mai 2012
EUROPAfest 2012
Sâmbătă, 12 mai 2012, a avut loc deschiderea celei de-a şasea ediţii Bucharest International Jazz Competition, unul dintre cele mai importante concursuri de muzică jazz din Europa. Un număr impresionant de 24 trupe din SUA, Europa, Australia, Japonia, Rusia, Brazilia şi Israel vor concerta în fiecare seară de la ora 19:00, pe scena teatrului Odeon, sala Studio, pentru a câştiga în faţa juriului şi a publicului bucureştean titlul de cea mai bună trupă de jazz.
 
Bucharest International Jazz Competition, una dintre primele trei competiţii de profil din Europa şi cel mai important concurs de jazz din România se desfăşoară în cadrul Festivalului Internaţional EUROPAfest - jazz, blues, pop & clasic, care adună în Bucureşti 300 de muzicieni din 45 de ţări, între 4 şi 19 mai 2012.
 
Prima seară de EUROPAfest 100% jazz and more a umplut până la refuz sala teatrului Odeon, organizatorii fiind nevoiţi să restricţioneze accesul celor veniţi în număr mare să se bucure de show-ul a 3 trupe de excepţie. Primii care au spart emoţia concurenţilor au fost cei de la Artbeaters / Slovenia, un pur "jazz fusion" îmbinând rimturi funk cu reggae, blues, afro şi inserţii de drum'n'bass. Seara a continuat cu Olah Krisztian Trio, care a mizat pe formatul clasic, o abordare tehnică şi o virtuozitate deosebită. Îţi poţi da seama uşor că pianistul trupei provine dintr-o familie cunoscută de jazzmen din Ungaria. Totul s-a încheiat cu invitaţii speciali ai serii, Mandolin\' Brothers, muzicuţa, acordeonul şi mandolina fiind atracţiile principale. Sunt 6 italieni, dar dacă le-ai ascultat muzica, poţi spune fără ezitare că vin din ţara blues-ului, după sunet, tipul pieselor şi atmosfera pe care au reuşit să o creeze.

 

A doua seară de jazz a confirmat nivelul înalt al competiţiei prin evoluţiile altor 2 trupe la fel de apreciate, deşi total diferite: Ryo Hatakeyama & Yuko Yoshida Duo din Japonia cu rădăcini puternice în jazz, swing sau stilul contemporan. Chimia dintre artişti este perfectă şi performanţele lor sunt mereu pline de vibraţii pozitive şi emoţii. Polished Blue Project au încântat publicul printr-o evoluţie muzicală aproape actoricească tipic poloneză, un stand-up de jazz jucăuş dar puternic, cu sunete fascinante de saxofon, trompetă, percuţie, contrabas şi... spre deliciul audienţei, scoici.
 
După primele 2 seri de concurs, Wayne Brown, directorul artistic şi preşedintele juriului Bucharest International Jazz Competition este încântat de talentul ridicat al tinerilor muzicieni, deşi recunoaşte că acest lucru va face însă foarte dificilă desemnarea câştigătorului.
 
Între 12-18 mai 2012, la sala Studio a teatrului Odeon, de la orele 19:00, publicul bucureştean va fi martorul uneia dintre cele mai importante competiţii de jazz din Europa. Pe 19 mai, în cadrul Galei EUROPAfest va avea loc Finala concursului când cele mai bune trupe de jazz îşi vor disputa titlul de Grand Prize Winner.
 
Biletele se găsesc la Teatrul Odeon. Preţ bilet: 26,50 lei / zi, Studenţi: 15,90 lei / zi.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus