septembrie 2011
Noaptea Albă a Filmului Românesc, 2011
În cadrul evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc, organizat pe 16 septembrie 2011 atât în capitală cât şi în Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara, cinefilii vor avea parte de un adevărat festin cultural.

Startul Nopţii Albe în Bucureşti este dat la ora 20:00, la Cinema Studio şi Cinema Eforie, cu proiecţiile filmelor Morgen (r. Marian Crişan, la Cinema Studio), respectiv De ce trag clopotele, Mitică? (r. Lucian Pintilie, la Cinema Eforie).

La Noul Cinematograf al Regizorului Român, bucureştenii pot urmări de la ora 21:00 comedia Bună! Ce faci? (r. Alexandru Maftei), iar de la ora 23:15 filmul lui Florin Şerban Eu când vreau să fluier, fluier. În curtea NCRR va fi proiectat documentarul Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu (r. Andrei Ujică), de la ora 22:00.

Cinema Patria va găzdui de la ora 22:00 proiecţia filmului Aurora (r. Cristi Puiu), iar de la 01:30, în acelaşi loc spectatorii se vor delecta cu Periferic (r. Bogdan Apetri)

În curtea interioară a Hanului lui Manuc vor fi prezentate de la ora 21:00 trei documentare interesante: Şcoala Noastră (r. Mona Nicoară, Miruna Coca-Cozma), Metrobranding (r. Ana Vlad, Adi Voicu), 24 de găleţi, 7 şoareci, 18 ani (r. Marius Iacob), iar în Centrul Vechi de la ora 23:00 va fi proiectat filmul regretatului regizor Cristian Nemescu, California Dreamin' (nesfârşit).

Terasa Green Hours devine locul în care de la ora 23:00, iubitorii filmelor de animaţie se vor bucura de o selecţie de scurt-metraje româneşti sub umbrela îndrăgitului Festival Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, printre care: Black Fantastic (r. Călin Pop, 2010), Obiceiuri proaste / Bad Habits (r. Oana Cătălina Gheorghiu, 2009), Firul Ariadnei / Ariadne's Thread (r. Attila Bertóti, 2009), Grand Café (r. Bogdan Mihăilescu, 2010) sau Matei, Matei / Mátyás, Mátyás (r. Cecília Felméri, 2010), distins cu Premiul Anim'est in 2010 pentru Cel mai bun film românesc.

Pe lista cinematografelor Nopţii Albe se află şi Club Fabrica, în care vor avea loc proiecţiile unor scurt-metraje de top, precum Apele Tac (r. Anca Miruna Lăzărescu), Bora Bora (r. Bogdan Mirică) câştigător al Premiului Zilele Filmului Românesc (secţiunea scurtmetraj) la TIFF 2011, Superman, Spiderman sau Batman (r. Tudor Giurgiu), prezentat în premieră mondială în cadrul TIFF 2011 sau Gobbel (r. Raluca David) despre un bătrȃn singuratic care revine în satul său natal după mai mulţi ani de absenţă şi ȋncearcă să-şi găsească pacea veşnică, dar se loveşte de tradiţiile şi obiceiurile româneşti ȋn cel mai ironic mod posibil.

După programul de proiecţii, Club Fabrica va da startul unui after party de senzaţie până în zori de zi iar cei care vor întreţine atmosfera sunt Gramatik, JFB, Unlocka, Dan Basu şi Charlie Dundeen.

Accesul la party-ul de la Club Fabrica se face pe baza unui bilet în valoare de 20 RON. Cei care vor achiziţiona un flyer special realizat de organizatori şi distribuit în perioada 14-16 septembrie 2011 în locurile de desfăşurare a Nopţii Albe vor plăti numai 15 RON.

O parte dintre proiecţii vor avea loc în prezenţa unor invitaţi surpriză, regizori sau actori ai filmelor din program.

