aprilie 2012
Flautul de Aur, 2012
"Sunt fan Radio România Cultural, numai Radio România Cultural ascult. Acolo am auzit de eveniment şi am ţinut foarte mult să vin", a mărturisit una dintre spectatoarele care au înfruntat furtuna care a însoţit primul concert din turneul Flautul de aur, de la centrul cultural Reduta din Braşov.
 
Publicul braşovean a fost primul care a avut prilejul de a asculta flautul de aur, instrumentul deosebit de valoros ce aparţine lui Ion Bogdan Ştefănescu, protagonist, alături de pianistul Horia Mihail al turneului Flautul de Aur, ce se desfăşoară în perioada 25 aprilie-7 mai 2012. Flautul valorează aproximativ 90.000 euro, este din aur masiv şi cântăreşte 880 de grame, fiind singurul instrument de acest gen deţinut de un artist din România. Turneul continuă pe 26 aprilie la Piteşti şi pe 27 aprilie la Reşiţa. Concertul de la Bucureşti, la care sunt aşteptaţi aproximativ 1000 de spectatori, va avea loc pe 2 mai 2012. Turneul se va încheia pe 7 mai, la Teatrul Ştefan Iordache din Caracal. Organizatorii evenimentului sunt Radio România Cultural şi Asociaţia Culturală Accendo.


Ion Bogdan Ştefănescu şi Horia Mihail au încântat auditorii primului recital cu lucrări de Bach şi Mozart, Dvorak sau Poulenc, abordând în partea a doua, cu originalitate şi îndrăzneală, contemporanii Taktakishvili şi Mower. Publicul braşovean a apreciat atât programul variat şi atrăgător, întregit la bis de compoziţii ale unor autori români contemporani, cât şi interpretarea celor doi protagonişti: "nu am mai fost niciodată la un concert de flaut, sunt foarte încântată", a spus o spectatoare . "Suntem încântate, cu răsuflarea taiată... savurăm momentul", "Ambii sunt absolut superbi, foarte buni, cunoscuţi", spun alţi spectatori. Bineînţeles vedeta serii, ascultat şi admirat deopotrivă, a fost flautul de aur: "nu-mi imaginam că sună aşa... este flautul fermecat", a spus unul dintre cei prezenţi la concert.


Ion Bogdan Ştefănescu a mai surprins publicul cu iniţiativa de a prezenta la Braşov o expoziţie de flaute organizată de Wiener Flötenwerkstatt, care s-a bucurat pe deplin de interesul celor prezenţi, copii sau oameni maturi, care au admirat frumoasele instrumente, le-au atins şi chiar încercat. Zecile de întrebări adresate denotă faptul că acest instrument minunat, care altădată încânta zeii, nu-şi pierde niciodată puterea de fascinaţie.

Ziua de 25 aprilie 2012, când artistul a împlinit 43 de ani, coincide în cariera lui Ion Bogdan Ştefănescu cu vestea că a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România. Pentru că în viaţa flautistului poezia se îmbină perfect cu muzica, la Braşov a avut loc în pauza concertului lansarea volumului Cuvântul de trecere, cartea lui Ion Bogdan Ştefănescu, apărută la Editura Tracus Arte, în viziunea grafică a lui Mircia Dumitrescu.

Detalii suplimentare despre turneu la adresa www.flautuldeaur.ro

Flautul ce aparţine lui Ion Bogdan Ştefănescu este unicul de acest fel din ţara noastră, şi a fost creat special pentru flautistul român la celebra fabrică Muramatsu din Japonia, renumită în toată lumea pentru calitatea flautelor pe care le produce, dar şi pentru faptul că fiecare angajat este obligat să studieze flaut în cele mai importante şcoli ale lumii. Flautul lui Ion Bogdan Ştefănescu a fost ales de o echipă de specialişti ai firmei care l-au ascultat şi imprimat pe flautistul român cântând pe mai multe flaute de aur de diferite categorii, alegând în cele din urmă pentru el flautul de 18 karate masiv.

În cursul celor 25 de ani de existenţă, Wiener Flötenwerkstatt, organizatorii expoziţiei de flaute organizate la sălile unde au loc concertele, a devenit unul dintre cele mai importante ateliere specializate în producerea şi comercializarea de flaute din Austria, câştigând, astfel, aprecierea instrumentiştilor de pretutindeni. Începând din anul 2011, Wiener Flötenwerkstatt propune, prin expoziţii şi prezentări susţinute în numeroase oraşe ale României, modele variate şi inovatoare de instrumente adresate tuturor categoriilor de interpreţi flautişti. Aceste expoziţii, coordonate de Mihaela Anica, reprezentantul Wiener Flötenwerkstatt în România, vor însoţi turneul Flautul de aur în continuare la Piteşti, Reşiţa şi Bucureşti.


Ion Bogdan Ştefănescu şi-a început activitatea artistică de la vârsta de 14 ani, în 1983, când a debutat ca solist pe scena Ateneului Român, într-un concert de Vivaldi, acompaniat de Orchestra Tineretului Bucureştean. De atunci şi până în prezent, Ion Bogdan Ştefănescu a desfăşurat o intensă activitate artistică, constând în nenumărate recitaluri şi concerte, în România şi în străinătate: Anglia, Franţa, Spania, Cehia, Coreea de Nord, Japonia, SUA, Ungaria, Italia, Germania, Olanda, Elveţia, Suedia, Norvegia,  participări la cele mai importante festivaluri, de asemenea evoluţii ca interpret în mai multe spectacole de teatru, balet şi film realizate de regizori străini şi români.

Flautistul Ion Bogdan Ştefănescu este laureat al mai multor concursuri naţionale şi internaţionale şi a primit, de asemenea, importante şi onorante distincţii pentru meritele sale artistice. Ion Bogdan Ştefănescu este membru fondator al ansamblurilor "Procontemporania" şi "Profil" şi al ansamblului "Barock Orchestra". Este, de asemenea, membru al trioului "Contraste" şi al cvintetului de suflători "George Enescu". A realizat, de-a lungul anilor, un număr impresionant de înregistrări la Societatea Română de Radio, multe dintre ele păstrate în cardex, precum şi la Televiziunea Română, dar şi la societăţi de radio din străinătate, realizate la solicitarea acestora: Deutschlandfunk - Köln, WDR, Bayerische Rundfunk, DRS 2, Société de Musique Contemporaine, Lausanne.

Horia Mihail este unul dintre cei mai apreciaţi interpreţi români, susţinând de-a lungul timpului mii de concerte în România şi în străinătate. '''Subtilitatea ritmică, şi articulaţia atmosferei şi a culorii sunetului, au fost un fel pe care această muzică o primeşte foarte rar'', scrie Boston Globe după una din apariţiile sale. Horia Mihail a susţinut concerte, recitaluri solo şi de muzică de cameră în 18 ţări pe 4 continente, a putut fi ascultat la diverse posturi de radio şi de televiziune din România, Belgia, Anglia, Danemarca, Ungaria, Statele Unite şi a înregistrat cu Orchestra Simfonică Naţională Radio din România. La ora actuală este solist concertist al Radio Romania şi al Filarmonicii din Braşov.


În 2011, artistul a susţinut un turneu naţional de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat Pianul călător - Pe urmele lui Franz Liszt, care a stat la baza unui CD live apărut la Editura Casa Radio, proiect pe care artistul îl va continua în anii următori. Proiectul Duelul viorilor - Stradivarius versus Guarneri l-a adus alături de violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru pe scenele din 6 oraşe din ţară, iar proiectul Cele trei dive, alături de celebrele cântăreţe Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu şi Leontina Văduva la Iaşi, Cluj şi Timişoara. In ultimii doi ani, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, în China, Italia, Bulgaria, Danemarca şi Germania. Proiectele sale din anul 2012 vizează, printre altele, o a doua ediţie a turneelor naţionale Pianul călător în perioada 22 mai - 30 iunie 2012 şi Duelul viorilor, alături de violoniştii Liviu Prunaru - Stradivarius şi Gabriel Croitoru - Guarneri, între 12 şi 25 septembrie 2012.

Organizatori: Radio România Cultural şi Asociaţia Culturală Accendo
Coproducător: Radio România Regional
Sponsori: Revalid, Leumi Bank, JTI, Athenee Palace Hilton, AdeGas Oil, Hotel Pantex, Wiener Flötenwerkstatt
Parteneri culturali: Direcţia Formaţii Muzicale Radio România, Radio România Reşiţa Filarmonica de Stat Braşov, Filarmonica de Stat Piteşti, Teatrul Ştefan Iordache din Caracal, Centrul Cultural Radu Şerban Caracal, Societatea de Muzică Veche
Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, The Money Channel, COCOR, Cocor Media Channel, Şapte seri, România Liberă, Academia Caţavencu, Be Where, Observator Cultural, Cultura, TVR Cultural, Style Report, Librăriile Humanitas şi site-urile Liternet, Agenţia de carte, ArtActMagazine, Style Report, Crazy Deal
Cu: Ion Bogdan Ştefănescu (flaut), Horia Mihail (pian)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus