octombrie 2011
Zilele Filmului de Limbă Spaniolă, 2011
O amnistie generală în Chile îi aruncă din nou în vâltoarea vieţii pe doi condamnaţi cu istorii personale dintre cele mai diferite. Un fost campion mondial la lupte libere şi agentul lui cutreieră America Latină în căutarea propriului trecut glorios, în timp ce doi foşti querilleros, fără trecut glorios, îşi revizuiesc istoria personală în timp ce sapă după corpul unui al treilea tovarăş. Biografia romanţată a lui Lope de Vega şi o pasionantă relaţie de dragoste, în Havana anilor '40, reconstruită într-un minunat film de animaţie, toate se regăsesc în selecţia de anul acesta, 2011, al nouălea în care Institutul Cervantes din Bucureşti organizează Zilele Filmului de Limbă Spaniolă. În mod special, la această ediţie, peliculele programate sunt dintre cele mai recente - cele mai multe, din 2009 şi 2010, inclusiv mult apreciatul También la lluvia / Până şi ploaia, cu Gael García Bernal în distribuţie - şi deţin numeroase premii importante în palmares.

Proiecţia de gală a Zilelor Filmului de Limbă Spaniolă, 2011, El baile de la victoria / Dansul victoriei a lui Fernando Trueba, va avea loc vineri, 7 octombrie 2011, pelicula fiind prezentată de criticul Cristina Corciovescu şi de Juan Carlos Vidal, directorul Institutului Cervantes.

Ca de obicei, festivalul va beneficia de un invitat special. Proiecţia de luni, 10 octombrie 2011, ora 20:00, a filmului Cenizas del cielo / Cenuşă din cer va avea loc în prezenţa lui José Antonio Quirós şi va fi urmată de o sesiune de Q&A cu regizorul spaniol.

Biletele (10 RON) şi abonamentele (28 RON pentru 4 filme) vor fi puse în vânzare la casa de bilete a Cinema Studio.

Programul Zilelor Filmului de Limbă Spaniolă, 2011,
7 - 13 octombrie 2011
Cinema Studio, Bd. Magheru 29
 

Vineri, 7 octombrie 2011, ora 19:00
Joi, 13 octombrie 2011, ora 20:00
El baile de la victoria / Dansul victoriei
Regia: Fernando Trueba, Spania, 2009, 127'
Scenariul: Fernando Trueba, Jonás Trueba, Antonio Skármeta
Cu: Ricardo Darín, Abel Ayala, Miranda Bodenhofer, Ariadna Gil, Julio Jung, Mario Guerra, Marcia Haydée
v.o. spaniolă, subtitrare în limba română
Sinopsis: Odată cu instalarea democraţiei, preşedintele chilian decretează amnistie generală pentru toţi cei închişi pentru delicte fără vărsare de sânge. Printre cei amnistiaţi se aflau tânărul Ángel Santiago şi veteranul Vergara Grey, un faimos spărgător de seifuri, ale căror planuri de viitor nu pot fi mai diferite. În timp ce Vergara Grey nu doreşte decât să se întoarcă la familia sa şi să-şi schimbe viaţa, Angel visează să se răzbune pe primar şi să dea marea lovitură. Îi apare în cale tânăra Victoria şi vieţile celor trei suferă o schimbare totală care îi va conduce către confruntarea cu un nou destin.

Sâmbătă, 8 octombrie 2011, ora 16:00
Joi, 13 octombrie 2011, ora 18:00
Mal día para pescar / Zi nepotrivită pentru pescuit
Regia: Álvaro Brechner, Spania-Uruguay, 2009, 104', Scenariul: Álvaro Brechner, Gary Piquer
Cu: Gary Piquer, Jouko Ahola, Antonella Costa, César Troncoso
v.o. spaniolă, subtitrare în limba engleză
Sinopsis: Doi vântură-lume: Orsini, un afacerist şmecher, cinic şi ingenios, care-şi spunea Prinţul, şi cel pe care îl reprezintă, Jacob Van Oppen, un fost campion mondial la lupte libere, o gorilă îmbătrânită, alcoolică şi de nestăpânit, călătoresc prin America Latină. Încercând să păstreze vie povestea care i-a unit, pornesc împreună într-un turneu prin diferite localităţi. Bizara lor călătorie în căutarea unui trecut glorios se încheie însă în momentul în care evenimentele iau o întorsătură neaşteptată şi de necontrolat.
Premii: Camera d'Or, Festivalul Internaţional de la Cannes, Semaine de la Critique / Premiul pentru cel mai bun film, Festivalul Internaţional de Film de la Varşovia / Premiul pentru cel mai bun film, Festivalul Internaţional de Film Latino de la Los Angeles / Premiul pentru cel mai bun actor (Gary Piquer), Festival Internacional de Film din Mar del Plata

Sâmbătă, 8 octombrie 2011, ora 18:00
Miercuri, 12 octombrie 2011, ora 20:00
Los condenados / Condamnaţii
Regia: Isaki Lacuesta, Spania, 2009, 104', Scenariul: Isaki Lacuesta, Isabel Campo
Cu: Daniel Fanego, Arturo Goetz, Leonor Manso, Maria Fiorentino, Juana Hidalgo
v.o. spaniolă, subtitrare în limba engleză
Sinopsis: Doi luptători de gherilă se reîntâlnesc după 30 de ani în timp ce fac săpături ilegale pentru a găsi corpul unui al treilea camarad dispărut atunci. Tensiunea acumulată şi secretele păstrate în tot acest timp ies la iveală pe măsură ce se apropie de un deznodământ neaşteptat, în care nimic nu e ceea ce părea.
Premii: Premiul FIPRESCI, Festivalul San Sebastián.

Sâmbătă, 8 octombrie 2011, ora 20:00
Marţi, 11 octombrie 2011, ora 18:00
Chico & Rita
Regia: Fernando Trueba, Javier Mariscal, Antonio Errando, Spania, 2010, 94'
Scenariul: Fernando Trueba, Ignacio Martínez de Pisón
v.o. spaniolă, subtitrare în limba engleză
Sinopsis: La finalul anilor '40, în Cuba, Chico şi Rita încep o pasionată poveste de dragoste. Chico este un tânăr pianist îndrăgostit de jazz, iar Rita visează să ajungă o mare cântăreaţă. Din noaptea în care destinul îi face să se întâlnească la o petrecere într-un club din Havana, viaţa îi tot apropie şi îi desparte, asemenea unor personaje de bolero.
Premii: Premiul Goya pentru cel mai bun film de animaţie. / Marele premiu al festivalului de film de animaţie Holland.

Duminică, 9 octombrie 2011, ora 16:00
Miercuri, 12 octombrie 2011, ora 18:00
Lope
Regia: Andrucha Waddington, Spania, 2010, 108'
Scenariul: Jordi Gasull, Ignacio del Moral
Cu: Alberto Ammann, Leonor Watling, Pilar López de Ayala, Antonio de la Torre
v.o. spaniolă, subtitrare în limba engleză
Sinopsis: Un tânăr soldat se întoarce din război în Madridul secolului XVI, aflat în plină construcţie. Ca multor altor sute de tineri, nu-i este clar pentru moment drumul pe care trebuie să-l urmeze. În timp ce luptă pentru ambiţiile sale şi se confruntă cu propriile nelinişti, în viaţa lui apar două femei: una liberală, femeie cu succes în afaceri, cealaltă, o nobilă visătoare. Filmul este o biografie romanţată a lui Lope de Vega, unul dintre cei mai importanţi şi prolifici autori ai Secolului de Aur.
Premii: Goya - pentru cele mai bune costume si cel mai bun cântec / Cel mai bun actor, cea mai bună actriţă, cea mai bună coloană sonoră, Premiile Cercului Criticilor spanioli de film.

Duminică, 9 octombrie 2011, ora 18:00
Amador
Regia: Fernando Léon de Aranoa, Spania, 2010, 110'
Scenariul: Fernando León de Aranoa
Cu: Magaly Solier, Celso Bugallo, Pietro Sibille, Sonia Almarcha, Fanny de Castro
v.o. spaniolă, subtitrare în limba română
Sinopsis: Marcela este o tânără cu probleme financiare care găseşte o slujbă de vară îngrijindu-l, în absenţa familiei, pe Amador, un domn vârstnic imobilizat la pat. Crede că aşa îşi va rezolva problemele, dar după câteva zile Amador moare, lăsând-o pe Marcela într-o situaţie dificilă. Moartea sa o lasă fără slujbă, iar ea nu-şi poate permite asta. Confruntându-se cu o importantă dilemă morală, Marcela va demonstra că nu întotdeauna moartea poate opri viaţa.
Premii: Cel mai bun regizor la secţiunea latino-americană a Festivalului de film de la Guadalajara / Cea mai bună actriţă la festivalul Internaţional de film de la Moscova
Film prezentat prin curtoazia Transilvania FILM.

Duminică, 9 octombrie 2011, ora 20:00
También la lluvia / Până şi ploaia...
Regia: Icíar Bollaín
Spania-Franţa-Mexic 2010, 104'
Scenariul: Paul Laverty
Cu: Luis Tosar, Gael García Bernal, Juan Carlos Aduviri
v.o. spaniolă, subtitrare în limba română
Sinopsis: Costa, un neîncrezător producător de film, şi Sebastian, un tânăr şi idealist regizor, lucrează împreună la un proiect ambiţios pe care urmează să-l filmeze în Bolivia. Filmul are ca subiect sosirea spaniolilor în America, punând accent pe brutalitatea acţiunilor lor şi pe curajul câtorva reprezentanţi ai Bisericii care, prin cuvinte, se opun spadelor şi lanţurilor. Costa şi Sebastian nu-şi pot închipui că în Bolivia îi aşteaptă o confruntare care îi va zdruncina din temelii.
Premii: Premiul publicului la Festivalul de film de la Berlin / Premiul publicului în cadrul Premiilor Europene de Film / Goya - Cea mai bună ilustraţie muzicala, cel mai bun producător, cel mai bun actor in rol secundar.
Film prezentat cu sprijinul Independenţa Film.

Luni, 10 octombrie 2011, ora 16:00
El juego de la silla / Scaunele muzicale
Regia: Ana Katz, Argentina, 2003, 93', Scenariul: Ana Katz
Cu: Ana María Castel, Diego de Paula, Ana Katz, Luciana Lifschitz, Verónica Moreno, Nicolás Tacconi
v.o. spaniolă, subtitrare în limba română
Sinopsis: Victor, stabilit în străinătate, trebuie să călătorească în ţara sa de origine, trimis de firma unde lucrează. Are la dispoziţie doar o zi ca să-şi viziteze familia, care se va da peste cap ca să-l primească cât mai frumos. Povestea merge de la răsturnări dramatice şi tuşe de umor până la clipe de mare solemnitate în iubitul şi tradiţionalul sân al familiei.
Premii: Premiul pentru regie, pentru opera prima la cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului de Film Latinoamerican de la Trieste. / Menţiunea speciala a juriului la secţiunea "Made in Spanish", la cea de-a 50-a ediţie a Festivalului de Film de la San Sebastián.

Luni, 10 octombrie 2011, ora 18:00
Pídele cuentas al Rey / Cere-i Regelui socoteală
Regia: José Antonio Quirós
Spania, 1999, 97'
Scenariul: Alicia Luna, Clara Pérez, José Antonio Quirós
Cu: Antonio Resines, Adriana Ozores, Nicolás Fernández Luna
v.o. spaniolă, subtitrare în limba engleză
Sinopsis: Când mina în care lucra s-a închis, Fidel, un minier asturian, se hotărăşte să plece pe jos la Madrid ca să-i ceară Regelui să-i fie respectat unul din drepturile fundamentale pe care Constituţia îl garantează tuturor spaniolilor: dreptul la un loc de muncă decent.
Premii: Premio del público Festival Internacional de Cine de Valladolid / Premiul publicului la Festivalul Internaţional de Film de la Valladolid

Luni, 10 octombrie 2011, ora 20:00
În prezenţa regizorului José Antonio Quirós. Dupa proiectie urmeaza o sesiune de Q&A cu regizorul spaniol.
Cenizas del cielo / Cenuşă din cer
Regia: José Antonio Quirós, Spania, 2008, 96'
Scenariul: Dionisio Pérez, José Antonio Quirós, Ignacio del Moral
Cu: Celso Bugallo, Gary Piquer, Clara Segura, Beatriz Rico, Eduardo Antuña, Txema Blasco, Nicolás Fernández Luna
v.o. spaniolă, subtitrare în limba engleză
Sinopsis: Ferguson, un scoţian aventurier care scrie ghiduri turistice, vizitează nordul Spaniei ca să-şi încheie ultimul text. Rulota pe care o conduce rămâne în pană în apropierea coşurilor unei termocentrale. Se vede obligat să rămână acolo, unde va lega o prietenie specială cu Federico, care crede că acordul de la Kyoto va duce la închiderea termocentralei ce poluează valea.
Premii: Marele premiu al Festivalului Internaţional de Film de la Tokio - Natural TIFF / Premiul Special al Juriului la Festivalul Internaţional de Mediu înconjurător FICMA

Marţi, 11 octombrie 2011, ora 16:00
Joi, 13 octombrie 2011, ora 16:00
Punto y Raya / Punct şi linie, Regia: Elias Schneider, Venezuela, 2004, 103'
Scenariul: Dionisio Pérez, José Antonio Quirós, Ignacio del Moral
Cu: Roque Valero, Edgar Ramírez, Ramiro Meneses, Daniel Alvarado
v.o. spaniolă, subtitrare în limba română
Sinopsis: Cheíto şi Pedro, unul venezuelean, celălalt columbian, se întâlnesc la graniţa care separă cele două ţări într-o perioadă de naţionalism exacerbat de ambele părţi. Unul e acolo ca să-şi apere patria, celălalt are un ţel foarte precis: să dezerteze. În cele din urmă, între cei doi se leagă o frumoasă prietenie. Dar intervine trădarea...
Premii: Cel mai bun regizor, Festivalul Internaţional de Film de la Bogota / Cel mai bun film, Festivalul Internaţional de Film de la Los Angeles

Marţi, 11 octombrie 2011, ora 20:00
Cachimba
Regia: Silvio Caiozzi, Chile-Spania-Argentina, 2004, 127', Scenariul: Silvio Caiozzi, Nelson Fuentes, Cu: Pablo Schwarz, Mariana Loyola, Julio Jung, Patricio Contreras, Jesús Guzmán
v.o. spaniolă, subtitrare în limba română
Sinopsis: Filmul narează singurul moment important din viaţa lui Marcos, un mărunt funcţionar de bancă. Într-o hărăbaie de casă gata să se dărâme, Marcos găseşte o colecţie de tablouri de o valoare artistică îndoielnică, operă a unui pictor chilian necunoscut care ar fi avut un oarecare succes în Parisul anilor '30.
Premii: Premiul Asociaţiei Criticilor de Film din Chile Cea mai bună imagine, Festivalul Internaţional de Film de la Cartagena / Cea mai bună imagine, Festivalul Internaţional de Film de la Huelva

Miercuri, 12 octombrie 2011, ora 16:00
La buena nueva / Vestea cea bună
Regia: Helena Taberna, Spania, 2008, 108'
Scenariul: Helena Taberna, Andrés Martorell, Cu: Unax Ugalde, Guillermo Toledo, Bárbara Goenaga, Mercedes Sampietro, Gorka Aguinagalde
v.o. spaniolă, subtitrare în limba română
Sinopsis: Miguel este un preot tânăr numit paroh într-un sat socialist chiar în momentul loviturii de stat din 1936. În eforturile lui de a-i apăra pe cei asupriţi, protagonistul se înfruntă cu ierarhia ecleziastică şi militară, punându-şi în joc propria viaţă. Îşi găseşte refugiul în prietenia cu Margari, învăţătoarea satului, al cărei soţ fusese asasinat la începutul războiului.
Premii: Cel mai bun actor principal la Festivalul Internaţional de Film de la Valladolid

Organizator: Institutul Cervantes din Bucureşti în colaborare cu Uniunea Cineaştilor din România
Colaboratori: Filmoteca Ministerului de Afaceri Externe şi Cooperare Internaţională din Spania, Uniunea Cineaştilor, Transilvania Film, Independenţa Film, Cinemagia, Port.ro

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus