decembrie 2011
Route Irish
Cel mai recent film în regia lui Ken Loach, Route Irish spune povestea unui britanic care moare în condiţii misterioase pe străzile din Baghdad în timpul războiului din Irak. Cu Mark Womack, Andrea Lowe şi John Bishop în rolurile principale, scris de scenaristul Paul Laverty, un colaborator apropiat al lui Ken Loach, Route Irish a debutat la ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes 2011, în competiţia oficială. Distribuit internaţional de compania franceză Wild Bunch, lungmetrajul este adus în România de Independenţa Film, va avea premiera în Bucureşti vineri, 9 decembrie 2011, la cinema Studio şi va rula în sălile Studio, Hollywood Multiplex şi Grand Cinema Digiplex din Bucureşti, urmând sa ajungă în cinematografele din toată ţara.


Septembrie 2004. Fergus (fost membru al forţelor speciale de elită ale Armatei britanice - SAS) îl convinge pe Frankie (ex-Para), prietenul lui cel mai bun din copilărie, să intre în echipa sa de protecţie din Baghdad. 10.000 de lire pe lună, fără taxe. Ultima lor şansă să intre în acest război care devine din ce în ce mai comercial. Împreună îşi riscă vieţile într-un oraş cufundat în violenţă, teroare şi lăcomie, şi "spălat" de un miliard de dolari americani. Trei ani mai târziu, Frankie moare pe Route Irish, cel mai periculos traseu din lume, care leagă aeroportul din Baghdad de Zona Verde. Înapoi în Liverpool, măcinat de durere, Fergus respinge explicaţia oficială a morţii lui Frankie şi porneşte o investigaţie pe cont propriu pentru a elucida cauza morţii prietenului său cel mai bun.


Atunci când corpul unui soldat mort se întoarce în ţara sa, este întâmpinat cu muzică solemnă, steagul naţional, escortă şi presă. Acest lucru nu se întâmplă cu acei contractanţi privaţi, al căror număr aproximativ ajunsese la 160.000 în mijlocul perioadei de ocupaţie, care mor în Irak pentru a asigura protecţie. "Un asemenea contractant întors din Irak mi-a spus că locul duhnea a bani. Nu e de mirare că soldaţii prost plătiţi din Forţele Speciale şi-au părăsit postul pentru a se alătura corporaţilor militare private", mărturiseşte scenaristul filmului, Paul Laverty. În schimbul unui salariu foarte mare şi a imunităţii în faţa legii irakiene, contractanţii asigurau stabilitatea în zonele de conflict, numai că, între anii 2003 şi 2009, au fost raportate o serie de abuzuri şi au apărut o serie de cazuri neelucidate în care aceşti contractanţi au fost implicaţi.

Route Irish relatează povestea unuia dintre aceşti soldaţi, plecat în Irak pe urmele prietenului său cel mai bun şi prins într-un război absurd în care a devenit greu de stabilit cine sunt vinovaţii şi cine victimele. Regizorul Ken Loach mărturiseşte care a fost calea prin care a încercat să ilustreze această dramă politică majoră: "Provocarea este întotdeauna să descoperi microsmosul care să sugereze adevărul general: un conflict nerezolvat, o contradicţie care, atunci când este explorată, să ilustreze întregul peisaj".


Route Irish construieşte tragedia pe fundalul poveştii emoţionante a unei prietenii adevărate şi a unei iubiri. Fergus riscă totul pentru a elucida misterul morţii prietenului său din copilărie şi, în timp ce încearcă să facă acest lucru, se apropie din ce în ce mai mult de iubita camaradului său. Împreună, vor descoperi ce s-a întâmplat cu adevărat pe străzile din Baghdad.

Ken Loach este un regizor britanic a cărui carieră se întinde pe parcursul ultimelor şase decenii. A început realizând documentare de televiziune foarte apreciate, caracterizate de un puternic realism social, printre care Cathy Come Home (1964). Începând cu anii 90, a câştigat o serie de premii semnificative, printre care Premiul Special al Juriului competiţiei oficiale - Cannes, pentru lungmetrajele Hidden Agenda (1990) şi Raining Stones (1993); premiul Felix pentru Cel mai bun film european al anului 1992, pentru Riff-Raff şi premiul FIPRESCI pentru Land and Freedom la a 48-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes (1995).

contact:
anca romanescu | pr | 0727 731 552 | 0751 224 222 | [email protected]

Regia: Ken Loach Cu: Mark Womack, Andrea Lowe, John Bishop, Trevor Williams, Talib Rasool, Jack Fortune, Stephen Lord

1 comentariu

  • ROUTE IRISH.... Oscar movie!!!!
    delia mincu, 10.12.2011, 23:43

    I see Route Irish and im so powerfull impress about this....is an amazing movie...so sincerlly,so powerfull,so cruel but in the same time so real....i think Ken Loach is THE BEST!!!is a goldenhart....and this movie deserve the Oscar!!!!....ROUTE IRISH...ONE OF THE BEST MOVIE I EVER SEEN!!!!!

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus