Iniţiativă a casei de distribuţie Voodoo Films, condusă de Cristian Mungiu, Zilele Filmului Românesc (ZFR) este un eveniment care se adresează publicului larg şi constă în proiecţii ale celor mai noi producţii cinematografice româneşti. Principalul obiectiv al evenimentului Zilele Filmului Românesc este promovarea la nivelul întregii ţări a producţiilor autohtone recente, facilitarea accesului publicului din oraşele fără săli de cinema la cele mai noi producţii româneşti, creşterea notorietăţii filmelor româneşti prin crearea de evenimente locale şi creşterea notorietăţii filmelor documentare româneşti la nivel de ţară.
În urma succesului în rândul publicului a celor două ediţii de până acum, organizatorii îşi propun continuarea seriei de evenimente şi în anul 2012, urmând ca de această dată să oferim publicului ocazia inedită a vizionării unor filme documentare recente care, în mod normal au şanse foarte mici de a fi prezentate în oraşele de provincie.
În ultimul timp s-a constatat o creştere a interesului publicului faţă de filmele de gen, fapt confirmat şi de succesul de care s-au bucurat mai multe evenimente sau festivaluri, ocazii care au facilitat accesul publicului larg la vizionarea unor astfel de producţii.
La fel ca în ediţiile anterioare a ZFR, proiecţiile vor fi organizate în parteneriat cu primăriile oraşelor gazdă în săli de teatru, săli ale Caselor de Cultură, săli de cinema (puse la dispoziţie de România Film), spaţii alternative, iar accesul publicului va rămâne în continuare liber.
Selecţia filmelor documentare cuprinde cele mai recente producţii româneşti de gen:
Off the beaten track
Regia: Dieter Auner; Producător: Ikandi Productions; Ţara: Irlanda, 2011; Co-producător: Mobra Films; Durata: 87 minute
Filmările au avut loc în totalitate în România pe parcursul a doi ani, filmul fiind realizat în co-producţie Irlanda / România. Filmul prezintă viaţa lui Nicu şi a familiei sale de ciobani din Nordul Transilvaniei, a căror obiceiuri tind să se desprindă pe zi ce trece de valorile tradiţionale, înlocuite acum de valorile unei lumi aflate într-o permanentă schimbare. Profundele transformări suferite de Europa de Vest în timpul ultimului secol - schimbări ale percepţiei, aşteptărilor şi sensibilităţii - par să atingă şi satul Petis. Oieritul a asigurat o integritate de durată a spiritului locului, dar oare cât timp se va mai întâmpla asta? Off the beaten track este o cronică a acestei lumi neschimbate de secole, şi care, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, cunoaşte numeroase modificări.
Dieter Auner (născut în România în 1970) şi-a făcut debutul regizoral cu filmul Părăsind Transilvania, un portret intim şi plin de forţă al minorităţii sale, saşii din Transilvania, şi exodul lor din România. Filmul a câştigat o menţiune specială la ASTRA FILM FEST SIBIU 2006 (ICR commendation Award) şi rulează în prezent la festivaluri internaţionale de film.
Premii: XVII Film Festival della Lessinia - INTERNATIONAL JURY REPORT, Lessinia d'Argento - Premiul Consiliului Bosco Chiesanuova
Crulic - Drumul spre dincolo
Regia: Anca Damian; Producător: Aparte Film; Ţara: România, 2011; Durata: 73 minute
Filmul Ancăi Damian, Crulic - drumul spre dincolo este un pas important pentru industria de film de animaţie autohtonă. Tehnicile de animaţie, realizate prin desen, pictură, stop-motion sau colaj, au fost create de o echipă talentată de artişti, alcătuită din: Raluca Popa, Roxana Bentu, Tuliu Oltean, Dan Panaitescu şi Dragoş Stefan. Filmul este un documentar animat care prezintă sfârşitul tragic al lui Claudiu Crulic, în ianuarie 2008, după patru luni de greva foamei într-o închisoare din Polonia. Filmul este narat de vocea actorului Vlad Ivanov, perspectiva fiind cea a victimei.
Premii: Menţiune specială în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Locarno, 2011.
Şcoala noastră/ Our school
Regia: Mona Nicoară, Miruna Coca-Cozma; Producător: Sat Mic Film; Ţara: România, SUA, Elveţia, 2011; Durata: 95 minute.
Filmul prezintă viaţa lui Alin, Beni şi Dana, trei copii romi dintr-un mic orăşel maramureşean, care sunt parte dintr-una din primele iniţiative de desegregare şcolară din România. Pe durata a patru ani, Şcoala Noastră urmăreşte îndeaproape, cu empatie dar şi luciditate, un proces inexorabil care culminează într-un final neaşteptat şi revoltător. Atingând teme ca prejudecăţile instituţionalizate, cercul vicios al sărăciei, şi dificultăţile din învăţământ, dar bine ancorat în ritmurile hipnotice şi realitatea profundă a comunităţii romilor, filmul este o emoţionantă poveste dulce-amăruie despre tradiţie şi progres, şi o meditaţie despre ce înseamnă o şansă la un viitor mai bun pentru noi toţi.
Premii: Marele Premiu al Juriului pentru cel mai bun documentar american la SILVERDOCS 2011. Festivaluri: Tribeca Film Festival, SILVERDOCS, Transylvania International Film Festival, Visions du Reel, Thessaloniki DokFest, One World Prague. DokuFest Kosovo, EIDF South Korea, Camden International Film Festival, DokLeipzig, Verzio Budapest, United Nations Association Film Festival, Guth Gafa, One World Slovakia.
Programul proiecţiilor
Ploieşti: 23 şi 24 mai 2012, Aula Universităţii Petrol-Gaze, Ploiesti
6 iunie 2012
Ora 13.00 - Crulic - Drumul spre dincolo
Ora 15.00 - Şcoala noastră / Our school
Piteşti: 12 şi 13 iunie 2012, Cinema Modern
12 iunie 2012
Ora 13.00 - Off the beaten track
Ora 15.00 - Şcoala noastră / Our school
13 iunie 2012
Ora 13.00 - Crulic - Drumul spre dincolo
Ora 15.00 - Şcoala noastră / Our school
Baia Mare: 20 şi 21 iunie 2012, Cinema Modern
20 iunie 2012
Ora 13.00 - Off the beaten track
Ora 15.00 - Şcoala noastră / Our school
21 iunie 2012
Ora 13.00 - Crulic - Drumul spre dincolo
Ora 15.00 - Şcoala noastră / Our school
Bucureşti, Grand Cinema, Băneasa Shopping City: săptămâna 25 - 29 iunie 2012.
Mai multe informaţii găsiţi pe www.zilelefilmuluiromanesc.ro sau ne puteţi scrie la adresa de e-mail: [email protected].