Din 16 septembrie 2011, în reţeaua Cărtureşti va putea fi achiziţionat şi DVD box-ul Noul Film Românesc: Începuturile, cu 11 dintre cele mai apreciate filme româneşti ale decadei. Seria include Morgen în regia lui Marian Crişan, A fost sau n-a fost? de Corneliu Porumboiu, Eu când vreau să fluier, fluier de Florin Şerban, Cea mai fericită fată din lume de Radu Jude, Francesca în regia lui Bobby Păunescu, Pescuit sportiv de Adrian Sitaru, Felicia, înainte de toate de Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf, Legături bolnăvicioase în regia lui Tudor Giurgiu, Furia de Radu Muntean, California Dreamin' (nesfârşit) de Cristian Nemescu şi respectiv Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii, de Cătălin Mitulescu. DVD Box-ul este realizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi marchează cei zece ani ai Noului Val de Film Românesc. Colecţia a fost prezentată şi în cadrul celei de-a zecea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Intrarea la filme va fi liberă, în limita locurilor disponibile.

Programul Nopţii Albe a Filmului Românesc
Bucureşti, 16 septembrie 2011

CINEMA STUDIO

20:00 Morgen (2010), r. Marian Crişan, 100'
Sinopsis
: NELU, 40, lucrează ca agent de pază într-un supermarket din Salonta - un orăşel de pe graniţa româno-ungară. Pentru NELU, zilele trec la fel: în zori pescuieşte, apoi merge la lucru, iar seara se întoarce acasă. NELU trăieşte împreună cu soţia într-o casă izolată pe un câmp în afara oraşului. Problema lor în aceste zile e repararea acoperişului. Într-o zi, NELU pescuieşte ceva neobişnuit: un emigrant care vrea să treacă graniţa ilegal... Emigrantul îi oferă lui NELU bani pentru a-l ajuta să treacă graniţa. Fără să înţeleagă exact ce vrea să îi comunice emigrantul, NELU ia banii şi îi promite că îl va ajuta să treacă graniţa mâine...MORGEN...

22:00 Medalia de onoare (2010), r. Călin Peter Netzer, 105'
Sinopsis
: La 75 de ani, Ion îndură tăcerea grea a soţiei şi indiferenţa fiului său, în prezent stabilit în Canada, care încă îi poartă pică pentru că l-a denunţat la securitate ca să nu poată pleca din România. Într-o bună zi, Ion are surpriza să primească o medalie de onoare din partea Ministerului Apărării Naţionale. Să fi săvârşit oare fapte eroice în cel de-al doilea război mondial? Nu îşi poate aminti foarte clar, dar această medalie îi oferă şansa nesperată de a recâştiga respectul familiei sale. Şi se va strădui din toate puterile, îndurând supliciul până la capăt.

00:15 Le concert (2009), r. Radu Mihăileanu, 120'
Sinopsis
: Andrei Filipov era un geniu, dirijorul de prestigiu al Orchestrei Bolshoi, cea mai bună orchestră din Rusia. Astăzi, la 50 de ani, încă mai lucrează la Bolshoi, dar ca om de serviciu. În timpul erei comuniste, a fost concediat în plină faimă pentru că a refuzat să scape de toţi interpreţii săi evrei, "jidani şi duşmani ai oamenilor", inclusiv cel mai bun prieten al său, Sacha Grossman. Andrei s-a afundat în băutură şi depresie. Directorul de la Bolshoi, un fost funcţionar al Partidului Comunist, i-a promis dintotdeauna lui Andrei că îi va aduce orchestra "în curând", dar îşi bate joc de el, umilindu-l într-un mod sadic. Pentru el, Andrei este învechit şi îi face o mare favoare că îl ţine în continuare ca om de serviciu. Apoi, Andrei găseşte un fax. O invitaţie pentru ca orchestra să cânte la Chatelet, în Paris pe o perioadă de două săptămâni, ca înlocuitor de ultim moment pentru Filarmonica San Francisco, care nu mai era disponibilă. Andrei concepe un plan nebun: va aduna toţi vechii lui prieteni muzicieni, o adunătură variată ce-şi câştigă în prezent existenţa în Moscova ca şoferi de taxi, ştergători de parbrizuri, negustori pe piaţa ambulantă, furnizori de efecte sonore în filme porno...Vor pleca în Paris sub numele de Bolshoi. Vor sfida destinul şi se vor răzbuna! Vor reuşi?

CINEMA EFORIE

20:00 De ce trag clopotele, Mitică? (1981), r. Lucian Pintilie, 120'
Sinopsis
: Interzis timp de zece ani, filmul se bazează pe piesa D-ale carnavalului a lui I.L. Caragiale şi explorează universul micii burghezii meschine, o lume a concreteţei şi-a culorii, măcinată de nimicuri şi aventuri sentimentale, o lume de o morală dubioasă care-şi asumă sincer şi zgomotos pasiunile. O lume rea, cu un limbaj urât şi o minte îngustă. Didina Mazu, amanta lui Pampon, este îndrăgostită de Nae Girimea, bărbierul şi Don Juan-ul cartierului. Dar Nae e şi amantul Miţei Baston, la rândul ei amanta lui Crăcănel. O scrisoare a Miţei va stârni scandal...

22:30 Concurs (1982), r. Dan Piţa, 96'
Sinopsis
: Un colectiv de funcţionari publici care lucrează la aceeaşi instituţie se decide să participe la un concurs turistic duminical. Funcţionarilor li se alătură un necunoscut care cunoaşte împrejurimile şi-i ajută să se descurce. În timpul concursului, ei aud strigătul disperat după ajutor al unei femei, se întâlnesc cu un alai nupţial, dar nici unul dintre concurenţi nu se abate din drum, căci grija lor cea mare este să respecte instrucţiunile, care spun că orice ignorare a regulamentului înseamnă moartea. Tensiunile ierarhice, complexele şi laşităţile de care umilii funcţionari nu reuşesc să scape transformă ieşirea la iarbă verde într-un penibil moment al adevărului.

00:30 O lacrimă de fată (1980), r. Iosif Demian, 83'
Sinopsis
: Găsirea cadavrului unei fete înecate declanşează ancheta autorităţilor locale, care ajung la concluzia că este vorba de un accident. "Dialogul dintre cele două priviri - privirea cu ochiul liber şi privirea cu lupa telescopică a aparatului - dialogul dintre cele două mijloace de cercetare, constituie adevărata dramaturgie a acestui film, sursa tensiunii din subtext, a unui interes care depăşeşte curiozitatea pentru story-ul presupunerii." (Cinema - 1980)

NOUL CINEMATOGRAF AL REGIZORULUI ROMÂN

Indoor

21:00 Bună! Ce faci? (2011), r. Alexandru Maftei, 105'
Sinopsis
: După 20 de ani de căsnicie fericită Gabriel şi Gabriela nu mai simt nici o atracţie unul faţă de celălalt. Să fie asta tot ce viaţa le mai poate oferi? După ce îşi petrec cîteva nopţi comunicînd pe internet cu un necunoscut, amîndoi se îndrăgostesc - fără să ştie că de fapt s-au găsit tot unul pe celălalt. Atracţia pasională pentru necunoscut se amestecă cu sentimentul de vinovăţie că îşi înşală partenerul de o viaţă. Încă şi mai confuz este băiatul lor Vladimir, un adolescent cu o viaţă sexuală foarte activă, cînd descoperă că si părinţii săi sunt mînaţi de dorinţe. Într-o zi însă întîlnirea celor doi amanţi virtuali devine inevitabilă...

23:15 Eu când vreau să fluier, fluier (2010), r. Florin Şerban, 94'
Sinopsis
: Silviu mai are doar 5 zile până la eliberarea din penitenciarul de minori. Dar 5 zile devin o eternitate după ce primeşte vizita neaşteptată a mamei lui şi în penitenciar vine în practică Ana, o studentă frumoasă la Sociologie.

Outdoor

22:00 Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu (2010), r. Andrei Ujică, 180
Sinopsis
: Documentarul este realizat exclusiv din imagini de arhivă, obţinute de la TVR şi de la Arhiva Naţională de Filme, şi prezintă inclusiv scena judecăţii soţilor Ceauşescu, din decembrie '89. Au fost incluse în documentar şi imagini inedite, care nu au fost niciodată difuzate - imagini tăiate la cenzură, căutate şi selectate de Titus Muntean. Pentru realizarea documentarului au fost vizionate peste o mie de ore de înregistrări.

Club FABRICA (Terasă)

21:00 - 01.00 Scurtmetraje

Apele tac (2011), r. Anca Miruna Lăzărescu, 30'
Sinopsis
: În România anului 1986, Gregor şi Vali vor să fugă din ţară, trecând Dunărea înot, spre malul sârbesc. Pentru a fi sigur de reuşita fugii, Gregor are o singură condiţie: Vali trebuie să îşi lase soţia în urmă.

Bora Bora (2011), r. Bogdan Mirică, 32'
Sinopsis
: Ion trăieşte într-un sat dintr-o zonă foarte secetoasă a României. Pentru a pune capăt ghinionului care se pare că îl urmăreşte, Ion acceptă propunerea unui străin, neştiind că acesta îl va implica în activităţi ilegale.

Draft 7 (2010), r. Luiza Pârvu, 23'
Sinopsis
: Olimpia şi Edi se întâlnesc într-unul dintre locurile în care urmează sa filmeze o poveste romantică şi, în aşteptarea regizorului care tot întârzie, încep să repete scene din film, descoperind şi construind personajele cărora le vor da viaţă.

Fata din Transilvania (2011), r. Sabin Dorohoi, 15'
Sinopsis
: Undeva în Transilvania, în sate izolate, tradiţii şi obiceiuri neaşteptate se păstrează.... Când un tânăr corporatist călătorind spre Sibiu pentru o întâlnire de business greşeşte drumul, o înlănţuire de întâmplări surprinzătoare îi schimbă priorităţile. Este o abordare metaforică a rarei interacţiuni între lumea atemporală a satului Românesc în versiunea sa idilică şi universul riguros structurat al marilor metropole europene contemporane. Este confruntarea a două mentalităţi de viaţă diferite, cu valori complementare care coexistă în spaţii geografice diferite şi interferează doar ocazional.

Numărătoarea manuală (2011), r. Daniel Sandu, 21'
Sinopsis
: Mircea, un angajat cu vechime la compania naţională a autostrăzilor şi drumurilor naţionale, încearcă să-l angajeze pe nepotul său George, un tânăr şomer cu facultate, la aceeaşi companie. Munca lor consta în a număra maşinile care trec pe şoselele patriei în vederea unor statistici solicitate de UE. Însă cei doi au păreri diferite despre munca pe care o prestează iar prietenia lor se transformă în conflict.

Outrageously Disco (2010), r. Nicolae Constantin Tănase, 20'
Sinopsis
: George, "regele" concursului de dans Outrageously Disco, intră din nou în ring. Anul acesta luptă pentru a-şi apăra titlul de campion, dar mai mult de atât, pentru a cuceri inima Clarei.

Strung Love (2010), r. Victor Dragomir, 18'
Sinopsis
: Mai 1984. Viorel - un "tocilar" de la clasa de lăcătuşerie a unui liceu industrial de provincie - se înscrie într-un concurs de producţie de nituri ca să câştige atenţia şi inima Ilenei - o colegă de la clasa de croitorie.

Superman, Spiderman sau Batman (2011), r. Tudor Giurgiu, 11'
Sinopsis
: Aron, un băieţel de 5 ani, porneşte într-o călătorie alături de tatăl său îngrijorat, călătorie la finalul căreia îşi doreşte, asemeni eroilor din benzile desenate, să îşi salveze mama de boala de care aceasta suferă.

Camelia (2011), r. Marian Crişan, 15
Sinopsis
: Camelia spune povestea lui Florin, un bărbat de treizeci şi ceva de ani. El şi soţia lui Alina tocmai s-au mutat în casa visurilor într-o zonă rezidenţială şi au o viaţă aproape perfectă. Însă Florin îşi doreşte să o revadă pe Camelia, care se află în oraş pentru scurt timp, înainte de a pleca definitiv la New York...

Gobbel (2011), r. Raluca David, 19'
Sinopsis
: Un bătrân singuratic în vârstă de 76 de ani, revine după mai mult de 60 de ani acasă, într-un sat românesc, unde încearcă să-şi găsească pacea veşnică, dar se loveşte de tradiţiile şi obiceiurile româneşti în cel mai ironic mod posibil. Pentru locuitorii din Dorolea, sosirea germanului reprezintă o oportunitate de afaceri şi începând cu preotul care speră să obţină bani de la el şi continuând cu cei ce vând coşciuge şi cruci.

Lost Springs 2 (2010), r. Andrei Dobrescu, 14'
Sinopsis
: Un regizor proaspăt întors din America este invitat să acorde un interviu Enciclopediei Personalităţilor. Un local liniştit, o ziaristă amabilă, totul pare să meargă nemaipomenit de bine. În scurt timp va afla că faima are preţul ei.

HANUL LUI MANUC (Curte interioară)

21:00 Şcoala Noastră (2011), r. Mona Nicoară, Miruna Coca-Cozma, 94'
Sinopsis:
Alin, Beni şi Dana, trei copii romi dintr-un mic orăşel maramureşean, sunt parte dintr-una din primele iniţiative de desegregare şcolară din România. Pe durata a patru ani, Şcoala Noastră urmăreşte îndeaproape, cu empatie dar şi luciditate, un proces inexorabil care culminează într-un final neaşteptat şi revoltător. Atingând teme ca prejudecăţile instituţionalizate, cercul vicios al sărăciei, şi difficultăţile din învăţământ, dar bine ancorat în ritmurile hipnotice şi realitatea profundă a comunităţii romilor, filmul este o emoţionantă poveste dulce-amăruie despre tradiţie şi progres, şi o meditaţie despre ce înseamnă o şansă la un viitor mai bun pentru noi toţi.

23:00 Metrobranding (2010), r. Ana Vlad, Adi Voicu, 90'
Sinopsis
: Dacă "vesticii" erau obişnuiţi să aleagă dintre sute de branduri, în România oamenii trăiau o cu totul altă experienţă: o singură marcă pentru fiecare produs. De aici şi importanţa pe care aceste monobranduri a avut-o în vieţile celor care le realizau, dar şi a celor care le foloseau. Metrobranding spune povestea destinului spectaculos al celor şase branduri, altădată vedete ale epocii de aur: salteaua Relaxa, tenişii de Drăgăşani, bicicleta Pegas, motocicleta Mobra, becul de Fieni şi maşina de cusut Ileana.

00:45 24 de găleţi, 7 şoareci, 18 ani (2011), r. Marius Iacob, 42'
Sinopsis
: Undeva în Transilvania, modul de viaţă "exotic" pe care îl duc Imre şi Piroska i-a transformat încet într-unul din punctele de atracţie ale zonei şi într-un soi de exponate de muzeu. Existenţa lor liniştită şi izolată începe să depindă de interacţiunea cu o altă lume şi de aici un univers plin de absurd. Rutina lor gravitează în jurul numerelor iar pentru ei fiecare număr spune o poveste.

CINEMA PATRIA

22:00 Aurora (2011), r. Cristi Puiu, 183'
Sinopsis
: Apartamentul de bloc în a cărui bucătărie, un bărbat şi o femeie discută despre bunica Scufiţei Roşii, având grija să n-o trezească pe fetiţa care doarme în camera alăturată. Remorcile abandonate pe terenul viran - aflat între casele de la marginea oraşului - din spatele cărora bărbatul pîndeşte ceea ce pare a fi o familie. Oraşul pe care îl traversează acelaşi bărbat, după ce a recuperat cele două percutoare artizanale necesare armei de vânătoare pe care o are acasă. Bărbatul are 42 de ani, se numeşte Viorel şi, stăpânit de gânduri incerte, traversează oraşul de la un capăt la altul, către un obiectiv numai de el ştiut.

01:30 Periferic (2011), r. Bogdan George Apetri, 87'
Sinopsis
: Eliberată din închisoare pentru 24 de ore, Matilda nu mai vrea să se întoarcă şi plănuieşte să fugă din ţară. Pînă la sfârşitul zilei, însă, ea trebuie să-şi privească-n faţă trecutul tulbure. Îşi vizitează familia pe care a părăsit-o cu mult timp în urmă. Andrei, fratele de care s-a îndepărtat, nu prea vrea să o ajute, iar soţia acestuia ar alunga-o de-a dreptul. Dar Matilda nu vrea să renunţe, iar după declanşarea conflictului, scad nu doar şansele de a primi vreun ajutor, ci şi de a se împăca cu familia ei. Matilda trebuie apoi să-l întâlnească pe Paul, un proxenet care e şi tatăl singurului ei copil. Ea nu vrea să plece fără banii de care are nevoie pentru călătorie, iar el nu vrea să îi dea ceea ce-i datorează - până când negocierile dintre ei sfârşesc într-un mod neaşteptat. Matilda e hotărâtă să ia cu ea copilul abandonat, decizie care va schimba tot. In final Matilda îl întâlneşte pe Toma, fiul ei. Îi promite un viitor mai bun; însă înainte de a porni la drum, în căutarea unei noi vieţi, ei trebuie să se reapropie şi să uite trecutul. E o ultimă decizie pe care trebuie să o ia împreună - sau nu.

GREEN HOURS (Terasă)

23:00 Animaţii prezentate de Anim'Est

Black Fantastic (r. Călin Pop, 2010)
Sinopsis: Când soarele explodează în propriul sistem, micului extraterestru i se cere ajutorul de către prietena sa, o micuţă extraterestră de pe o planetă alba.

Obiceiuri proaste / Bad Habits (r. Oana Cătălina Gheorghiu, 2009)
Sinopsis: Într-o scurtă perioadă de timp. între două războaie, un fierar descoperă bucuria de a făuri şi alte obiecte în afară de arme, fără a-şi da seama că revine la vechile obiceiuri.

Firul Ariadnei / Ariadne's Thread (r. Attila Bertóti, 2009)
Sinopsis: Elementele de bază ale mitologiei greceşti sunt bine cunoscute: labirintul, Minotaurul, Theseu, şi desigur, firul. Să înceapă căutarea!

Copacul urban / Urban Tree (r. Vali Chincişan, 2009)
Sinopsis: Copacul urban lansează idea multiplicării la nesfârşit a unui singur element. Este vorba despre stereotipia universal la nivelul unei industrii bazată pe rutină.

Liminal Introspect (r. Mircea Purdea, 2009)

V.L.C. (r. Alexei Gubenco, 2009)
Sinopsis: Despre rezultatele crizei economice si consecinţele sale... pozitive.

Continuum (r. Andreea Bogdan, 2009)
Sinopsis: Într-o perioadă în care oamenii nu mai visează, El decide să creeze o substanţă care le va permite să aleagă şi să-şi trăiască visele într-un univers creat de ei înşişi. Dar ce se întâmplă când nevoia de a abandona o realitate duce la una artificială?

Prietenul meu e un nor / My Friend Is a Cloud (r. Anton Octavian, 2009)
Sinopsis: Pe o insula plutitoare, un băieţel se pierde într-o viziune a viitorului.

Immerse (r. Weareom, 2008)
Sinopsis: O poveste despre... spaţiul interior...

Grand Café (r. Bogdan Mihăilescu, 2010)
Sinopsis
: O poveste adevărată? Este posibil să fi avut loc la începutul secolului trecut când, într-o lume în alb şi negru sau chiar sepia, arta aducea culoare.

How to Deal with Nonsense (r. Veronica Solomon, 2010)
Sinopsis
: Lumea pare întotdeauna coerentă?... şi eu la fel. Dar de ce să te străduieşti să înţelegi totul când putem trece pe lângă lucrurile fără sens.

Zgomot Alb / White Noise (r. Marius Pandele, 2009)

"Septembers" The Mantra ATSMM (r. Anton Octavian, 2010)

"Life Buoy" The Pixels (r. Dragoş Bardac, 2010)

Matei, Matei / Mátyás, Mátyás (r. Cecília Felméri, 2010)
Sinopsis
: Documentar animat despre cât de multe ştiu locuitorii Clujului despre faimosul rege Matei Corvin, care s-a născut în oraşul lor.

Căţelul negru pişăcios (Fabrica de Desene, 2007)

00:45 Restul e tăcere (2008), r. Nae Caranfil, 140'
Sinopsis
: Nu-i uşor să ai un tată celebru. Tânărul GRIG este fiul unei vedete a Teatrului Naţional, acum aproape 100 de ani. Dar propriul său bilanţ este oarecum dezamăgitor. Prea scund pentru scenă, prea timid cu femeile, prea excesiv în stilul de viaţă, fiul e pe cale să comită greşeala capitală, păcatul de neiertat în ochii tatălui: să regizeze un film de cinema! Îl visează ca pe cel mai grandios şi mai lung film realizat vreodată. Va fi reconstituirea fidelă a războiului cu turcii, prin care România îşi cucerise independenţa cu 35 de ani in urmă... LEON, un moşier local atins de deliruri mesianice şi auto-proclamat Patron al Artelor, devine finanţatorul întregii afaceri. Tot el devine, pe rând, protectorul lui Grig, dascălul său, părinte substituit, partener necinstit şi duşman pe viaţă. Dar va putea GAUMONDE, compania franceză ce controlează piaţa cinematografică aproape peste tot în Europa, să accepte competiţia cu o producţie independentă de o asemenea amploare? Si daca da, va obţine Grig, prin această victorie, respectul tatălui său?

CENTRUL VECHI (Lipscani)

23:00 California Dreamin'(nesfârşit) (2007), r. Cristian Nemescu, 155'
Sinopsis
: 1999, în timpul războiului din Iugoslavia. Într-o mică aşezare românească, Doiaru (Răzvan Vasilescu), un şef de gară şi în acelaşi timp baron local, opreşte un tren NATO cu echipament militar păzit de soldaţi americani, care traversează România fără acte de transport, dar având aprobarea verbală a guvernului român. Sosirea americanilor scoate din amorţeală mica aşezare, care ţine să le dovedească musafirilor proverbiala ospitalitate românească. Trenul, care trebuie să ajungă în Kosovo pentru o intervenţie strategică este blocat pentru cinci zile în satul românesc, în aşteptarea unor aprobări oficiale solicitate de şeful gării, un mafiot local cuprins de un curios exces de zel. Întâmplarea reactivează o obsesie romanească veche din 1944, când toată suflarea aştepta venirea americanilor. Primarul satului se dă peste cap pentru a le face şederea soldaţilor americani cât mai plăcută, organizându-le chefuri câmpeneşti şi programe artistice, dar încercând de fapt să-i câştige de partea lui pentru a-şi regla socotelile cu şeful gării. Fata acestuia din urmă se îndrăgosteşte de unul dintre soldaţi, dar pentru că nu ştie engleza de fel, îl ia pe unul dintre colegii ei de şcoală, îndrăgostit în secret de ea, să-i traducă ce simte pentru american.

***
Noaptea Albă a Filmului Românesc este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi susţinut de Centrul Naţional al Cinematografiei
Cu sprijinul
: RomâniaFilm, Muzeul Ţăranului Român, Uniunea Cineaştilor din România, Arhiva Naţională de Filme, Hanul lui Manuc, Club Fabrica, Green Hours.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus