aprilie 2012
Festivalul de Film Latinoamerican 2012
Festivalul de Film Latinoamerican 2012 va prezenta producţii ale cinematografiei latinoamericane din ultimul deceniu (14 lungmetraje de ficţiune şi un documentar) puse la dispoziţie de Ambasadele ţărilor din America Latină reprezentante în România şi o selecţie de cinci lungmetraje de ficţiune din secţiunea Cine en construccion a Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian, selecţie aflată deja la cea de-a şasea ediţie în România.
 
În deschiderea festivalului se va proiecta filmul La nana / Doica de Sebatian Silva, producţie chiliană din 2009, comedie dramatică, recent premiată la Festivalul de Film Sundance. Invitată in festival va fi regizoarea argentiniană Victoria Galardi, care va fi prezentă la proiecţia filmului Amorosa Soledad marţi, 24 aprilie 2012, ora 19:00.

Biletele se pun in vânzare la casa de bilete a cinematografului Union, înaintea fiecărei proieţii. (10 Lei - tarif intreg, 8 Lei - abonament Cinemateca pentru salariaţi si 5 Lei - abonament Cinemateca pentru studenţi şi pensionari).
 
PROGRAM

Vineri, 20 aprilie 2012
 ora 19:00
La Nana / Doica
Regia Sebastian Silva, Chile, 2009, 95 minute, Comedie dramatică

Sinopsis: Raquel, o femeie destul de severă si introvertită, lucrează ca doică la familia Valdés de mai bine de 23 de ani. Într-o bună zi, Pilar, stăpâna casei, angajează o altă doică să-i fie de ajutor. Pilar, însă, foloseşte tot felul de metode infantile şi o maltratează psihologic pe noua venită ca să-şi ţină familia în afara pericolului pe care l-ar putea reprezenta o tânără în casă. Totul merge înainte până când apare în vizită Lucy, o prietenă din provincie, care reuşeşte să străpungă platoşa lui Pilar şi schimbă modul de viaţă din casa Valdés.

Sâmbătă, 21 aprilie 2012
 ora 14:00
Tocar y luchar / A cânta şi a lupta
Regia: Alberto Arvelo, Venezuela, 2006, 117 minute, documentar

Sinopsis: Tocar y Luchar este un film documentar care urmăreşte până în cele mai mici detalii  unul dintre cele mai importante proiecte muzicale şi orchestrale ale ultimelor decenii: Sistemul de Orchestre de Tineret şi de copii din Venezuela. Filmul reprezintă povestea unui vis muzical care în acest moment reuneşte peste 200 de tineri din Venezuela şi alte câteva mii din America Latină. Ca şi când ar fi vorba despre o simfonie, proiectul contează şi pe sprijinul unor personalităţi muzicale, dirijori şi solişti,  precum Claudio Abbado, Sir Simon Rattle, Plácido Domingo, Giuseppe Sinopoli, Eduardo Mata, printre alţii. Filmul relatează fascinanta poveste a 6 copii din Venezuela şi dragostea lor pentru muzică.
 
 ora 16:00
Whisky
Regia Juan Pablo Rebella şi Pablo Stoll.
Coproducţie - Uruguay, Argentina,Germania, Spania, 2004

Sinopsis: Viaţa lui Jacobo este micuţa sa fabrică de ciorapi. Majoritatea timpului şi-o petrece bodogănind tot felul de ordine către umila şi loiala sa asistentă, Marta. Relaţia lor nu depăşeşte niciodată limitele unei munci eficiente şi fără cuvinte, cot la cot. Rutina zilnică a lui Jacobo este ameniţată de o vizită neaşteptată a fratelui său înstrăinat, Herman, care trăise mult timp în străinătate. Surprinzător, Jacobo îi cere Martei să se prefacă a fi soţia lui pe perioada şederii fratelui său. Marta acceptă şi cei trei aproape străini încearcă să depăşească situaţia jenantă. Amator de distracţie, Herman propune o excursie la mare pentru ciudatul trio. În ciuda personalităţii lor rezervate, Marta şi Jacobo sfârşesc prin a descoperi unul în celălalt lucruri pe care nu şi le-ar fi imaginat niciodată. Este timpul ca ei să pozeze, să zică "whisky" şi să zâmbească.


 ora 16:00
Dos hermanos / Doi fraţi

Argentina, 2010, 105 minute
Regia: Daniel Burman

Sinopsis: Marcos şi Susana, doi fraţi care au în jur de 60 de ani, trăiesc într-o continuă şi foarte comică dispută. Vieţile şi firile lor sunt complet diferite, dar se văd obligaţi să-şi revizuiască relaţia în urma morţii mamei lor. Susana, cu o personalitate la limită între exploatatoare şi delirantă, îl convinge pe Marcos, un bărbat sensibil şi cult să cumpere o casă într-un mic sat din Uruguay. Pornesc acolo împreună o nouă viaţă pe care nu ştiu cum s-o trăiesc nici împreună, nici separat.

 ora 20:00 
En la ciudad sin límites  / În oraşul fără limite
Argentina, 2002, drama 125 minute
Regia: Antonio Hernández

Sinopsis: Victor tocmai a ajuns la Paris, unde întreaga lui familie s-a reunit la căpătâiul tatălui bolnav. Într-o zi, îşi surprinde părintele aruncându-şi pastilele şi îmbrăcându-se pe ascuns, în încercarea de a fugi din spital. Mişcat de singurătatea bătrânului, Victor îi câştigă încrederea şi se transformă în complicele său.

Duminică, 22 aprilie 2012

 ora 13:00
Como agua para chocolate / Ca apa pentru ciocolată
Regia: Alfonso Arau, México, 1992, 143 min.

Sinopsis: La începutul secolului trecut, într-o fermă din nordul Mexicului, se petrece o poveste de dragoste interzisă între chipeşul Pedro Muzquis şi mezina familiei, Tita de la Garza, care e obligată de mama sa, să respecte tradiţia: să nu se căsătoreascăşi să o îngrijească la batrâneţe. Calităţile de bucătăreasă ale Titei, circumstanţele şi timpul vor face ca povestea amanţilor să se încurce, depăşind obstacolele şi tradiţiile rigide ale epocii. Ca apa pentru ciocolată este o expresie populară mexicană care defineşte o stare de spirit incandescentă şi pasională, care poate ajunge să fie explozivă; ciocolata, băutura tradiţională azteca, se prepară dizolvând tableta de ciocolată în apă fierbinte.

 
 ora 16:00 
Negocio Redondo / O afacere tare
Regia: Ricardo Carrasco, Chile 2001, 95 minute

Sinopsis: După o absenţă îndelungată, Torres se întoarce în satul său natal, Cunco, la înmormântarea mamei. Acolo, vechii săi prieteni îi propun să facă împreună o afacere cu fructe de mare pe care să le cumpere şi să le revîndă. După ce improvizează punerea pe roate a afacerii, descoperă, la întoarcerea în sat cu fructele de mare, marea surpriză pe care destinul le-o pregătea.  

 
 ora 18:00
Cinema, aspirinas y urubus / Cinema, aspirine, vulturi
Brazilia, 2007, 101 minute
Regia: Marcelo Gomes

Sinopsis: În 1942, în mijlocul pustiului din nord-estul Braziliei, doi oameni veniţi din lumi diferite se întîlnesc. Unul dintre ei este Johann (Peter Ketnath), un neamţ care fuge de cel de-al II-lea Război Mondial. La volanul unei camionete, el caută să vândă aspirine în partea de interior a ţării. Celălalt este Ranulpho (João Miguel), un om simplu care a trăit mereu în pustiu şi care începe să lucreze pentru Johann ca ajutor după ce acesta se oferă să-l ia cu maşina. Mergând din sat în sat, cei doi le arată unor oameni care nu mai fuseseră niciodată la cinema filme promoţionale despre "medicamentul minune". Încetul cu încetul, între cei doi se naşte o strânsă prietenie.
 
 ora 20:00
O vestido / Rochia, Regia Paulo Thiago
Brazilia, 2003, 116 minute

Sinopsis: Două fete descoperă din întamplare, în subsolul casei, o rochie de petrecere veche şi frumoasă. Fetele doresc să afle cum a ajuns acea rochie acolo, mai ales după ce o văd pe mama lor plângând cu rochia în mâini. Încep atunci să caute răspunsuri care ar putea să elucideze şi o alta enigmă: de ce era pus mereu la masă un tacâm în plus pentru tatăl lor, care le abandonase de mult timp?


Luni, 23 aprilie 2012

 ora 16:00
La Yuma / Yuma 
Regia: Florence Jaugey
Coproductie Nicaragua, Méxic, Spania, Franţa, 2009, drama, 90 minute
 
Sinopsis: Managua zilelor noastre. La Yuma vrea să practice boxul. În cartierul ei sărac, bandele se luptă pentru a deţine controlul străzii. Acasă, lipsa de dragoste e la ordinea zilei, pe ring, însă, energia ei şi abilitatea fac visele să se împlinească. Pe stradă are loc o tâlhărie, dar şi o întâlnire între Yuma şi Ernesto, un student la jurnalistică locuind în capătul celălalt al oraşului. Cei doi se îndrăgostesc, în ciuda diferenţelor dintre ei. În timp, însă, aceste diferenţe îi aruncă în colţurile opuse ale ringului, într-o Nicaraguă divizată între pături sociale extrem de contrastante.

 
 ora 18:00
Larga distancia / La mare distanţa
Cuba, 2010, 90 minute
Regia: Esteban Insausti
 
Sinopsis: Patru prieteni au stabilit să nu se despartă niciodată, până când Cuba ajunge să trăiască dificilii ani '90... Ana urmează să împlinească 35 de ani şi a descoperit că nu mai are prieteni pe care să-i invite la petrecere, astfel încât se decide să-i inventeze. În acelaşi timp, Ana va avea doar noaptea aniversării pentru a se reîntâlni cu ceea ce a fost mai bun în trecutul ei. Larga distancia este un film în care patria înseamnă şi prietenii.

 
 ora 20:00
Lokas Chile
Regia: Gonzalo Justiniano, 2008, 90 minute

Sinopsis: Lokas este o comedie de situaţie care povesteşte cu umor şi emoţie diferitele încurcături în care intră Charly (35 ani, homofob) în momentul în care este obligat să locuiască împreună cu fiul lui, Pedro (9 ani), în casa tatălui său, pe care nu l-a mai vazut de 30 de ani şi are surpriza, deloc mică, ca tatăl să fie... gay şi să locuiască împreună cu iubitul său. Filmul povesteşte într-o formă distractivă şi blânda înstrăinare a acestui grup familiar pînă în momentul reîntâlnirii. Personajul principal este Pedro, care, cu inocenţa celor 9 ani, face eforturi să-şi unească familia, invitându-i să depăşească prejudecăţile. Pe de altă parte, această istorie este o reflectare a unui proces pe care l-a trăit "lumea latină", şi anume, acela de trecere de la intoleranţă la toleranţă în ceea ce priveşte acest subiect.

Marti, 24 aprilie 2012

 ora 16:00
La vigilia / Starea de veghe
Regia Augusto Tamayo, Peru, 2009, 90 minute

Sinopsis:  Edgardo este un intelectual din clasa medie peruana care se pregăteşte de cină inconjurat de cărţi şi recitind un text despre morală, adevăr şi libertate. Sosirea Jessicăi, care dezorganizează totul în casă, îl scoate din cărţi şi teorii şi plonjează în ceva ce scapă înţelegerii lui. Edgardo şi Jessica nu sunt doar persoane complet diferite, ci şi faţa şi reversul medaliei oraşului Lima. Ei vor trebui să rezolve împreună un conflict care pe cît de mult îi depăşeşte, tot pe-atît îi şi ţine împreună ca într-o capcană.

 
 ora 19:00
Amorosa Soledad / Soledad şi dragostea  
Regia: Victoria Galardi, Argentina 2008, 85 minute

Sinopsis: Pe Soledad o părăseşte logodnicul, moment în care ea hotărăşte să ramână singură pentru următorii trei ani din viaţă, ca să nu mai sufere vreun eşec sentimental. Soledad - căreia i se pare tot timpul că ar fi bolnavă - cunoaşte un bărbat cu care lucrurile par să meargă destul de bine, dar tocmai atunci fosta iubire o anunţă că vrea să reia legătura. Decorul tabloului e completat de o mamă egoistă care o sună în permanenţă, un tată pe care aproape că nu-l vede şi un asociat cu care împarte un spaţiu de decoraţiuni interioare - lumea fascinantă şi abisală a lui Soledad.
 
Miercuri, 25 aprilie 2012

 ora 16:00
Ilusiones ópticas / Iluzii optice
Regia: Cristian Jiménez, Chile, 2009, 105 minute

Sinopsis: Ce au în comun un paznic la mall îndrăgostit de o cleptomană elegantă, un funcţionar model recent transferat pe un post aproape inexistent şi un schior chior care îşi recuperează vederea? Iarna şi pe Manuela.

 
 ora 18:00
Casa vieja / Vechea casa
Regia Lester Hamlet, Cuba, 2010, 90 minute

Sinopsis: Esteban revine în casa părintească după 14 ani de absenţă în momentul când află de moartea iminentă a tatălui său. Descoperă treptat ca toţi ai lui au secrete şi mint, au frustrări şi vise. Acest film transpune piesa cunoscutului dramaturg Abelardo Estorino şi, de aceea, Esteban, personajul principal, nu mai călătoreşte de la Havana la Unión de Reyes, ci de la Barcelona, adică din Spania, în Cuba. Regizorul a mărturisit că niciodată n-a vrut să se distanţeze de opera originală, ci doar a introdus schimbări în ceea ce priveşte personajele şi situaţiile pentru a transfera conflictul familial în actualitate. Filmul are o distribuţie de primă mînă, iar muzica aparţine lui Carlos Varela.

 ora 20:00
Arráncame la vida / Rapeste-mi viata
Regia: Roberto Sneider, Mexic 2008, 110 min

Sinópsis: Căsătorită de foarte tânără cu o importantă căpetenie militară, Catalina Guzmán, luptă împotriva opresiunii exercitate de soţul ei, generalul Andrés Ascencio, în Mexicul anilor '30. Încă de la începutul relaţiei lor, caracterul autoritar si fără scrupule al militarului se loveşte de revolta naturală a Catalinei, fiinţă sensibilă şi plină de imaginaţie. Odată cu trecerea anilor, ea ajunge să pătrundă tainele existenţei şi ale iubirii, descoperind făţărnicia si corupţia mediului social mexican, framântat de ambiţii devastatoare si rivalităţi politice, în cadrul căruia femeii îi este sortit un rol pur decorativ şi marginal. Titlul filmului este refrenul unui tango pasional al faimosului compozitor mexican Augustin Lara.
 

Joi, 26  aprilie 2012

 ora 15:00
Miranda regresa / Se întoarce Generalul Miranda
Regia: Luis Alberto Lamata, Venezuela, 2007, 142 minute

Sinopsis: În 10 iulie 1816, un tânăr jurnalist intră incognito în Caracas ca să ia un interviú cu Miranda. Miranda, la început, nu prea are încredere în entuziamul tânărului, dar până în ziua interviului jurnalistul reuşeşte să-i cucerească încrederea. Din acel moment, începe o călătorie retrospectivă în viaţa generalului care ne revelă momente cruciale din viaţa generalului, personajul cu cea mai mare încărcătura de universalitate dintre toate figurile venezuelane.

 ora 18:00
La extranjera /Străina
Regia: Fernando Díaz, Argentina 2008, 96 minute

Sinopsis: María este o argentiniancă taciturnă şi rezervată care locuieşte la Barcelona. Moartea bunicului, ultima ei rudă, o obligă să se întoarcă într-un loc departe de lume, în Argentina, în localitatea Indio Muerto. După o călătorie care pare că nu se mai termină, Maria ajunge în acel loc populat doar de un vînt persistent şi de norii de praf care par să intensifice singurătatea peisajului.

 
 ora 20:00
En la puta vida / A naibii viaţă
Regia Beatriz Flores Silva, Uruguay, 2001, 100 minute

Sinopsis: Aceasta este povestea Elisei, al cărei vis este să aibă un coafor la Montevideo. Fără bani şi cu doi copii de crescut, începe să lucreze ca damă de companie, dar devine curând prostituată. Când îl cunoaşte pe proxenetul Plácido şi se îndrăgosteşte de el, toate visele i se par realizabile. Elisa, iubitul ei şi prietena sa Lulú pleacă în Europa şi se instalează ca emigranţi ilegali la Barcelona, sperând să cîştige "mii de dolari", dar decepţiile nu se termină. Trebuie să lucreze ca prostituată pe stradă, iubitul ei o maltratează, iar certurile dintre prostituatele uruguayene şi travestiţii brazilieni iau amploare. Moartea lui Lulu într-un schimb de focuri face ca Elisa să ia o decizie importantă, între loialitatea absolută faţă de Plácido şi realitatea dură, ceea ce presupune colaborarea cu un poliţist cumsecade. Decizia devine mai uşoară pentru Elisa atunci când află că cei doi copii ai săi au fost duşi într-un orfelinat, deoarece Plácido n-a trimis niciodată bani pentru întreţinerea lor, aşa cum promisese. 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus