februarie 2012
Portret Ryan Gosling
2011 a fost un an de izbândă pentru Ryan Gosling, cu siguranţă cea mai mediatizată figură masculină a anului din industria filmului, apreciat de mass-media pentru sex-appeal mai degrabă decât pentru performanţele actoriceşti. Lista nominalizărilor pentru Cel mai bun actor în rol principal de la Premiile Oscar 2012 a produs, însă, un val de indignare în rândurile publicului consumator de film, presă şi actori consacraţi ai Hollywood-ului care au comentat internautic, şi nu numai, absenţa de pe lista nominalizaţilor a mult aclamatului Gosling pentru rolul din filmul Drive.

Înainte de a fi cap de afiş a celor mai prizate filme din 2011 (Drive, Crazy, Stupid, Love. şi The Ides of March), Ryan era un adolescent singuratic, fără performanţe notabile la şcoală, care prefera să-şi petreacă cea mai mare parte din timp în faţa televizorului. Câţiva ani mai târziu, numele Ryan Gosling apărea în distribuţia a tot mai multe seriale TV. Dragostea pentru televiziune a fost, mai înainte de toate, un mijloc prin care să-şi ducă la împlinire ambiţia copilărească de a o cunoaşte pe Raquel Welch, pentru care nutrise o mare pasiune. O poveste frumos croită capabilă chiar şi în 2012 să mai stârnească admiraţia omenirii pentru tânărul american care-şi descoperă măreţia lenevind fără rost în faţa televizorului.

Gosling a fost coleg de platou cu Britney Spears, Christina Aguilera sau Justin Timberlake în cadrul emisiunii de tinere talente The Mickey Mouse Club între anii 1993 şi 1995. Spre deosebire de colegii săi, Ryan a hotărât să se îndrepte spre actorie, iar în 2004, atunci când bifa primul rol remarcabil din cariera sa în filmul The Notebook, Spears, Aguilera şi Timberlake erau deja cele mai în vogă staruri ale muzicii pop americane.
 
Din 2004 şi până în prezent, tânărul Gosling a fost distribuit alături de established actors de la Hollywood, precum Ewan McGregor şi Naomi Watts în Stay, Anthony Hopkins în Fracture, Kirsten Dunst în All Good Things, Carey Mulligan în Drive, Julianne Moore în Crazy, Stupid, Love. sau George Clooney în The Ides of March.
 
În The Notebook, eterna poveste de dragoste dintre un băiat sărac şi o fată a cărei părinţi pun mai mult preţ pe condiţia socială decât pe sentimente, Ryan a ajuns să fie distribuit pentru că regizorul îl vedea mai mult ca pe un tip obişnuit şi chiar un pic nebun, decât un tip sexy şi atrăgător, etichetă indispensabilă pentru orice actor care se respectă. Povestea de dragoste dintre Gosling şi Rachel McAdams a câştigat cu rapiditate simpatia şi interesul publicului, chiar şi a MTV-ului, care i-au răsplătit pe cei doi cu premiul pentru Cel mai bun sărut al anului în cadru premiilor MTV Movie Awards.
 
În 2005, la un an după succesul cu The Notebook, Ryan este distribuit de Marc Foster în thriller-ul psihedelic Stay, alături de Ewan McGregor şi Naomi Watts, un film post-lynchian, încărcat de simboluri şi greu de urmărit până la capăt de un public epuizat de cele opt ore petrecute în fiecare zi între cei patru pereţi ai biroului corporatist (exhausted este ironic rostit de câteva ori de personajele filmului, Marc Foster punând preţ pe acest cuvânt, anticipând parcă reacţiile ostile ale publicului incapabil să-şi menţină atenţia pentru a desluşi succesiunea enigmatică şi aparent fără tâlc a acţiunii a cărei carapace ermetică se lasă pătrunsă abia în secvenţa finală a filmului). Ryan Gosling a fost uimit de reacţiile negative ale faniilor săi care au taxat filmul pentru insolenţa de a fi mai mult decât un film de duminică.

Gosling are o afinitate pentru rolurile aparte, pentru că în 2007 îl interpretează pe Lars din Lars and the Real Girl, o poveste neconvenţională de dragoste dintre o făptură umană şi o păpuşă gonflabilă comandată de pe internet. Bianca, o life-size sex doll, este acceptată treptat de întreaga comunitate şi implicată in diverse activităţi doar de dragul lui Lars, ca şi cum aceasta ar fi a real human body.

După studentul cu părul lung şi slinos din Stay şi idiotul din Lars and the Real Girl, Gosling este distribuit în dramele All Good Things şi Blue Valentine, amândouă ilustrând latura întunecată a dragostei. All Good Things este bazat pe cel mai cunoscut caz de dispariţie rămas nerezolvat din istoria new-yorkeză, iar Blue Valentine este un studiu de caz despre eşecul inevitabil înspre care se îndreaptă proaspăta relaţie dintre doi tineri, în care formula de încheiere "Şi au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi" este omisă.

Rolul din Drive pare să repete prin amplificare succesul de care Gosling s-a bucurat cu The Notebook, însă, de data aceasta, alături de Carey Mulligan, cunoscută pentru performanţa din An Education. Dintr-o astfel de producţie mainstream nu putea lipsi scena sărutului, inteligent construită de danezul Nicolas Winding Refn într-un ascensor. Secvenţa a devenit memorabilă pentru întorsătura imprevizibilă care permută pasiunea sărutului într-o confruntare corp la corp de o violenţă similară actelor de o reală brutalitate din Irréversible al lui Gaspar Noé, de unde Refn recunoaşte că s-a şi inspirat.

Ultimele două roluri, din Crazy, Stupid, Love. şi The Ides of March, ne aduc în faţă un Ryan Gosling burlac elegant şi deosebit de preocupat de look-ul său. În comedia Crazy, Stupid, Love. Ryan interpretează rolul unui womanizer care reuşeşte să plece în fiecare seară, fără excepţie, cu o altă femeie acasă. În The Ides of March, în regia lui George Clooney, Ryan este un secretar de presă care descoperă ce înseamnă cu adevărat politica americană, iar în plan secund trăieşte o scurtă aventură cu Molly, o frumoasă subalternă a guvernatorului. După actul surprinzător al sinuciderii lui Molly, există câteva prim planuri cu Stephen care lasă impresia că acestuia îi este inoculat Adevărul crud al condiţiei umane: o nouă lume a singurătăţii.
 
Un posibil viitor proiect de anvergură pentru Ryan Gosling ar fi colaborarea cu Gaspar Noé pentru următorul film al acestuia, The Golden Suicides, unde ar trebui să-l portretizeze pe artistul Jeremy Blake, care împreună cu partenera sa, Theresa Duncan, s-a sinucis în 2007 ca urmare a hărţuirilor pe care le-au îndurat din partea Bisericii Scientologice.
 
Ryan Gosling, un sex simbol croit întocmai după cerinţele vremurilor actuale, declară despre meseria sa: "All my characters are me. I'm not a good enough actor to become a character. I relate to these characters because aspects of their personality are like me. And I just turn up the parts of myself that are them and turn down the parts that aren't". Cu toate că nu este unul dintre actorii care să-şi transforme viaţa pentru un rol, Gosling susţine că după rolul din Blue Valentine a avut nevoie de câteva şedinţe de terapie în urma cărora psihologul i-a prescris: "Do a comedy!"


1 comentariu

  • nu inteleg titlul
    alexandra, 10.02.2012, 16:42

    pai, de unde si pana unde inexpresivitate?

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus