mai 2012
Zilele Filmului Alb-Negru German la Timişoara, 2012
Pentru mulţi dintre noi a fost nevoie de un hit multipremiat ca The Artist ca să înţelegem că filmul, ca să existe, nu are nevoie neapărat de culoare, de sunet Dolby, de efecte 3D sau de "vorbire". Într-un repertoriu cinematografic adus mult prea "la zi", cu filme recente şi foarte recente, musai americane şi (măcar de-ar fi aşa) musai de entertainment, iniţiatorii festivalului CineCultura (Andreea şi Peter Erli), împreună cu Lucian Mircu şi colegii săi de la Marele Ecran propun timişorenilor o scurtă retrospectivă a cinematografului expresionist german (Tabu şi Faust de Friedrich Wilhelm Murnau, "M" de Fritz Lang), un film de animaţie (Abenteuer des Prinzen Achmed, Die / Aventurile Prinţului Ahmed de Lotte Reiniger) din aceeaşi perioadă şi un film-cult (parţial color) de la sfârşitul anilor '80 (Der Himmel über Berlin / Cerul deasupra Berlinului de Wim Wenders). Evenimentul se intitlează ZFANG (Zilele Filmului Alb-Negru German) şi se desfăşoară la Timişoara, în sala Filarmonicii "Banatul" şi în Aula BCUT, după programul prezentat mai jos.

Tabu (Friedrich Murnau, 1931) europenizează obiceiul polinezian al tabu-ului. Iniţial conceput împreună cu Robert Flaherty (Nanuk eschimosul), filmul lui Murnau impresionează prin valoarea plastică şi simbolică a obiectelor, prin contrastul puternic dintre destin şi splendoarea naturii. Proiecţia este însoţită de acompaniamentul live asigurat de Ansamblul Contraste de muzică contemporană din Timişoara (Sorin Petrescu - pian; Doru Roman - percuţie; Ion Bogdan Ştefănescu - flaut; Dorin Cuibariu - saxofon, clarinet). Muzica (orchestrată de Sorin Petrescu) este scrisă special pentru acest film de Violeta Dinescu.
Loc: Filarmonica "Banatul" (sala "Capitol").
Dată: 20 mai 2012. Ora începerii proiecţiei: 19.00.

 
"M" (Friz Lang, 1931) este primul film sonor al lui Lang (Nibenlungii, Metropolis). Un oraş terorizat de un ucigaş de copii caută, descoperă şi pedepseşte criminalul. În aparenţă doar o formă de psihoză individuală, crima - dat fiind contextul politic al Germaniei prenaziste în care este făcut filmul - are evidente conotaţii politice. Într-un astfel de climat politic extrem de favorabil organizării lumii interlope, atât crima individuală, cât şi genocidul devin posibile.
Loc: Aula BCUT (Biblioteca Centrală Universitară "Eugen Todoran" din Timişoara).
Dată: 21 mai 2012. Ora începerii proiecţiei: 19.00.

 
Faust (Friedrich Murnau, 1926), deşi mai puţin cunoscut ca Nosferatu sau Ultimul dintre oameni, este poate capodopera lui Murnau. Inspirat din mitul faustic (prelucrat de Goethe, Marlowe), filmul are forţă plastică neobişnuită, ce aminteşte de pictura lui Peter Breughel.
Loc: Aula BCUT (Biblioteca Centrală Universitară "Eugen Todoran" din Timişoara).
Dată: 22 mai 2012. Ora începerii proiecţiei: 19.00.

 

Der Himmel über Berlin / Cerul deasupra Berlinului (Wim Wenders, 1987) este dedicat "tuturor îngerilor de odinioară şi îndeosebi lui Yasujiro [Ozu], François [Truffaut] şi Andrei [Tarkovski]". Un înger îndrăgostit de o trapezistă renuţă pentru ea la nemurire şi alege să devină om. Conceput în mare parte în alb-negru, filmul capătă culoare pe măsură ce îngerul se umanizează şi percepe lumea în toată bogăţia ei de culori. Premiu pentru regie la Cannes.
Loc: Aula BCUT (Biblioteca Centrală Universitară "Eugen Todoran" din Timişoara). Dată: 23 mai. Ora începerii proiecţiei: 19.00.

 
 
Die Abenteuer des Prinzen Achmed / Aventurile prinţului Ahmed (Lotte Reinigen, 1926) este cel mai vechi desen animat de lung-metraj (alte două producţii anterioare argentiniene s-au pierdut). Personajele - inspirate din 1001 nopţi - sunt create din bucăţi de carton decupat îmbinate cu sârmă subţire. Mişcările lor sunt incredibil de detaliate şi există chiar mai multe versiuni ale aceluiaşi personaj. Filmul este acompaniat live de formaţia timişoreană Makunouchi Bento, care a compus coloana sonoră special pentru proiecţia din această seară.
Loc: Aula BCUT (Biblioteca Centrală Universitară "Eugen Todoran" din Timişoara). Dată: 24 mai 2012. Ora începerii proiecţiei: 19.00.

 

Intrarea este liberă la filmele proiectate în 21, 22, 23 şi 24 mai 2012 în Aula BCUT. Pentru proiecţia de la Filarmonica "Banatul" din 20 mai 2012 intrarea se face pe bază de bilet (informaţii la casieria Filarmonicii).

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus