septembrie 2012
Proaspăt ieşiti dintr-o vară marcată de întrecerile sportive ale Olimpiadei, suntem invitaţi în toamnă, odată cu reluarea mai multor iniţiative culturale, la un alt tip de competiţie: duelul artistic. Şi dacă la Olimpiadă contează doar cine triumfă, pe tărâmul artei competiţia în sine este cea care naşte valoarea, iar câştigătorul nu este atât protagonistul, cât publicul care se bucură de evoluţia sa.

Stradivarius şi Guarneri - două viori de colecţie - şi cei doi artişti de talie internaţională care le mânuiesc cu măiestrie, Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, se vor duela arbitraţi de pianistul Horia Mihail în contextul celei de-a doua ediţii a turneului naţional Duelul viorilor. Între 12 şi 25 septembrie 2012, cei care nu au avut ocazia să participe la prima ediţie, vor putea să se bucure de sunetul extraordinar al celor două viori de colecţie într-un repertoriu atractiv, în oraşele Galaţi, Iaşi, Bacău, Piteşti, Bucureşti, Ploieşti, Sibiu, Timişoara şi Cluj-Napoca.
 
"<<Primul>> duel al viorilor, din toamna anului 2011, s-a încheiat indecis, declararea câştigătorului - Stradivarius sau Guarneri - fiind amânată. De aici s-a născut necesitatea unui al doilea duel, Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru reîntâlnindu-se pe scenele din România pentru a se confrunta, arbitraţi de pianistul Horia Mihail. Astfel, ceea ce s-a întâmplat în şase oraşe din ţară în 2011, se va reedita cu un nou repertoriu în nouă oraşe în 2012 cu speranţa că entuziasmul publicului şi al presei din 2011 se va păstra sau chiar va creşte", declară Oltea Şerban-Pârâu, redactor-şef al postului Radio România Cultural şi director artistic al Orchestrelor şi Corurilor Radio.

Vioara Stradivarius construită de celebrul lutier italian în 1694, instrument pus la dispoziţia lui Liviu Prunaru de vestita orchestră Royal Concertgebouw - Amsterdam, al cărei concertmaestru este de şase ani şi vioara Guerneri del Gesu, datată 1730, instrument pe care a cântat nimeni altul decât George Enescu şi care este pusă la dispoziţia violonistului Gabriel Croitoru de Muzeul Naţional "George Enescu", în patrimoniul căreia se află, se vor întrece într-un un program generos cu lucrări semnate de Johannes Brahms, Bedrich Smetana, Fritz Kreisler, Dmitri Şostakovici, Georg Fridrich Händel, Serghei Prokofiev etc.

Despre programul turneului, violonistul Liviu Prunaru susţine: "Vom cânta toţi trei o suită de Moskovski pe care nu a mai făcut-o nici unul dintre noi şi care este o premieră în România. Vom mai cânta şi sonata de Prokofiev pentru două viori şi o sonată de Haendel. În plus, fiecare dintre noi îşi va prezenta programul. Nu vă voi dezvălui decât că am ales să cânt câteva lucrări noi, cu ajutorul cărora vreau să pun în evidenţă calităţile viorii mele. Am încercat să unesc virtuozitatea cu melodia, romantismul şi melancolia."

 

Gabriel Croitoru abordează acest nou turneu cu aceeaşi bucurie: "În ceea ce priveşte lucrările alese de mine, sunt sigur că vor fi pe gustul oricărui meloman şi nu numai, având în vedere faptul că este vorba despre piese de largă popularitate, care îmbină însă melodicitatea cu tehnica. Am convingerea că voi reuşi să evidenţiez, şi de data aceasta, calităţile viorii Guarneri în raport cu Stradivarius."

Biletele se pot achiziţiona de la casele de bilete ale sălilor de concert în care se vor desfăşura recitalurile, iar în Bucureşti şi prin www.bilete.ro. Informaţii suplimentare se pot găsi pe www.duelulviorilor.ro.
 
În 1990, violonistul Liviu Prunaru, pe atunci în vârstă de 21 de ani şi student al Conservatorului bucureştean, pleca la un curs de vară în Elveţia.  Din acel moment a fost doar o chestiune de timp până a ajunge un artist de talie internaţională: cursul de vară s-a prelungit prin studii de specializare, statut care s-a transformat ulterior în asistent, apoi în profesor, pentru ca în perioada 2010-2011 să deţină funcţia de director artistic al Academiei "Menuhin" din Elveţia. I-a avut profesori pe Alberto Lysy (cu care a cântat pentru Papa Ioan Paul al II-lea Dublul concert de Bach) şi pe violonistul Yehudi Menuhin (fost elev al lui George Enescu). De şase ani este concert-maestrul celebrei orchestre Royal Concertgebouw Amsterdam, cotată drept una dintre cele mai bune din lume. Cariera sa solistică internaţională în plină ascensiune cuprinde colaborări cu cele mai importante orchestre din lume, precum London Philarmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestre National de Belgique, Orchestra Filarmonică din Atena ş.a. Un număr mare de premii internaţionale, participări la festivaluri şi înregistrări audio se adaugă palmaresului său. Muzicianul cântă pe vioara pusă de dispoziţie de orchestra Royal Concertgebouw, Stradivarius Pachoud (1694).
 
Peste o mie de apariţii scenice în ţără şi străinătate înseamnă o carieră bogată pentru violonistul Gabriel Croitoru, prof. univ. dr la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, solist-concertist al Filarmonicii "Paul Constantinescu" din Ploieşti (din 1987) şi membru al Cvartetului de Stat "Transilvan" - Cluj-Napoca. A cântat ca solist alături de importante orchestre europene, printre care orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Sevilla, Cannes ş.a.

Distincţii de prestigiu obţinute stau dovadă a talentului violonistului român : Premiul al III-lea la Concursul "N. Paganini" - Genova (Italia), Premiul special al juriului la Concursul "Fritz Kreisler" - Viena (Austria), Premiul al II-lea la Concursul Internaţional "Zino Francescatti" - Aix-en Provence (Franţa) ş.a.

Muzicianul are în palmares mai multe apariţii discografice, printre care Integrala lucrărilor pentru vioară şi orchestră de Pablo Sarasate, alături de Orchestra Simfonică din Malaga. Din 2008, violonistul Gabriel Croitoru a câstigat dreptul de folosinţă şi cântă pe o vioară Guarneri del Gesu ce i-a aparţinut lui George Enescu şi se află în patrimoniul Muzeului Naţional George Enescu.

La doar 10 ani, pianistul Horia Mihail debuta la Braşov cu Concertul în Re major de Haydn. A urmat cursuri ale Universităţii din Ilinois şi pe cele ale Boston University, unde a fost şi lector universitar. A susţinut recitaluri solistice şi de muzică de cameră pe patru continente şi a cântat cu numeroase orchestre din ţară şi străinătate. Alături de violonistul Alexandru Tomescu şi de violoncelistul Răzvan Suma, sub titulatura Romanian Piano Trio, a susţinut cinci turnee naţionale de anvergură, iar alături de Alexandru Tomescu a participat la trei turnee Stradivarius. Din 2009 este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, luând parte ca solist la turnee în străinătate alături de Orchestra Naţională Radio, precum cel de la Roma (2009), cel de la Expoziţia Mondială de la Shanghai (2010) sau de la Varna Summer Fest (2011). În aprilie 2011, artistul a sustinut un turneu naţional de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat Pianul Călător, continuat în 2012 cu un al doilea turneu solo în 22 de oraşe din ţară şi la Chişinău. În afară de cele două ediţii cu Duelul viorilor, s-a implicat şi în alte proiecte de turnee naţionale camerale intitulate Cele trei dive, Flautul de aur, alături de muzicieni români de talie internaţională precum Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu, Leontina Văduva, Ion Bogdan Ştefănescu ş.a.


PROGRAMUL RECITALURILOR - Turneul Duelul viorilor, ediţia a II-a:
                                                 
 J. Brahms: Scherzo pentru vioară şi pian (Liviu Punaru - Horia Mihail)
 B. Smetana:  Aus der Heimat pentru vioară şi pian (Liviu Punaru - Horia Mihail)
 Fr. Kreisler: Tambourine chinoise pentru vioară şi pian, op. 3 (Gabriel Croitoru - Horia Mihail)
 Ed. Elgar: Salut d'amour pentru vioară şi pian, op. 12 (Gabriel Croitoru - Horia Mihail)
 J. Svendsen: Romanţă pentru vioară şi pian, op. 26 (Liviu Punaru - Horia Mihail)
 Jenő Hubay: Hejre Kati pentru vioară şi pian op. 32 (Liviu Punaru - Horia Mihail)
 D. Şostakovici: Vals din Suita a II-a  (aranjament pentru vioară şi pian de Mugurel Scutăreanu)  (Gabriel Croitoru - Horia Mihail)
 P. de Sarasate: Fantezia Carmen pentru vioară şi pian, op. 25 (Gabriel Croitoru - Horia Mihail)
 G. Fr. Händel: Sonata pentru două viori şi pian în sol minor, op. 2 nr. 7
 S. Prokofiev: Sonata pentru două viori în do major, op. 56
 M. Moszkowski: Suita pentru două viori şi pian, op. 71 -  I. Allegro energico
 
DATELE şi SĂLILE de desfăşurare a concertelor - Turneul Duelul viorilor, ediţia a doua
 
 Galaţi - Teatrul dramatic "Fani Tardini" - 12 septembrie 2012
 Iaşi - Sala Filarmonicii - 13 septembrie
 Bacău - Ateneu - 16 septembrie
 Piteşti - Casa de Cultura Sindicatelor - 17 septembrie
 Bucureşti - Sala Radio - 19 septembrie
 Ploieşti -  Sala Filarmonicii - 20 septembrie
 Sibiu - Sala Thalia - 22 septembrie
 Timişoara - Sala capitol - 23 septembrie
 Cluj-Napoca - Opera Maghiară - 25 septembrie
 
Toate concertele încep la ora 19:00.
 
Organizatori: Radio România Cultural şi Accendo
Eveniment realizat cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional
Partener: Muzeul naţional "George Enescu"
Coproducători: Radio România Regional şi TVR
Sponsori: REVALID, JTI, Zamfirescu, Racoţi, Predoiu - Attorneys at law
Transportat de DACIA
Parteneri: Athenee Palace Hilton, Nissa, Societatea de muzica veche
Parteneri culturali: Casa de cultura a sindicatelor - Galaţi, Teatrul dramatic "Fani Tardini" - Galaţi, Filarmonica de stat din Iaşi, Filarmonica de stat din Bacău, Filarmonica de stat din Piteşti, Orchestrele şi Corurile Radio, Filarmonica de stat din Ploieşti, Filarmonica de stat din Sibiu, Filarmonica de stat din Timişoara, Opera Maghiară din Cluj
Parteneri media: Money Channel, Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Şapte Seri, Observator Cultural, BeWhere, Cultura, Radio France International, artactmagazine, agentia de carte.ro, LiterNet, Crazydeal, România liberă, Accente, Style Report, Cocor, Cocor Media Channel

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus