septembrie 2011
Les Films de Cannes à Bucarest, 2011
Filmul Le Havre, în regia lui Aki Kaurismäki, va fi proiectat în premieră în România, în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc între 14 şi 20 octombrie 2011
Aflat la a doua ediţie după cea din 2010, evenimentul va aduce, în premieră absolută, câteva dintre cele mai apreciate, discutate sau premiate filme din selecţia 2011 a Festivalului de la Cannes
Programul va fi întregit de o selecţie de filme româneşti care au ajuns la prestigiosul festival în ultimii zece ani
Proiecţiile vor avea loc la Cinema Studio şi Noul Cinematograf al Regizorului Român, din cadrul Muzeului Ţăranului Român

Suprarealist, tandru, ataşant, amuzant, boem - filmul Le Havre a sedus în 2011 jurnaliştii de la Cannes, care l-au aplaudat minute în şir la premieră şi l-au dat drept favorit la Palme d'Or. Mica bijuterie a cineastului finlandez Aki Kaurismäki este o comedie despre prietenia dintre un bătrân artist şi un băieţel african imigrant, urmărit de poliţie, care încearcă să-şi regăsească mama. Stilul aparte, inconfundabil al lui Kaurismäki este, după cum remarca publicaţia Variety, "o plăcere de la un capăt la altul".

În mai 2011, pelicula a obţinut Premiul FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film) şi o menţiune specială din partea Juriului Ecumenic de la Cannes. Totodată, a fost nominalizată la Premiul LUX, acordată de Parlamentul European, şi este propunerea Finlandei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin.


Tot în premieră absolută în România, Les Films de Cannes à Bucarest aduce This Must Be the Place, primul film în limba engleză al regizorului italian Paolo Sorrentino (premiat în 2008 la Cannes pentru Il Divo). Sean Penn - machiat şi îmbrăcat pe modelul Robert Smith, de la The Cure - joacă rolul unui fost star rock care decide, atunci când tatăl său moare, să termine ceea ce el nu reuşise: să-l răzbune pentru o umilinţă pe care o suferise în timpul Holocaustului. În distribuţie mai figurează Frances McDormand, Harry Dean Stanton, Kerry Condon, Judd Hirsch şi Eve Hewson, fiica lui Bono, solistul de la U2.


O surpriză plăcută pentru cinefili va fi şi Arirang, cel mai recent film al regizorului sud-coreean Kim Ki-duk, distins cu Marele Premiu al secţiunii Un Certain Regard (ex-aequo cu Stopped on Track, de Andreas Dresen). În Arirang, un film-confesiune, cineastul întoarce camera înspre el şi îşi chestionează alegerile, trecutul, succesul. Unul dintre cei mai celebraţi autori asiatici, Kim Ki-duk a regizat 16 filme, majoritatea incluse în marile festivaluri - Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring, Breath, The Isle şi Samaria sunt câteva dintre cele mai cunoscute pelicule ale sale.

Route Irish, un alt titlu din program, va genera cu siguranţă discuţii despre războiul din Irak, aşa cum a făcut-o şi la Cannes, în 2010. Regizorul britanic Ken Loach - premiat cu Palme d'Or pentru The Wind That Shakes the Barley (2006) - chestionează metodele brutale ale armatei, crimele comise în numele statului şi felul în care soldaţii tratează populaţia irakiană. În Route Irish, un contractor privat în Irak încearcă să afle ce s-a întâmplat cu adevărat cu prietenul său, mort în condiţii suspecte. Titlul filmului vine de la numele drumului - periculos - care leagă Zona Verde din Bagdad de aeroport.

Spectatorii vor putea viziona şi laureatul cu Palme d'Or 2011, The Tree of Life, în regia lui Terrence Malick, cu Brad Pitt şi Sean Penn pe afiş - o ocazie rară, pentru că pelicula nu va rula în cinematografele din România.

În program se vor regăsi şi Melancholia lui Lars Von Trier, pentru care Kirsten Dunst a primit trofeul de interpretare feminină la Cannes, sau Midnight in Paris, savuroasa comedie a lui Woody Allen.

Ca şi la prima ediţie a evenimentului, când Thierry Frémaux, delegatul general al Festivalului de la Cannes, şi regizorii Gaspar Noé, Kornél Mundruczó şi Sergei Loznitsa s-au întâlnit cu publicul la Bucureşti, proiecţiile vor fi urmate de Q&A-uri cu cineaştii invitaţi.

Programul Les Films de Cannes à Bucarest va fi anunţat pe parcurs şi va fi disponibil, în luna octombrie 2011, pe site-ul www.filmedefestival.ro.

Evenimentul este organizat de Voodoo Films.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus