ianuarie 2005
Goethe-Institut Bukarest, Centrul de Carte Germană, Editura Hasefer vă invită Joi, 20 ianuarie 2005, ora 18.00, la Goethe-Institut Bukarest, str.Henri Coandă 22, la lansarea volumului Viaţa mea de Marcel Reich Ranicki, apărut în limba română la Editura Hasefer.

Despre personalitatea celui mai mare critic literar contemporan din Germania vor vorbi Dan C.Mihăilescu, scriitor şi critic literar şi Al. Şahighian, traducătorul cărţii. Vor mai lua cuvîntul Dna. Sabine Hentzsch, directoare a Goethe-Institut Bukarest şi av. Iulian Sorin, secretar general al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România. Discuţiile vor fi completate de proiecţia video a unei selecţii din emisiunile literare TV, moderate de Marcel Reich Ranicki.

Marcel Reich Ranicki este de departe cel mai cunoscut şi mai respectat critic literar al ultimelor decenii, din Germania. Născut în 1920, supravieţuitor al deportărilor naziste şi al ghetoului din Varşovia, face carieră diplomatică în Polonia pînă în 1958, pentru ca apoi să revină Germania şi, în foarte scurt timp, să devină una dintre cele mai îndrăgite voci ale criticii literare germane. Rubricile sale permanente din Die Zeit , F.A.Z şi Spiegel îi conferă, de-a lungul deceniilor, statutul de instanţă supremă în lumea literară germană. Popularitatea maximă o va atinge însă în 1988 cînd demarează emisiunea literară TV Literarisches Quartett pe care o va conduce peste un deceniu.

Volumul autobiografic, Viaţa mea, apărut în 1999, la editura Deutsche Verlags-Anstalt, îl va aduce din nou, pe Reich Ranicki, la aproape 80 de ani, în atenţia publicului: bate toate recordurile de vînzări în Germania, rămînînd pe locul întîi, peste un an de zile. Vîndută în mai mult de un milion de exemplare, tradusă în 17 ţări, Viaţa mea nu este doar o panoramă a literaturii germane de după război ci şi impresionanta poveste a unui învingător.

Şi totuşi această autobiografie este cu totul altceva. Memoriile sale arată o latură necunoscută a lui Ranicki. De parcă ar fi vrut să-şi joace şi ultima carte, autorul se prezintă ca o personalitate neînţeleasă pînă atunci pe deplin, atîta vreme cît istoria vieţii sale, cu suişurile şi coborîşurile ei nu fusese cunoscută. (Focus)

Cartea este orice altceva, numai zgomotoasă nu; ea tulbură prin liniştea mută a groazei, prin formulări subtil-aluzive, polemice treceri sub tăcere, prin laconism şi delicateţe. Maestrul cărţilor, mult ocărîtul, sîngerosul tiran al literaturii, se arată aici vulnerabil, adeseori autocritic şi aproape rămas fără grai, de parcă ar fi fost biruit de propria-i viaţă. (Der Spiegel)


Notă: Citiţi prefaţa acestei cărţi şi un capitol din aceasta.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus