MAN.in.FEST a fost creat din dorinţa de a introduce în spaţiul teatral naţional creaţii contemporane de renume internaţional, care să familiarizeze publicul din România cu inovaţiile din domeniul artistic, plecând de a premise că, prin intermediul teatrului experimental, artiştii pot atinge noi niveluri de interacţiune cu publicul. Festivalul a reuşit să devină un spaţiu de întâlnire al artiştilor din domeniul teatrului experimental, contribuind la realizarea unui schimb intercultural între artiştii străini şi cei naţionali, incluzând aici şi artiştii aflaţi la început de carieră.
Ediţia din 2012 a festivalului va reuni artişti de renume internaţional provenind din 6 ţări. Festivalul surprinde prin utilizarea unor spaţii neconvenţionale de desfăşurare, precum Salina de la Turda, unde va avea loc unul dintre evenimentele speciale ale acestei ediţii.
MAN.in.FEST International Experimental Theatre Festival se adresează publicului larg, teatrul experimental neimplicând niciun fel de restricţii în ceea ce priveşte transmiterea mesajului cultural. Festivalul dărâmă barierele de orice fel, accesul fiind gratuit la spectacolele desfăşurate în aer liber.
Proiectul MAN.in.FEST International Experimental Theatre Festival are scopul de a promova teatrul stradal în rândul clujenilor, prin intermediul organizării unui festival de teatru de anvergură internaţională.
Ediţia 2012 a MAN.in.FEST se concentrează pe spaţiul de evoluţie a omului, în salturi uriaşe dar reprezentative: de la peştera mitică la castelele medievale, până la peisajul urban de astăzi.
Teatrul interactiv şi de improvizaţie permite ca artiştii şi publicul să împartă acelaşi spaţiu, să aibă o comunicare directă, să construiască împreună piesa de teatru, happening-ul, emoţiile şi chiar mesajul spectacolului. Iar asta pentru că arta contemporană este o împărtăşire dar şi o izolare a sufletului, a trăirilor şi a semnificaţiilor.
Aducând în acelaşi loc trecători, public fidel, specialişti şi amatori, români şi străini, turişti şi studenţi, toţi luând parte la acelaşi spectacol, dar având roluri diferite, sunt stârnite diverse reacţii; unii interacţionează mai mult, alţii mai puţin sau deloc, unii sunt mai deschişi, mai ludici, alţii se feresc sau nu înţeleg despre ce este vorba; unii sunt plăcut surprinşi, alţii nu sunt de acord cu "ce a devenit arta în ziua de azi." Iar reacţiile merită încurajate, acestea fiind, dincolo de simpla lor natură, cel mai constructiv element când vine vorba despre dezvoltarea actului artistic, în vederea alinierii culturii româneşti la standardele europene şi universale.
Programul complet al evenimentelor
MAN.In.FEST - International Experimental Theatre Festival 2012
ZIUA 1 (13 iulie 2012)
17:00 Mesebolt Puppet Theatre-HU - Piaţa Muzeului
18:00 Brian Young-FR - Piaţa Muzeului
18:00 Silence Teatro-IT - Bld. Eroilor
19:00 Erroristas-GR - Piaţa Muzeului
19.00 Teatrul Puck-RO - Bld. Eroilor
20.30 Mesebolt Puppet Theatre-HU - Piaţa Muzeului
20:30 Obsession-RO - Bld. Eroilor
ZIUA 2 (14 iulie 2012)
10:00 Workshop-GR - Liceul de Coregrafie şi Artă Dramatică Octavian Stroia Cluj-Napoca
12:00 Silence Teatro-IT - Salina Turda
18:30 Brian Young-FR - Bld. Eroilor
19.30 Teatrul imposibil-RO - Piaţa Muzeului
20:00 Erroristas-GR - Piaţa Muzeului
ZIUA 3 (15 iulie 2012)
18:00 Erroristas-GR - Bld. Eroilor
18:00 Zero Ballet-HU - Piaţa Muzeului
19:00 Teatrul imposibil-RO - Piaţa Muzeului
19:00 Florina Paldau-RO - Bld. Eroilor
19:30 Teatrul studio "Master Class"-REP. MD - Piaţa Muzeului
20.30 Silence Teatro-IT - Piaţa Muzeului
21:30 Juggling Cluj-RO - Bld. Eroilor
Despre noi:
Asociaţia Teatrul Imposibil se angajează să promoveze activităţile culturale interetnice şi să sprijine participanţii români şi străini la diferite evenimente culturale şi artistice organizate în ţară şi peste hotare. Membrii săi îşi propun să promoveze noi forme de expresie teatrală şi educare a publicului în domeniul spectacolului experimental, care este considerat un nou mijloc de exprimare, adecvat publicului din secolul 21.
Acest proiect este finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.
Sponsorii proiectului sunt: BCR, Janis Club, Hotel Meteor, New Idea, Accord, Student Travel şi Cofetăria Saveur
Voluntarii implicaţi în acest proiect au fost recomandaţi de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca.
Parteneri media principali: TVR Cluj, TVR Cultural, Radio România, Radio România Cultural, Radio România Actualităţi, Radio România 3Net şi Radio România - Târgul de Carte Gaudeamus.
De asemenea, proiectul se bucură şi de sprijinul următorilor parteneri: Modernism, Iulius Mall, Salina Turda, Observatorul Cultural, TATAIA, BeWhere, Buzz-News, TheEvents, Adevărul, TurdaNews, Zile şi Nopţi, Radio Napoca 102.2 FM, Făclia Ziar independent de Cluj, orasulcluj.ro, FlipFlop.ro, Edu-News.ro, ArtAct Magazine, Evenimente in Cluj, Welcome2Cluj şi Blogunteer.ro.