februarie 2005
Editura HUMANITAS lansează joi, 17 februarie 2005, ora 16:00, la Librăria HUMANITAS Kretzulescu, cartea lui Radu Paraschivescu, Fanionul roşu - Campioni de vis, gesturi de coşmar. Vor vorbi: Cristian Tudor Popescu, Cătălin Tolontan, Gabriel Liiceanu, Radu Paraschivescu.

În viaţa de zi cu zi, ne-am obişnuit să-i glorificăm pe sportivi. Să-i ambalăm în clişee uleioase. Să facem din ei ambasadori de conjunctură sau cotizanţi la bucuriile noastre zilnice. Eventual să-i transformăm în modele. Fanionul roşu, cartea lui Radu Paraschivescu, ne propune un alt tip de abordare nu neapărat demitizantă, dar în orice caz realistă.

Fanionul Roşu ne aminteşte că au existat mari campioni care au ieşit în arenă şi s-au comportat penibil, brutal sau fals. În minieseurile din acest volum sunt descrise ironic câteva dintre rateurile lor atitudinale. Cartea ni-i aminteşte pe campionii corigenţi la bunul-simţ, fiindcă e bine să ştim că sportul nu este nici pe departe o rezervaţie de nuferi. El cuprinde fotbalişti trişori sau decerebraţi, boxeri ispitiţi de ritualuri antropofage, maratonişti hoţomani şi patinatoare care schimbă ierarhiile cu ajutorul răngilor şi al bodyguarzilor. După atâtea vorbe despre fair-play, această carte vine ca o privire realistă asupra lumii sportului.

  Citiţi introducerea şi un un fragment din această carte.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus