septembrie 2011
Zilele Filmului Austriac, 2011
Forumul Cultural Austriac în parteneriat cu Uniunea Cineaştilor din România organizează în perioada 19 - 22 septembrie 2011, Zilele Filmului Austriac. Vor fi prezentate pelicule austriece care s-au bucurat de succes deosebit la public şi la critici, unele fiind distinse cu premiul Oscar sau nominalizate pentru acest premiu. Majoritatea filmelor sunt arătate în premieră în România. Filmele vor rula de la orele 18 şi 20 la Cinematograful Studio, Bucureşti. Preţul unui bilet este 10 RON, un abonament pentru patru reprezentaţii costă 28 RON. Biletele şi abonamentele pot fi achiziţionate începând cu 14 septembrie 2011 la Cinematograful Studio.
 
Die Fälscher / The Counterfeiters / Falsificatorii (2007) de Stefan Ruzowitzky prezintă cutremurătoarea poveste a unor deţinuţi din lagărele de concentrare naziste antrenaţi în "Operaţiunea Bernhard", cea mai mare operaţiune de falsificare a banilor din toate timpurile. Pelicula a fost distinsă cu premiul Oscar pentru cel mai bun fim străin în anul 2007 şi este prezentată în premieră în România.

Suzie Washington (1998) de Florian Flicker aduce pe ecrane povestea unei femei din fosta Uniune Sovietică, care călătoreşte cu o viză falsă către Statele Unite. În Viena este arestată, însă reuşeşte să fugă. Călătoria ei continuă în circumstanţe deosebite. Filmul rulează în premieră în România.

Destinele a cinci tineri foarte diferiţi, care îşi încearcă norocul în partea de nord a Vienei sunt descrise în Nordrand (1999) de Barbara Albert.

Revanche (2008) de Götz Spielmann, nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în anul 2009, se concentrează asupra poveştii lui Alex, care lucrează ca îngrijitor la un bordel. El doreşte să înceapă o nouă viaţă alături de Tamara, o prostituată. Pentru a-şi putea plăti datoriile el jefuieşte o bancă. În timp ce fug, Tamara este ucisă, iar Alex vrea să se răzbune.


Program Zilele Filmului Austriac, 19-22 septembrie 2011
 
Luni, 19 septembrie 2011
ora 18:00 Suzie Washington
ora 20:00 Revanche

Marţi, 20 septembrie 2011
ora 18:00 Nordrand
ora 20:00 Die Fälscher / The Counterfeiters

Miercuri, 21 septembrie 2011
ora 18:00 Nordrand
ora 20:00 Revanche

Joi, 22 septembrie 2011
ora 18:00 Die Fälscher / The Counterfeiters
ora 20:00 Suzie Washington

Sinopsisuri extinse

Die Fälscher / The Counterfeiters / Falsificatorii (r. Stefan Ruzowitzky)

Austria / Germania, 2007, 98 de minute, 35mm, germană cu subtitrare în engleză şi română
Regia şi scenariul: Stefan Ruzowitzky
Imaginea: Benedict Neuenfels
Montajul: Britta Nahler
Muzica: Marius Ruhland
Producători: Aichholzer Filmproduktion, Josef Aichholzer, magnolia Filmproduktion GmbH, Nina Bohlmann şi Babette Schröder, llegro Film
Distribuţie: Karl Markovics, August Diehl, Devid Striesow, Martin Brambach, August Zirner, Veit Stübner, Sebastian Urzendowsky, Andreas Schmidt, Tilo Prückner, Lenn Kudrjawizki, Marie Bäumer, Dolores Chaplin, Arndt Schwering-Sohnrey
Premiera: Festivalul de Film de la Berlin 2007


Falsificatorii prezintă povestea celei mai elaborate iniţiative de falsificare a banilor din istorie, peste 130 de milioane de lire sterline fiind tipărite în condiţii ce nu puteau fi mai spectaculare sau mai tragice. Pe fundalul situaţiei de război tot mai îngrijorătoare, conducerea Germaniei naziste se hotărăşte să falsifice bancnotele principalilor inamici, lansând "Operaţiunea Bernhard". La Sachsenhausen sunt aduşi din alte lagăre deţinuţii cu know-how în domeniul falsificării pentru a pregăti operaţiunea. Puşi să aleagă între cooperarea cu regimul nazist şi sabotarea planului, Falsificatorii se confruntă cu un conflict moral continuu. În această situaţie ei încearcă să îşi salveze nu numai viaţa ci şi conştiinţa.

Filmul a fost distins cu premiul Oscar pentru cel mai bun fim străin al anului 2007 şi rulează pentru prima dată în România.

Suzie Washington (r. Florian Flicker)

Austria, 1998, 87 de minute, 35mm, germană cu subtitrare în engleză şi română
Regia: Florian Flicker
Scenariul: Michael Sturminger, Florian Flicker
Imaginea: Robert Neumüller
Montajul: Monika Willi
Sunetul: Andreas Kopriva, Bernhard Weihrater
Producător: Allegro Film
Distribuţie: Birgit Doll, August Zirner, Karl Ferdinand Kratzl, Wolfram Berger, Nina Proll, Carmen Loley, Merab Ninidze, Liliana Nelska, Boris Eder, Brigitte Kren, Kathrin Pilz, Michael Kreihsl, Johannes Nikolussi, Klaus Ortner, Andreas Lust, Bernadette Schneider, Goran Rebic
Premiera: Festivalul Interaţional de la Saarbrücken


Nana Iaschwili, cetăţean al fostei Uniuni Sovietice doreşte să emigreze în Statele Unite. Deoarece călătoreşte cu o viză falsă, este reţinută şi arestată pe aeroportul din Viena. Înainte de a fi repatriată, Nana reuşeşte să fugă. Deghizată în turistă călătoreşte ilegal, timp de cinci zile, prin Austria, schimbând mijloace de transport, oraşe şi însoţitori. Când poza îi este publicată şi dintr-o neatenţie îşi pierde banii şi bagajul, Nana se hotărăşte să fugă în Germania. Ea reuşeşte să ajungă până la graniţa dintre Austria şi Germania în compania unui hoţ. Trecerea ilegală a frontierei eşuează şi Nana găseşte adăpost la un hangiu. Acesta doreşte ca ea să rămână la el, însă Nana are alte planuri.

Nordrand (r. Barbara Albert)

Austria, 1999, 103 de minute, 35mm, germană cu subtitrare în engleză şi română
Regia şi scenariul: Barbara Albert
Imaginea: Christine A. Maier
Montajul: Monika Willi
Sunetul: Andreas Kopriva, Bernhard Weihrater
Producător: Lotus Film
Distribuţie: Nina Proll, Edita Malovic, Michael Tanczos, Tudor Chirilă, Astrit Alihajdaraj
Premiera: Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia 1999


Austria 1995. Jasmin, Tamara, Valentin, Senad şi Roman, cinci tineri de provenienţă diferită se întâlnesc în Viena şi pentru scurt timp îşi împart viaţa şi nostalgiile. Fiecare dintre ei îşi încearcă norocul în partea de nord a Vienei. Între serviciu, amintiri sumbre din timpul războiul din fosta Iugoslavie şi o sarcină neplanificată, ei încearcă să îşi insufle reciproc stabilitate şi căldură. Adeseori inflexibili şi neajutoraţi protagoniştii sunt pătrunşi de dorinţa de a iubi şi de a fi iubiţi - până când viaţa îi răspândeşte în direcţii diferite. Filmul îl are în distribuţie şi pe actorul român Tudor Chirilă.

În 1999 Nordrand este nominalizat pentru Leul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, devenind prima producţie austriacă din ultimii 51 de ani distinsă cu această onoare.

Revanche (r. Götz Spielmann)

Austria, 2008, 121 de minute, 35mm, germană cu subtitrare în română
Regia şi scenariul: Götz Spielmann
Imaginea: Martin Gschlacht
Montajul: Karina Ressler
Sunetul: Heinz Ebner
Producător: Prisma Film
Distribuţie: Johannes Krisch, Irina Potapenko, Ursula Strauss, Andreas Lust, Hannes Thanheiser, Hanno Pöschl
Premiera: Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2008


Alex, un îngrijitor cu antecedente penale, lucrează într-un bordel şi vrea să înceapă o nouă viaţă alături de Tamara, o prostituată din Viena. Pentru a-şi plăti datoriile el jefuieşte o bancă din localitatea în care bunicul său locuieşte singur întro gospodărie. În timpul urmării celor doi, poliţistul Robert o împuşcă pe Tamara. Un hoţ care suferă, tatăl lui foarte bolnav, un poliţist care nu reuşeşte să facă faţă morţii Tamarei şi soţia sa, Susanna, care îşi doreşte, fără succes, un copil. Această constelaţie dă naştere unei drame în care sorţile protagoniştilor se întrepătrund culminând intrun sfârşit imprevizibil.

În 2009 filmul a fost nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus