aprilie 2012
EUROPAfest 2012
Singurul festival din Europa care reuneşte 4 genuri muzicale - jazz, blues, pop şi muzică clasică se desfăşoară anual la Bucureşti, reuşind cu fiecare ediţie să creeze o imagine pozitivă României.
 
Sub sloganul It's all about live quality music!, Festivalul Internaţional EUROPAfest revine în anul 2012 cu artişti şi muzică de calitate, cu o imagine proaspătă, dar şi cu o surpriză aşteptată de multă vreme de fanii săi - evenimentul va avea o durată de 16 zile.
 
Aşadar, festivalul debutează pe data de 4 mai 2012 cu un concert dedicat celebrării Zilei Europei, organizat în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România şi se va încheia pe data de 19 mai cu Gala EUROPAfest, când câştigătorii vor fi făcuţi cunoscuţi publicului, iar spectatorii vor avea ocazia să asculte live cele mai bune trupe.
 
Pe lângă cele două evenimente ce marchează începutul şi sfârşitul festivalului, bucureştenii au ocazia de a participa la încă 10 evenimente, printre care: mult-aşteptatele de către public concerte de jazz, blues şi pop, cea de-a şasea ediţie Bucharest International Jazz Competition, care găzduieşte 25 de trupe de jazz din 24 de ţări, Jeunesses International Violin Competition, la care s-a înregistrat un număr record de participanţi într-un concurs din România: 138 de participanţi din 38 de ţări şi Caffe Festival, concerte în spaţii neconvenţionale.
 
La cea de-a 19-a ediţie a festivalului sunt aşteptaţi peste 300 de invitaţi din 45 de ţări, nu numai din Europa, ci şi din alte ţări, participanţii de altă naţionalitate  fiind în proporţie de 90: Armenia, Australia, Austria, Azerbaidjan, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Canada, China, Columbia, Coreea de Sud, Croaţia, Cuba, Ecuador, Elveţia, Finlanda, Franţa, Georgia, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Israel, Italia, Japonia, Kazakhstan, Letonia, Lituania, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Rep. Moldova, România, Rusia, Serbia, Slovenia, Spania, SUA, Suedia, Taiwan, Turcia, Ucraina, Ungaria.

Din anul 2005, festivalul se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Alteţelor Lor Regale Principesa Margareta şi Principele Radu.
 
Agenda EUROPAfest este plină de evenimente atractive, încât îţi e greu să bifezi doar unul singur! De aceea, organizatorii te aşteaptă să li te alături oricând în perioada 4 - 19 mai pentru a sărbători muzica de calitate.
 
Informaţii suplimentare şi fotografii: jmEvents.ro
Facebook EUROPAfest: www.facebook.com/EUROPAfest.Bucharest
 
 PROGRAM EUROPAfest, 2012 
Bucureşti, 4 - 19 mai
 
 4 mai 2012 - Concertul de deschidere - Ziua Europei
Deschiderea festivalului va avea loc pe 4 mai 2012 printr-un concert dedicat sărbătoririi Zilei Europei, realizat în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România. Săptămâna de muzică bună începe cu armonie, fast, exuberanţă şi atmosferă electrizantă. Seara promite momente de jazz, blues, pop şi muzică clasică susţinute de numele de afiş ale evenimentului, interpretări inedite şi originale, invitaţi speciali, proiecţii şi prezentări spectaculoase.
 
 5 - 12 mai 2012 - Concerte - Jazz, Blues, Pop
În serile următoare, jmEvents propune concerte de jazz, blues şi pop susţinute de trupe consacrate din Suedia, Italia, Australia, UK, Spania.
 
 5 - 18 mai 2012 - Caffe Festival
Printre cele mai faimoase şi iubite părţi ale festivalului se numără şi Caffe Festival - concerte live în spaţii neconvenţionale. Prezenţe muzicale deja consacrate, dar şi din noua generaţie, vor susţine concerte de jazz, blues & pop şi jam sessions în mijlocul publicului.
 
 12 - 19 mai 2012 - Bucharest International Jazz Competition
Bucharest International Jazz Competition este o manifestare singulară în peisajul jazz-ului profesionist din România, dar şi din SE Europei, aflată la cea de a 6-a ediţie. Bucharest International Jazz Competition este cotat între primele 3 concursuri de jazz din Europa. Se adresează trupelor şi vocaliştilor, având ca scop recunoaşterea valorilor jazzului internaţional. Competiţia este secondată de organizarea de jam sessions şi workshopuri sub îndrumarea unor specialişti europeni.

25 trupe cu muzicieni din 24 de ţări vor reprezenta noua generaţie a jazz-ului mondial în 7 zile de muzică intensă, 100% jazz and more.
 
 12 - 19 mai 2012 - Jeunesses International Music Competition (vioară)
Al doilea concurs desfăşurat sub umbrela EUROPAfest este Jeunesses International Music Competition, competiţie binecunoscută în domeniul muzicii clasice, atât în ţară, cât şi la nivel internaţional. Evenimentul oferă artiştilor vizibilitate şi suport într-un moment în care a alege muzica clasică reprezintă o provocare. Aceştia vor evolua în faţa unui juriu internaţional.

În 2012, concursul a înregistrat un număr record de 138 de violonişti din 38 de ţări, un număr dublu faţă de numărul de participanţi înregistrat la orice concurs internaţional de vioară derulat în România. Atât cei deja îndrăgostiţi de muzica clasică, cât şi cei care decid să o descopere prin EUROPAfest, îi pot cunoaşte pe viitorii mari clasici internaţionali.
 
 19 mai 2012 - Gala EUROPAfest
Festivalul se încheie cu un eveniment de ţinută - Gala EUROPAfest, o seară în care publicul are ocazia să regăsească cele mai apreciate acorduri şi cele mai impresionante prezenţe. Cu această ocazie are loc şi decernarea Diplomei de excelenţă pentru susţinerea culturii, acordată de Casa Regală.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus