decembrie 2011
Festivalul de film românesc de la New York, 2011
Cea de-a şasea ediţie a Festivalului de Film Românesc de la New York: Beyond (RFFNY), dedicată amintirii criticului de film Alex. Leo Şerban, a debutat cu succes miercuri, 30 noiembrie 2011. Publicul şi a invitaţii au umplut Walter Reade Theater, celebrul cinematograf al Film Society of Lincoln Center, pentru a participa la Deschiderea Oficială a festivalului şi a urmări lungmetrajul Morgen, propus de România la Premiul Oscar 2012 pentru Cel mai Bun Film Străin.
 
Din programul Deschiderii Oficiale nu au lipsit surprizele: seara a fost deschisă de preşedintele Festivalului Internaţional de Film Transilvania, Tudor Giurgiu, care i-a înmânat lui Richard Pena, Directorul Programului de Film American al Film Society of Lincoln Center, un trofeu TIFF: profesor la Columbia University, director al Festivalului de Film de la New York si al Programului New Directors / New Films, Pena a primit Premiul Special TIFF pentru Susţinerea Cinematografiei din România, pentru sprijinul constant acordat tinerilor cineaşti români în ultimii ani.
 
Directorul Institutului Cultural Român din New York şi iniţiatoarea RFFNY, Corina Şuteu, a prezentat, alături de Tudor Giurgiu, Bursa Alex. Leo Şerban, oferită de ICR New York, Film Society of Lincoln Center şi Festivalul Internaţional de Film Transilvania, cu susţinerea producătorului şi regizorului Bobby Păunescu. Destinată, anual, câte unui tânăr critic sau regizor de film, Bursa va consta într-o rezidenţă de un trimestru la Film Society of Lincoln Center, în perioada sepembrie-decembrie - între  Festivalul de Film de la NY şi finalul Festivalului de Film Românesc, două evenimente-cheie găzduite de FSLC. În această perioadă, bursierii vor putea participa la cursuri de profil ale Columbia University, vor beneficia de întâlniri cu profesionişti americani şi invitaţi ai prestigiosului centru cultural, vor putea participa la evenimentele organizate de acesta, îşi vor putea dezvolta viitoarele proiecte de scurt şi lung metraj sau beneficia de instrumentele de post-producţie oferite de Film Society.
 
Regizorii Marian Crişan, Radu Muntean, Bobby Păunescu, Radu Gabrea, Mona Nicoară, Bogdan George Apetri, Pavel Cuzuioc criticul de film Magda Mihăilescu, producătorul Victoria Cociaş şi actorii Ana Popescu şi Vlad Ivanov au fost prezenţi la proiecţia de deschidere a festivalului şi au participat, apoi, la recepţia organizată de ICR New York cu ocazia Zilei Naţionale a României.
 
Ziua de 1 Decembrie va oferi ocazia iubitorilor de film românesc să urmărească, de la ora 15:30, la Walter Reade Theater, primul lungmetraj proiectat în cadrul secţiunii dedicate filmelor lui Radu Muntean - Boogie (2008), în prezenţa regizorului şi a actriţei Anamaria Marinca; cea mai recentă producţie semnată Radu Gabrea - Mănuşi Roşii (România - Germania, 2010), proiectată în prezenţa regizorului, începând cu ora 18:00; respectiv, la ora 21:00, unul dintre cele mai de succes filme documentare româneşti de anul acesta - emoţionantul Şcoala noastră (r. Mona Nicoară, Miruna Coca-Cozma, România-SUA-Elveţia, 2011), după proiecţia căruia spectatorii vor putea sta de vorbă despre povestea din film şi povestea filmului cu Mona Nicoară.

 

Vineri, 2 decembrie, cea de-a treia zi a Festivalului de Film Românesc aduce un program divers şi bogat în titluri mult-aşteptate.
 
Astfel, de la ora 13:30, la Elinor Bunin Munroe Film Center rulează, cu intrare liberă, şase dintre cele mai discutate scurtmetraje româneşti ale anului, printre care se numără Apele tac (r. Anca Miruna Lăzărescu); Stopover (r. Ioana Uricaru); Superman, Spiderman sau Batman (r. Tudor Giurgiu) sau Draft 7 (r. Luiza Pârvu). De la aceeaşi oră, la Walter Reade Theater, publicul festivalului are o nouă ocazie de a urmări lungmetrajul de debut al lui Marian Crişan, Morgen.
 
Tot vineri, la Elinor Bunin Munroe Film Center, de la orele 19:00, respectiv 20:15, rulează, cu intrare liberă, Doina groparilor (r. Pavel Cuzuioc), unul dintre cele două documentare originale produse de HBO Europa Centrală în România, în 2011. Pavel Cuzuioc va fi prezent la proiecţii.
 
Cele mai aşteptate proiecţii ale celei de-a treia zile de festival sunt, însă, fără îndoială, cele din cadrul Retrospectivei integrale Liviu Ciulei: Erupţia (1957), lungmetrajul de debut al unuia dintre cei mai importanţi regizori din istoria teatrului şi filmului românesc rulează pentru prima dată în Statele Unite vineri, 2 decembrie, de la ora 15:45, la Walter Reade Theater. În acelaşi cinematograf, este urmat, de la ora 18:00, de cel mai cunoscut titlu din filmografia lui Ciulei, Pădurea spînzuraţilor (1964) ecranizarea după Liviu Rebreanu care i-a adus Premiul pentru Cel mai Bun Regizor la ediţia 1965 a Festivalului de la Cannes. Valurile Dunării (1959), câştigătorul Globului de Cristal la Festivalul de Film de la Karlovy Vary şi filmul de debut al Irinei Petrescu, încheie programul zilei de vineri, de la ora 21:00, într-o proiecţie la care protagonista va fi prezentă pentru a răspunde întrebărilor publicului din New York, despre film şi despre opera lui Liviu Ciulei. De altfel, Irina Petrescu va discuta pe larg despre cariera sa şi colaborarea cu Liviu Ciulei în cadrul unei Conversaţii moderate de Corina Şuteu în cea de-a patra zi a festivalului - sâmbătă, 3 decembrie, de la ora 14:00, la Elinor Bunin Munroe Film Center.
 
Cel mai important eveniment dedicat cinematografiei româneşti peste hotare, Festivalul de Film Românesc de la New York, ajuns în 2011 la cea de-a şasea ediţie, se desfăşoară in perioada 30 noiembrie - 6 decembrie 2011, fiind organizat de Institutul Cultural Român din New York şi Film Society of Lincoln Center, în colaborare cu Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF).
 
Iniţiat şi prezidat de Corina Şuteu, directorul ICR New York, comitetul de selecţie al Festivalului de Film Românesc îi reuneşte pe Mihai Chirilov, Director Artistic al Festivalului, Scott Foundas, Associate Program Director la Film Society of Lincoln Center, şi Oana Radu, Director Adjunct ICR New York.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus