octombrie 2011
Les Films de Cannes à Bucarest, 2011
După un film bun, Les Films de Cannes à Bucarest (14 - 20 octombrie 2011) te scoate în oraş. În primele trei zile de festival, pe 14, 15 şi 16 octombrie 2011, proiecţiile de filme de la Cinema Studio şi Noul Cinematograf al Regizorului Român vor fi urmate de petreceri la Clubul Ţăranului (str. Monetăriei, nr. 3).

Începând cu ora 23.00, Nea Vasile & Taraful de la Mârşa, Nightlosers & Elvis Romano şi Mambo Siria vor susţine concerte pentru spectatorii şi invitaţii festivalului. Intrarea este liberă.

În seara de vineri, 14 octombrie 2011, se va dansa pe muzica de petrecere a Tarafului de la Mârşa. Taraful tradiţional din zona Giurgiu/ Teleorman este condus de Vasile Dinu (75 de ani) - cunoscut după colaborarea cu Zdob şi Zdub la melodia "Dimineaţa pe răcoare" - şi este compus din ţambal, contrabas, două acordeone, vioară şi clarinet.

Pe 15 octombrie 2011, sâmbătă, Les Films de Cannes à Bucarest invită spectatorii la un concert Nightlosers şi Elvis Romano. Trupa înfiinţată la Cluj în 1994 şi maramureşeanul inventator al stilului "rock'n'rom" merg împreună în turnee din 2003. Elvis Romano, un mare fan Elvis Presley, pe care îl imită cu succes, a apărut în două dintre filmele regretatului regizor Cristian Nemescu, California Dreamin' (nesfârşit) şi Marilena de la P7, care vor fi proiectate şi în cadrul festivalului.

Nightlosers combină ritm & blues-ul american cu folclor românesc, unguresc şi sonorităţi ţigăneşti şi este formată în prezent din Hanno Hoefer (chitară, muzicuţă, washboard, voce), Octavian Barilă Andreescu (bas), Jimmy El Lako (chitară, vioară, violă, talkbox), Ovidiu Condrea (tobe) şi Geza Grunzo (clape).


Duminică, 16 octombrie 2011, cheful se va încinge pe melodiile fanfarei ţărăneşti descoperite de Mircea Dinescu în Dârvari, Mehedinţi - Mambo Siria. Condusă de Mărin Şchiopu, fanfara are în repertoriu cântece de crâşmă, de nuntă şi de înmormântare preluate şi adaptate, dar şi compoziţii proprii.

Petrecerile vor fi organizate în parteneriat cu Clubul Ţăranului, din cadrul Muzeului Ţăranului Român.

În 2011, Les Films de Cannes à Bucarest aduce, în premieră, câteva dintre filmele apreciate sau premiate la ediţia 2011 a festivalului de pe Coasta de Azur: thriller-ul cu accente horror La piel que habito, în regia lui Pedro Almodovar, Route Irish, al lui Ken Loach (ambele distribuite în România de Independenţa Film), Le Havre, în regia lui Aki Kaurismäki (premiul FIPRESCI la Cannes 2011), Elena, al regizorului rus Andrei Zviaghinţev, recompensat cu Premiul special al juriului secţiunii Un Certain Regard.
 
Tot în premieră vor rula şi Arirang, de Kim Ki-duk (Marele Premiu Un Certain Regard), şi Play, în regia lui Ruben Östlund, distins cu premiul Coup de Cœur al secţiunii Quinzaine des Réalisateurs. Laureatul cu Palme d'Or, The Tree of Life, în regia lui Terrence Malick - cu Brad Pitt şi Sean Penn pe afiş - va avea una dintre puţinele proiecţii în România, pentru că pelicula nu va rula în cinematografe. În program se vor regăsi şi Melancholia lui Lars Von Trier, distribuit în România de Independenţa Film, sau Midnight in Paris, comedia lui Woody Allen.
 
La 35 de ani de la premiera lui Taxi Driver, laureat cu Palme d'Or în 1976, Les Films de Cannes à Bucarest aduce filmul-cult al lui Martin Scorsese în România, în versiune restaurată, în cadrul unei proiecţii-eveniment.
 
Celelalte filme şi evenimente din festival vor fi anunţate în zilele următoare. Programul Les Films de Cannes à Bucarest va fi disponibil, în luna octombrie, pe site-ul www.filmedefestival.ro. Biletele pot fi achiziţionate începând de luni, 10 octombrie 2011, de la casa de bilete a Cinema Studio.
 
Evenimentul este organizat de către compania de distribuţie Voodoo Films.
 
Ne puteţi urmări şi pe contul de Facebook Les Films de Cannes a Bucarest.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus