Cosmopolitan / noiembrie 2004
De cînd a terminat socotelile cu serialul Dawson's Creak, Katie Holmes n-a avut parte decît de roluri tari, cum e cel din recentul First Daughter, unde interpretează o studentă model ce descoperă deliciile vieţii de noapte. Celălalt rol care i se potriveşte ca o mănuşă este cel de soţie a lui Chris "American Pie" Klein.

"Nu mai sînt cea de-acum doi ani", declară Katie Holmes, cu acel zîmbet cuceritor cu care-l făcea praf pe Michael Douglas în Wonder boys. La prima vedere, actriţa de 25 de ani nu pare să se fi schimbat foarte mult de la prima întîlnire cu Cosmo, în urmă cu doi ani. E la fel de relaxată şi de accesibilă, n-ar renunţa pentru nimic în lume la blugii în care se simte cel mai bine şi, cu riscul de a-şi plictisi fanii, nu face experimente extravagante pe propria podoabă capilară. Dincolo însă de aceste calme aparenţe, se află o cu totul altă persoană.

Acum un an şi jumătate, serialul Dawson's Creak trăgea obloanele, eliberînd-o pe Katie de constrîngerile inerente lucrului în televiziune şi deschizîndu-i larg porţile pentru o carieră în cinema. În ciuda constrîngerilor de care vorbeam, actriţa şi-a găsit timp pentru apariţii mici şi percutante în filme despre care s-a vorbit (The Ice Storm, Go, The gift, Wonder Boys), dar şi pentru rolul consistent al fetei rebele din Pieces of April, producţie independentă foarte gustată de critici şi nominalizată la Oscar. În această lună, o regăsim pe marile ecrane în First Daughter, interpretînd o eroină la fel de rebelă, care e nici mai mult, nici mai puţin decît fiica preşedintelui Statelor Unite. Din dorinţa de a se integra în colegiu şi de a cîştiga simpatia studenţilor care nu văd mai departe de statutul ei mega-privilegiat, Katie începe să bea, să petreacă şi să iasă cu băieţii, furnizînd lejer materie primă pentru publicaţiile de scandal.

În viaţa reală însă, nu mai trebuie să cîştige simpatia nimănui: anul trecut de Crăciun, actorul Chris Klein - iubitul ei de 4 ani încoace - a cerut-o în căsătorie şi i-a dăruit un inel de platină cu ditamai smaraldul. Cei doi se pregătesc de nuntă, dar nu fac prea mare vîlvă din chestia asta. Pentru COSMO însă, Katie Holmes a lăsat să-i scape cîteva secrete.

COSMO: În acest film, personajul tău, Sam, se plînge că de fiecare dată cînd se întîlneşte cu cineva, i se spune că arată cu totul altfel în realitate. Fanii tăi au aceeaşi impresie cînd te văd în carne şi oase?
Katie: Întotdeauna îmi spun că-s mai înaltă: "N-aş fi crezut că eşti atît de înaltă şi de robustă." OK, accept că-s mai înaltă, dar le-aş fi recunoscătoare dacă nu m-ar ferici şi cu "robustă". Oamenii sînt surprinşi să descopere ce înălţime am de fapt (1,75 m) pentru că s-au obişnuit cu ideea că actorii sînt în general mai scunzi decît apar pe ecran. Din acest motiv, cînd merg să dau probe pentru un rol, nu port tocuri.

C: Ce te apropie de Sam, personajul tău din First Daughter?
K: Aceeaşi nevoie irepresibilă de a-mi explora latura rebelă. E ceva cu care mă identific.

C: Şi ţi-ai explorat-o? Cu ce rezultate?
K: O-ho. Trebuie să-ţi spun că ştiu să mă distrez. În Wilmington (unde s-a turnat Dawson's Creak), fiecare petrecere sfîrşea cu dans pe mese. Şi ghici cine era prima... Am avut mare noroc că am filmat într-un oraş atît de mic şi de retras, aproape inaccesibil paparazzilor. La cîte poveşti picante s-au întîmplat acolo, ar fi făcut scurtă la mînă de la atîta fotografiat.

C: Cum a fost să-ţi săruţi partenerul din film, Marc Blucas?
K: La început m-am cam crispat, dar mi-a trecut repede. A fost foarte amuzant. Din păcate am tras doar patru duble. Trebuia să-mi fi văzut atunci faţa: Cum, doar asta a fost?!

C: Te-ai sărutat cu mulţi actori în filme. Care a fost primul?
K: Nu-mi mai aduc aminte cum îl cheamă, ruşine să-mi fie. Se întîmpla în al doilea episod din Dawson's Creak. Tipu' interpreta un puşti de bani gata care avea un iaht. Ţin minte că eram foarte agitată. Numai că apoi m-am obişnuit. Rareori s-a întîmplat să nu sărut pe cineva în vreun episod, iar "terapia" asta mi-a prins foarte bine. Astăzi mi-e mult mai uşor s-o fac dacă rolul o cere.

C: Duci dorul personajului tău din Dawson's Creak, Joey Potter?
K: Îmi lipsesc curajul şi temperamentul, dar şi anxietatea ei. Joey vorbea întotdeauna despre temerile sale, despre viitor şi despre iubire, lucruri care mă frămîntau şi pe mine la vremea respectivă. Într-un fel, nu făceam decît să le psihanalizăm împreună - chestie care m-a scutit de supliciul de a face totul pe cont propriu. Am lăsat mult din mine în personajul lui Joey, iar maturizarea ei a fost şi maturizarea mea.

C: Care dintre cei doi protagonişti ai serialului e pe genul tău: Dawson sau Pacey?
K: Pacey. Tipul mă binedispune, mă face să rîd. Îmi place compania lui şi, pe deasupra, mai e şi inteligent. Nu-mi dau seama dacă telespectatorii s-au prins că e de fapt un tip foarte deştept.

C: Cu ce actori ţi-ai dori să lucrezi?
K: Cu Brad Pitt, chit că soră-mea ar fi şi mai încîntată decît mine dacă ar avea norocul ăsta. Cu Leonardo DiCaprio - e un tip incredibil, dintotdeauna mi-a plăcut de el. Mi-aduc aminte cum mergeam în liceu de una singură să-l văd în Marvin's Room. O dată, şi-ncă o dată, şi tot aşa... Şi cu George Clooney, evident.

C: Cu ce-ţi umpli timpul liber?
K: Îmi place să citesc şi să pictez. Ador să merg la filme. A fost super la Londra (unde am filmat la Batman Begins), pentru că, la fel ca la New York, ai şansa de a vedea filme de artă. Îmi mai place să ies la cumpărături. Şi mă uită Dumnezeu cu telefonul în mînă. Înroşesc firul ceva de speriat.

C: Cum arată o zi nelucrătoare?
K: Mă trezesc la 8.30 şi... Toată dimineaţa citesc scenarii şi iau prînzul acasă. Nu ies foarte mult în timpul zilei, pentru că traficul din Los Angeles e crimă şi pedeapsă. Dacă mi se întîmplă să ies totuşi, îmi ia două ore să-mi recuperez hainele de la curăţătorie. Seara mă uit la film. Şi intru-n trepidaţii dacă nu iau cina în oraş sau nu merg măcar de două ori pe săptămînă la un film. Nu-mi place să stau izolată. Vreau să fiu printre oameni.

C: Păstrezi legătura cu prietenii din oraşul tău natal (Toledo) sau ţi-ai făcut alţii noi din lumea filmului?
K: Încă mai ţin legătura cu prietenele mele de la şcoala de fete. Anul trecut de Crăciun ne-am strîns vreo zece într-un bar şi-am stat de la 7 seara pînă la 2 dimineaţa. Nu-ţi închipui că ne-am matolit de la băutură; pur şi simplu, ne-am amintit de vremurile haioase din şcoală.

C: Care e cel mai "nehaios" lucru care ţi s-a întîmplat?
K: Cînd eram la liceu, maică-mea a fost diagnosticată cu cancer. Acum e bine.

C: În ce fel s-a schimbat relaţia dintre tine şi Chris de cînd v-aţi logodit?
K: Logodna îţi conferă ceva mai multă siguranţă.

C: Ai fost surprinsă cînd Chris ţi-a cerut mîna?
K: Da, a fost o surpriză plăcută. Şi-o să-ţi zic de ce: decembrie e luna mea preferată pentru că atunci m-am născut. Acum am două motive să sărbătoresc în aceeaşi lună.

C: Care e partea cea mai excitantă a unei nunţi?
K: Încă n-am început pregătirile pentru că am fost prinsă cu filmările la Londra. Dar abia aştept să gust o felie de tort şi să-mbrac rochia de mireasă. Ca toate fetele care se mărită. Nimic original, dar nu mai puţin excitant.

C: Te-ai gîndit unde o să mergeţi în luna de miere?
K: Undeva pe o plajă. Unora le place să călătorească, să meargă de acolo-colo. Eu vreau să mă relaxez. Poate în Caraibe, într-o vilă privată. E bine să iei o pauză din cînd în cînd, undeva departe de lume.

C: Provii dintr-o familie numeroasă. Vrei şi tu să ai mulţi copii?
K: Într-o vreme, îmi doream zece copii. Probabil că mi se trage de la maică-mea şi de la surorile mele, care au ajuns şi ele să crească copii. Cred că mi-ar plăcea să am o familie numeroasă pentru că a fost grozav să cresc înconjurată de cît mai mulţi fraţi şi surori. Sper să mă ţină baierele.

C: Ce aştepţi de la mariaj?
K: Să am familia mea. Cred că soţul tău reprezintă familia; de la gîndul ăsta trebuie să porneşti. Dar nu mă văd preparînd curcan de Ziua Recunoştinţei. Îi las această plăcere maică-mii.



Patru ponturi nupţiale

  Urmează-ţi inima: "Stabileşte clar priorităţile şi ce aştepţi de la această nuntă şi nu-i lăsa pe ceilalţi să-şi bage nasul cu tot soiul de sfaturi, cum se obişnuieşte la astfel de ocazii."

  Nu lăsa prea multe pe seama logodnicului tău: "Femeia trebuie să ţină totul sub control. La urma urmei, îţi doreşti ca nunta să aibă totuşi loc, nu?!"

  Angajează o trupă, nu-l lăsa pe frate-tău să facă pe DJ-ul: "Doar vrei să te distrezi, ca lumea să danseze şi să se simtă bine - nu să asculte ce-a mai descărcat el de pe Internet aseară."

  Nu te zgîrci la mîncare: "O gazdă bună nu cîntăreşte friptura înainte s-o pună pe farfurie."



Ce-i place lui Katie.

  Blugii marca Seven: "Nu se demodează niciodată. Şi-mi vin ca turnaţi. Au chiar şi mărimi extralong."

  The Curious Incident of the Dog in the Night-Time de Mark Haddon: "E una dintre cărţile mele favorite. Tocmai ce-am terminat-o de citit."

  Pilate: "Nici o dimineaţă fără o cură de exerciţii."

  Hidratantele de la Dermalogica: "Unul nu mi-a scăpat. Şi-mi mai plac şi măştile lor."

  Tot de la Stila: "Ador produsele astea; îmi plac pînă şi ambalajele lor."

  Hainele cu buline: "Hainele cu imprimeuri cu buline sînt super-şic."

  Parfumul Jo Malone: "Îmi place aroma de grapefruit."

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus