Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Ilustrate cu flori de cîmp

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Logica inteligentă a contratimpului - Ilustrate cu flori de cîmp


noiembrie 1999
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
După o serie de producţii devenite azi istorie (cu excepţia, poate, a Dimineţilor unui băiat cuminte), Andrei Blaier demonstrează că "mai există şi alte teme - nu numai scheme", că "ne mai bântuie şi alte probleme, ne mai scutură şi alte necazuri în afara celor cu un tehnician retrograd care..." (Eva Sârbu).


Tema, aici, este în ton cu politica pro-demografică a PCR, demarată cu numai câţiva ani în urmă. Un decret ceauşist de la sfârşitul anilor '60 avea să sancţioneze drastic întreruperile de sarcină provocate. Filmul se dorea un fel de bau-bau la adresa celor ce recurgeau la ele. Microcosmosul înapoiat şi filistin dintr-o periferie provincială este fundalul dramei a două tinere.

Peste ani, Ilustrate cu flori de cîmp continuă să impresioneze prin descrierea atroce, realistă, a personajelor şi mentalităţilor investigate, prin tonul tandru-amar imprimat de regizor într-un "efort exemplar de autodepăşire şi francheţe" (Valerian Sava). Formula regizorală a optat pentru jocul contratimpului - de stări, de situaţii, de evenimente. Filmul este aşezat pe secvenţa nunţii, contrapunctată cu întâmplările "ilicite" premergătoare sfârşitului tragic din casa "moaşei".

În contextul filmului românesc "de actualitate" al vremurilor în care fusese realizat, Ilustrate cu flori de cîmp este - la fel ca Filip cel bun, Cursa, Mere roşii - unul din cele câteva cazuri izolate. Izolate ca temă, izolate ca tratare cinematografică.

 

Un film de Andrei Blaier
Imaginea: Dinu Tănase
Muzica: Radu Şerban
Decoruri: Vasile Rotaru
Costume: Ileana Oroveanu
Montaj: Maria Neagu
Interpretează: Carmen Galin, Draga Olteanu-Matei, Eliza Petrăchescu, Elena Albu, Dan Nuţu, Gheorghe Dinică, George Mihăiţă
O producţie a Casei de Filme Trei, 1976

 Toate articolele despre Ilustrate cu flori de cîmp


0 comentarii

Resurse

Sageata Alte linkuri: imdb.com
 Alte articole de Marian Rădulescu


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer