ianuarie 2012
Tourist, The
Programat la televiziune, filmul The Tourist e probabil considerat o variantă de relaxare pentru telespectatorii epuizaţi de ştirile apocaliptice de început de An Nou, 2012.

Este al doilea film semnat de regizorul german, Florian Henckel von Donnersmarck, autorul unui film laureat cu premiul Oscar, Das Leben der Anderen / The Lives of Others (2006). Dacă în cazul primului film, regizorul a concentrat în două ore o mare densitate emoţională şi a realizat caracterizări complexe în manieră balzaciană, în cel de-al doilea caz, propune o euro-fantezie. The Tourist ar putea trece drept un simplu capriciu de star dornic să-şi păstreze blazonul.

Practic, cu The Tourist, regizorul german şi-a propus să celebreze frumuseţea fizică în toate formele sale şi "să bată" Vogue-ul francez. Filmul a fost nominalizat la Globurile de Aur 2011 la categoriile "cel mai bun actor de muzical şi comedie"(Johnny Depp), "cea mai bună actriţă de muzical şi comedie"(Angelina Jolie) şi "cel mai bun film".
 
În fapt, pelicula este un remake al filmului francez Anthonny Zimmer (2005, R. Jérôme Salle), în care au jucat Sophie Marceau şi Yvan Attal, şi se visa a fi un omagiu adus comediei de spionaj precum cea a lui Alfred Hitchcock, To Catch a Thief (1955) sau Stanley Donen, Charade (1963). Filmul rămâne fidel originalului şi aduce în prim-plan o tânără urmărită de poliţie, care trebuie să ia trenul - Angelina Jolie în rolul femeii fatale cu accent britanic, seducătoare şi misterioasă care manipulează cu mare uşurinţă bărbaţii. Deşi nu are nimic din strălucirea lui Grace Kelly (din To Catch a Thief) sau misterul lui Audrey Hepburn (din Charade), Angelina Jolie defilează în cele mai luxoase toalete, cu un farmec hipnotic, de la Paris la Veneţia. Respectă cu obedienţa femeii îndrăgostite indicaţiile din scrisoarea primită la cafeneaua pariziană:"Găseşte un bărbat de statura mea şi fă-i să creadă că sunt eu."
 
Astfel, Elise Clifton Ward (Angelina Jolie) îl găseşte pe cel indicat în persoana lui Frank Taylor (Johnny Depp), un profesor de matematică din Wisconsin. Acesta pare desprins din galeria profesorilor "distraţi" sau "evazionişti" ai realităţii (profesorul Miroiu din piesa Steaua fără nume de Mihail Sebastian). Cu un aer uşor boem, cu plete şi cu o privire candidă, profesorul american (ca orice american, încurcă spaniola cu italiana) intră într-o cursă teribilă alături de seducătoarea-manipulatoare.
 
Regizorul a mixat în creuzetul său misterul, marivodajul şi policier-ul, încercând să seducă spectatorii timp de două ore. Poliţia este pe urmele lui Elise, sperând că aceasta îi va conduce la escrocul internaţional, Alexander Pearce, care l-a înşelat pe Reginald Shaw (criminal britanic cu legături în mafia rusească). Asistăm la cursa în care se vede prins "bietul" Frank, încercând să fugă din camera hotelului Danieli şi să scape de ucigaşii lui Shaw, în vreme ce inspectorul de la Scotland Yard (Paul Bettany), care dirija ancheta, manifestă un dezinteres vădit pentru drepturile constituţionale.
 
Alături de această "compoziţie", regizorul a mizat pe cuplul Jolie-Depp şi pe decorul natural dintr-o Veneţie aurită. Ne este clar că Florian Henckel von Donnersmarck este un cineast cult şi elegant. Ne oferă scene romantice pe Grand Canal, decoruri fastuoase din Palazzo Danieli Excelsior încercând să convingă spectatorii că va câştiga pariul cu Vogue-ul franţuzesc.
 
Cuplul asimetric Jolie - Depp nu are "chimia" cuplurilor Cary Grant- Grace Kelly sau Cary Grant - Audrey Hepburn. Johnny Depp nu este prea convingător în compoziţia sa din "Mr. Nobody", fiind la fel de tern ca şi personajul său. Regizorul îi filmează cu "lejeritatea" unui Panzer şi cu glamour-ul unui pliant turistic.
 
Filmul The Tourist este, practic, un remake photoshopat, fără mister. Meritul exclusiv al peliculei este că ne povesteşte, cu o transparenţă demnă de WikiLeaks, despre contractele pe care Hollywood-ul le oferă, de câteva decenii, realizatorilor cu vocaţie de autor.
 
Regizor: Florian Henckel von Donnersmarck
Scenarist: Julian Fellowes, Christopher McQuarrie, Jeffrey Nachmanoff, William Wheeler
Operator: John Seale; Producător: Gary Barber, Roger Birnbaum, Jonathan Glickman, Tim Headington, Graham King; Director de imagine: Jon Hutman; Monteur: Joe Hutshing, Patricia Rommel
Distribuţia: Angelina Jolie (Elise), Johnny Depp (Frank Taylor), Paul Bettany (John Acheson), Timothy Dalton (Jones), Steven Berkoff (Reginald Shaw), Alessio Boni (Sergente Cerato), Christian De Sica (Colonnello Lombardi).

Regia: Florian Henckel von Donnersmarck Cu: Johnny Depp, Angelina Jolie, Paul Bettany

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus