BeWhere! / iunie 2012
Visul
E frumos să te îndrăgosteşti vara. În vis. Să iubeşti, apoi să fii fermecat de o floare săgetată de Cupidon, să urăşti, să suferi şi să iubeşti din nou. Dar numai în vis. La Godot Cafe-Teatru, între două feluri de mâncare, o ţigară şi un suc cu gheaţă, poţi petrece o oră în pădurea vrăjită a lui Oberon, unde Puck cel pus pe şotii leagă şi dezleagă destine. 

Visul după William Shakespeare e o joacă a patru actori - Alice Sălceanu, Alexandra Fasolă, Silvian Vâlcu şi Alexandru Zob. Coordonaţi de Marius Gâlea, au păstrat din povestea piesei doar planul oniric al iubirii adolescentine şi îi aduc în scenă pe aventuroşii prinşi în jocul dragostei. Cu vervă, energie şi multă bucurie se ciondănesc, se împacă, se iubesc tandru şi candid, cum numai în basme se mai poate în zilele noastre; sunt tineri, entuziaşti şi frumoşi.

Trecând peste inerentele probleme de dicţie şi de elanul poate prea avântat uneori, timp de o oră, nu-ţi poţi lua ochii de la cei patru interpreţi. Am rămas plăcut surprinsă de prospeţimea versurilor shakespeariene, în cea mai clasică traducere, cu rimă împerecheată şi ritm de metronom. Prin jocul actoricesc, "dulcele stil clasic" este prilej de haz, bună-dispoziţie şi zâmbete largi. Introducerea lui Oberon cel tabagic, mic şi ramolit sub formă de păpuşă, jocul de umbre, dansurile şi luptele scenice sunt artificii regizorale potrivite tonului cu care e spusă povestea şi sunt integrate cu mult umor în tema generală.

Această "poznă de spectacol" e recomandarea mea pentru orice seară de vară, când căldura s-a mai domolit, terasele s-au aglomerat peste măsură, iar pentru o plimbare în parc e prea târziu. Atmosfera de la Godot nu are nimic în comun cu morga sălilor de teatru, pentru care e prea vară şi prea cald să le mai umplem. Un spectacol scurt şi plăcut ca un vis de iunie al unui îndrăgostit. 
De: William Shakespeare Regia: Marius Gâlea Cu: Alice Sălceanu, Alexandra Fasolă, Silvian Vâlcu şi Alexandru Zob

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus