România Liberă / ianuarie 2005
Mai mult de 2000 de manifestări vor marca în acest an, în întreaga lume, aniversarea a 400 de ani de la începerea publicării, pe 16 ianuarie 1605, a primelor capitole ale romanului picaresc Don Quijote de Cervantes, socotit a fi stat la baza romanului modern. Miguel de Cervantes a aşternut pe hârtie aventurile lui Alonso Quijanoîntre 1592 şi 1597, fără a fi putut prevedea imensul succes al cărţii.

La 400 de ani de la apariţie, ea va fi sărbătorită din Belgrad şi Budapesta până în Statele Unite şi Mexic, fără a mai socoti ţara natală, Spania. Astfel, la Madrid vor avea loc, printre altele, un congres internaţional de mulinologie (ştiinţa care studiază morile de vânt), unul despre imaginea femeii în Don Quijote, dezbateri la care iau parte mari scriitori de azi ca Juan Goytisolo şi Carlos Fuentes, spectacole de teatru, deschiderea unei expoziţii despre arta din vremea lui Don Quijote, o expoziţie de carte, reprezentaţii ale faimosului Teatru Zarzuela ş.a.m.d. De altfel, în Spania romanul a fost reeditat în felurite ediţii, de la cea populară de un euro până la ediţia de lux, de 3000 de pagini delicate, ilustrată şi adnotată de specialişti de talie mondială. Don Quijote se afla, astfel, la sfârşitul anului, potrivit AFP, în fruntea vânzărilor de carte din Spania. Comisia naţională creată la nivel guvernamental în Spania pentru a coordona multitudinea de manifestări va organiza şi pelerinaje prin locurile pe unde cavalerul a trecut cu Rosinanta lui, pe o distanţă de 2500 km, unde se mai află şi câteva mori de vânt.

Originar din Alcalá de Henares, localitate aflată în vecinătatea Madridului, Miguel de Cervantes Saavedra şi-a scris romanul în castiliană, fără a se fi gândit că 400 de ani mai târziu el va putea fi citit în javaneză ori tibetană. La fel, Cervantes nu s-a gândit că peste 400 de ani, în ţara numită România, Ada Milea, Victor Ioan Frunză şi Adriana Grand vor urca pe scenă cavaler şi valet, rosinantă şi dulcinee, într-un spectacol aflat deocamdată în lucru.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus