februarie 2012
Premiile César, 2012
Scenografa Viorica Petrovici a fost nominalizată la Premiile César la categoria Cele mai bune costume, pentru filmul La source des femmes, în regia lui Radu Mihăileanu.

"Am primit vestea de la Radu Mihăileanu. Eram pe stradă când m-a sunat, ningea. Întrebându-l când vine în România pentru premiera filmului La source des femmes, mi-a răspuns: până ajung eu în România vii tu în Franţa pentru că eşti nominalizată la César cu filmul meu. M-am bucurat foarte tare şi îmi este foarte clar că trebuie să continui cu activitatea scenografică. Aprecierea Academiei César este, cred, de o sută de ori mai importantă decât ar fi fost în altă parte", a declarat Viorica Petrovici.

Filmările au avut loc într-un sătuc din Maroc, iar tema abordată de regizorul Radu Mihăileanu este condiţia femeii musulmane dintr-o comunitate mică. Viorica Petrovici a trebuit să se ocupe de costumaţia a o sută de personaje, în general femei: "Am locuit 3 luni în Maroc tocmai pentru a încerca să găsesc ce era specific acestor femei ca să le pun în evidenţă, căci în fond erau îmbrăcate în hainele de zi cu zi. Am descoperit câte un detaliu pentru fiecare personaj: felul cum îşi lega şalul, un colaj dintr-un costum tradiţional cu unul contemporan. Cred că aici a fost câştigul meu, felul cum am reuşit să combin obiecte vestimentare dintre o lume folclorică şi una contemporană". Despre sătucul din Maroc, scenografa declară: "Lumea Marocului este foarte colorată: un sat cu o imagine plastică coborâtă parcă din cele mai râvnite tablouri din lume, care dezvoltă o armonie perfectă între roşu şi verde".

Chiar înainte de a pleca în Maroc, Viorica Petrovici a primit din partea Operei Naţionale Bucureşti o provocare, să creeze o nouă scenografie pentru opera Oedipe, care urma să aibă premiera în 2011, în cadrul Festivalului George Enescu. "Am plecat în realizarea filmului având în bagaj povestea din Oedipe, muzica lui George Enescu şi toate informaţiile despre Maroc. Acolo am descoperit lumea berberă care este diferită de cea musulmană şi am descoperit chiar foarte multe legături între Oedipe şi ce am găsit acolo. Bijuteriile din lumea berberă sunt şi ale unei lumi care a trăit şi-n Grecia, aşa că le-am folosit şi în Oedipe. Drapajele pe care le-am folosit pentru un fragment important din film le-am folosit şi în Oedipe, dar sub o altă formă. E prima dată când vorbesc despre ele, toată perioada cât am stat în Maroc am ascultat muzica lui Enescu, gândindu-mă la personajele din Oedipe şi la personajele din La source des femmes".

Artist plastic, scenograf de teatru, operă, balet şi film, profesor, doctor în spectacologie, Viorica Petrovici are o activitate impresionantă în domeniul artelor spectacolului. A realizat costume pentru mai multe producţii cinematografice de succes, româneşti şi internaţionale Le Concert (regia: Radu Mihăileanu), Tertium non Datur (regia: Lucian Pintilie), Asfalt Tango (regia: Nae Caranfil). A realizat recent costumele premierei spectacolului Nabucco 12, în regia lui Alexandru Hausvater, producţie montată la Opera Naţională Română Cluj-Napoca.

Pentru toată această activitate profesională a fost recompensată cu mai multe distincţii de prestigiu: Premiul pentru Scenografie pentru spectacolul Politica (regia: Silviu Purcărete) la Festivalul de Teatru Contemporan de la Braşov (1982), Premiul UAP pentru Scenografie (1998), Placheta de argint Novisad (2001, cea mai importantă distincţie obţinută de România în domeniu), Premiul Criticilor Muzicali (2001). A mai obţinut premiul colectiv pentru filmul Trahir (regia: Radu Mihăileanu) în cadrul Festivalului Filmului Francofon de la Montreal (1994) nominalizare la Globul de Aur a echipei de creaţie a filmului Le concert (regia: Radu Mihăileanu) în 2011 şi nominalizarea, în 2012, a peliculei La source des femmes, în aceeaşi regie, la Festivalul de la Cannes, Premiul GOPO 2011 pentru Caravana cinematografică (regia: Titus Munteanu).

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus