Apropo TV / noiembrie 2004
Filmele francezului Pierre Salvadori au ca numitor comun umorul, când café au lait, când chocolat noir, dragostea, mai mult sau mai puţin împlinită şi o dezarmantă poftă de viaţă. Plus un personaj principal numit Antoine. Cel mai recent opus, Apres vous!/Poftiţi la masă, nu face excepţie.

Celelalte trei titluri esenţiale din filmografia regizorului (care mai comportă două scurt-metraje şi un telefilm gonflat apoi pentru cinema), anume Cible emouvante (relaţia stranie dintre un ucigaş cu simbrie plictisit şi un june interesat), Les Apprentis (relaţia stranie dintre doi small time crooks) şi... Comme elle respire (relaţia stranie dintre un escroc răpitor şi o mitomană), creionează portretul unui cineast sensibil, preocupat mai puţin de marele public şi mai mult de miezul fabulelor pe care le realizează cu poftă şi migală. Cu Apres vous! însă (relaţia emoţionantă dintre un chelner cu suflet mare şi un ex-sinucigaş trădat de viaţă, care ajung să iubească aceeaşi femeie), povestea cu publicul se schimbă, aşa cum o dovedeşte uriaşul succes la box office-ul francez şi ceea ce explică absenţa cuvântului straniu din micul meu sinopsis.

Dacă filmul e lejer mai accesibil decât cele anterior amintite, asta nu înseamnă că-i prost - Salvadori e mai inteligent decât alde fraţii Coen, de exemplu. Au contraire: spectatorul de rând va aplauda o comedie uşor burlescă, în tradiţia clasic franţuzească a filmelor care se petrec în medii apetisante (Garcon!, Le grand restaurant), iar spectatorul avizat va gusta "tragi-comedia" delicioasă a unui triunghi amoros cu aromă de Cyrano, revăzut şi readăugit însă.

Sigur că festinul pregătit de regizor n-ar avea nici un gust fără ingredientele de bază. Daniel Auteuil e fermecător într-o binevenită întoarcere la genul (comedie) care l-a lansat, Jose Garcia, departe de umorul gros care l-a consacrat, e o adevărată revelaţie, iar Sandrine Kiberlain e contagios de ataşantă, în ton cu muzica - o partitură plină, asemeni filmului, de bună dispoziţie.

Filmele francezului Pierre Salvadori mai au un numitor comun - Marie Trintignant. O "ţintă înduioşătoare" în Cible emouvante, un cameo emoţionant în Les Apprentis, un rol scris special pentru ea în...Comme elle respire. Cel mai recent opus, Apres vous!, îi este dedicat.
Regia: Pierre Salvadori Cu: Daniel Auteuil, Sandrine Kiberlain, Marie Trintignant

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus