România Liberă / februarie 2005
Uniunea Cineaştilor din România şi-a premiat cei mai buni creatori la Sala de marmură a cinematografului Studio decernînd distincţiile pentru cele mai merituoase filme de ficţiune, documentare şi de animaţie. Deşi ultimele două genuri sunt create exclusiv de regizori care nu au nimic de-a face cu studiourile Sahia şi Animafilm, de care ne mirăm că încă nu sunt defiinţate, aceste genuri rezistă în ciuda supravieţuirii dinozaurilor de care am amintit. Cătălin Mitulescu a luat Premiul special al juriului, alături de Cristi Puiu şi Constantin Popescu.

Premiul pentru regie i-a fost acordat lui Dinu Tănase pentru filmul Damen Tango. Premiul pentru debut a fost obţinut de Corneliu Porumboiu pentru Visul lui Liviu. Ca debutantă merituoasă a fost nominalizată la categoria interpretare actriţa Ana Ularu (care a jucat în mai multe filme, printre care Italiencele şi Magnatul). Pentru muzică a fost premiat Ştefan Elefteriu, iar pentru montaj Adina Georgescu. Un premiu de debut a obţinut şi Tom Brînduş pentru muzică. Pentru imagine a fost premiat Mihai Mălaimare jr. pentru filmele Lotus şi Apartamentul.

Premiul pentru rol feminin a fost atribuit Maiei Morgenstern. Premiul pentru interpretare masculină a fost obţinut de Horaţiu Mălăele pentru filmele Damen Tango şi Apartamentul. Pentru rol secundar masculin a fost premiat Răzvan Vasilescu pentru rolul din Magnatul. Premiul pentru rol secundar feminin a fost cucerit de Coca Bloos pentru filmul Magnatul.

Principalele premii la categoriile documentar şi animaţie au fost cucerite de Thomas Ciulei cu filmul Asta e. şi de Adrian Băluţă pentru filmul de animaţie Pădurea viselor. Au mai fost acordate premii filmelor Sever Frenţiu de Laurenţiu Damian, Decreţeii de Florin Iepan, Jany Holt de Dan Necşulea, Vasile Voiculescu de Vasile Alecu şi Roxana Chiriţă, Mihai Bauman, Nepoţii lui Adam de Mihai Bauman. Premiile pentru carte de film au revenit ex aequo lui Radu Gabrea (Werner Merzoc şi mistica renană) şi Danei Duma (Woody Allen - bufon şi filosof).

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus