasa Social este dovada că, în România, se pot întâmpla lucruri bune, chiar dacă acestea sunt lucruri simple, legate de educaţie şi de capacitatea de a-ţi deschide mintea şi sufletul. Dacă se întâmplă asemenea lucruri, înseamnă că mai există speranţă."

Despre Tăşuleasa Social

Tăşuleasa Social, înfiinţată în Bistriţa, în urmă cu 10 ani, şi-a propus să schimbe mentalităţile tinerilor şi să arate că aceştia doresc să se implice în probleme de mediu. Tinerii care au participat la acţiunile asociaţiei au fost pregătiţi ca, la rândul lor, să desfăşoare pe cont propriu activităţi similare. Una dintre cele mai cunoscute campanii Tăşuleasa Social a fost Verde 003, proiect la care au participat peste 2.200 de adolescenţi şi o serie de personalităţi precum Ada Milea, Marcel Iureş, Radu Naum, Amalia Enache, Cătălin Ştefănescu sau Ivan Patzaichin.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus