octombrie 2012
7 días en La Habana
7 zile la Havana (în original: 7 días en la Havana) este un portret al Havanei zilelor noastre, văzut din prespectiva a şapte regizori din toată lumea, în şapte scurtmetraje.

7 días en la Havana va intra în cinematografele din România (Cinema City Cotroceni şi Grand Cinema Digital Băneasa) vineri, 19 octombrie 2012 şi va rula în deschiderea festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, 2012 în aceeaşi zi (Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu). După dealuri al lui Cristian Mungiu va rula în închiderea festivalului. Din 26 octombrie 2012, filmul va intra şi în cinematografele Studio, Europa din Bucureşti şi la Constanţa.


Cei 7 regizori

Benicio del Toro (născut în Puerto Rico), Pablo Trapero (Argentina), Elia Suleiman (Israel), Julio Medem (Spania), Gaspar Noé (Argentina), Juan Carlos Tabío (Cuba), Laurent Cantet (Franţa).

Cele 7 poveşti

Fiecărei zile a săptămînii îi este atribuit cîte un scurtmetraj (împreună însumînd 100 min.). Poveştile celor şapte zile au legătură între ele, personaje principale într-un episod devin secundare în altul, iar fapte începute în primele zile ale săptămînii îşi găsesc continuarea la finele ei. Pe de altă parte, întreg filmul este străbătut de aspecte comune pe care le-am notat la finalul fiecărui episod cu "Keywords".

1. Luni - Benicio del Toro: "El Yuma"

Regizorul. De ziua de luni s-a ocupat Benicio del Toro. S-a născut în Puerto Rico şi este cunoscut publicului larg datorită rolurilor pe care le-a jucat în: The Usual Suspects (1994), Snatch (2000), Traffic (2000), 21 Grams (2003) şi altele. Ultimul film în care l-aţi putut vedea de curînd a fost Savages (2012) al lui Oliver Stone. Cariera de regizor conţine doar filmul de faţă, plus un proiect datînd din 1995, tot scurtmetraj, numit Submission.

Filmul. Un tînăr turist american ajunge la Havana şi este condus într-un tur mai puţin obişnuit al oraşului de către şoferul său, un inginer cubanez cu facultatea terminată la Moscova care în timpul liber este şofer de taxi. Tînărul face cunoştinţă cu gălăgioasa familie a şoferului-inginer, cu problemele lor, apoi cu viaţa de noapte a Havanei, cu fetele din club şi nu numai.
Keywords: muzică, alcool, fete, penurie de ouă.

2. Marţi - Pablo Trapero: "Jam Session"

Regizorul. Pablo Trapero s-a născut în Buenos Aires, Argentina şi este un artist destul de familiarizat cu Havana. "Havana a stîrnit întotdeauna ecouri puternice în inimile regizorilor latino-americani", obişnuieşte să spună Trapero. Ca regizor este cunoscut pentru filmul Mundo Grua (Crane World, 1999) cu care a cîştigat premiul criticilor la Veneţia. Plus alte filme care de-a lungul timpului au cîştigat diverse premii pe la festivaluri celebre: El Bonaerense (2002), Familia Rodante (2004), Nacido y Criado (2006), Leonera (2008), Carancho (2010).

Filmul. "Jam Session" spune povestea unui regizor european celebru care ajunge în Havana pentru  a-şi ridica un premiu la Havana Film Festival (sic!). Regizorul se întîmplă să traverseze o criză emoţională pe care reuşeşte să o depăşească datorită şoferului său cubanez, un tip care se dovedeşte a fi un excelent trompetist în timpul liber. Iar actorul din rolul regizorului european celebru se dovedeşte a fi Emir Kusturica jucînd cumva propriul său rol. Dar mai bine să nu vă stricăm surpriza...
Keywords: muzică, jazz, Kusturica beat, alcool

3. Miercuri - Julio Medem: "La Tentacion de Cecilia"

Regizorul. Julio Medem este un regizor iberic, reprezentant al noului val în cinematografia spaniolă. Dacă nu-l ştiţi din Vacas (1992) şi Los Amantes del Circulo Polar (1998), atunci îl ştiţi sigur datorită lui Lucia y el Sexo (2001).

Filmul. În "Tentaţia Ceciliei" este vorba despre dilema unei talentate cîntăreţe cubaneze nehotărîte dacă să accepte oferta unui impresar de a pleca să cînte în Spania pe bani frumoşi sau să rămînă în Havana, alături de prietenul ei, un sportiv sărac şi cam lipsit de noroc.
Keywords: muzică, multă muzică, sex

4. Joi - Elia Suleiman: "Diary of a Beginner"

Regizorul. Elia Suleiman este un regizor şi scenarist palestinian cunoscut pentru filmul Yadon ilaheyya / Divine Intervention (2002), o tragicomedie despre viaţa de zi cu zi din spaţiul israelo-palestinian care a primit premiul juriului la Cannes în 2002. A fost comparat cu Buster Keaton şi urmărind acest episod veţi înţelege de ce.

Filmul. "Diary of a Beginner" este despre un jurnalist palestinian ajuns la Havana pentru a intervieva pe cineva important. În timp ce aşteaptă întîlnirea respectivă, ziaristul ia parte la cîteva scene din viaţa oraşului care la prima vedere par nişte banalităţi. Doar la prima vedere.
Keywords: discurs Fidel Castro, penurie de benzină, muzică, tăcere multă

5. Vineri - Gaspar Noé: "Ritual"

Regizorul. Gaspar Noé s-a născut în Argentina apoi a fost exilat în Europa în timpul dictaturii militare. Este cel mai latino-american dintre toţi regizorii francezi. Ajunge în Havana în 2009 pentru a-şi prezenta filmul Enter the Void. Îl cunoaşteţi pentru celebrul Irréversible (2002), cu Monica Belluci şi Vincent Cassel.

Filmul. O tînără cubaneză este dusă de către părinţii ei la un vraci. Ritual-ul constă în "purificarea" tinerei şi înlăturarea "blestemului" despre care se crede că s-a abătut asupra ei: lesbianismul.
Keywords: sex, vrăji, muzică

6. Sîmbătă - J. C. Tabío: "Dulce Amargo"

Regizorul. J.C. Tabío este singurul regizor cubanez dintre cei de faţă. Filmul său cel mai cunoscut, Strawberry & Chocolate (1993) a luat o mulţime de premii pe la festivaluri internaţionale, printre care Goya Awards 1995, Sundance Film Festival - premiul special al juriului. Celelalte producţii mai cunoscute sunt: Guantanamera (1995), Waiting List (2000) şi Horn of Plenty (2008).

Filmul. O zi obişnuită din viaţa unei femei între două vîrste din Havana: două slujbe pentru a-şi întreţine familia, soţul alcoolic şi bolnav, fata care vrea să emigreze clandestin în SUA, gătitul prăjiturilor pentru evenimente speciale în ciuda penelor de curent şi a penuriei de ouă.
Keywords: pene de curent, alcool, penurie de ouă

7. Duminică - Laurent Cantet: "La Fuente"

Regizorul. Mare admirator al Cubei, francezul Laurent Cantet a visat întotdeauna să facă un film în Havana. Îl cunoaşteţi datorită filmelor Ressources humaines (1999) care a luat un César, L'emploi du temps (2001), Vers le sud (2005) şi Entre les murs (2008) care a luat Palme d'Or la Cannes în 2008.

Filmul. Unei bunicuţe din Havana i se arată în vis o sfîntă care îi cere femeii ca pînă diseară să-i construiască în casă o fîntînă arteziană în semn de preţuire. Singura problemă e că femeia stă într-un apartament de bloc. Noroc că familia e mare, şantierele din zonă nepăzite, iar vecinii inundaţi de dedesubt înţelegători.
Keywords: religie, muzică, furt de materiale de construcţie, familie


Alte amănunte despre 7 días en la Havana

Filmări. A fost filmat în perioada martie - aprilie 2011, timp de 7 săptămîni. Practic, fiecare regizor a avut la dispoziţie cîte o săptămînă de filmare în Havana. Săptămînă care s-a concretizat cu cîte aproximativ 15 minute de film reprezentînd fiecare cîte o zi a săptămînii.

Producători, sponsori. 7 días en la Havana este un proiect comun al trei mari parteneri: două case de producţie de film independent şi un celebru producător de rom. Am numit aici pe Full House, Morena Films şi Havana Club International, producătorul de băuturi alcoolice specific cubaneze ale cărui produse le veţi vedea răspândite prin toate episoadele.

Premii cîştigate, nominalizări. Filmul a intrat în selecţia oficială a Festivalului de la Cannes, 2012, secţiunea "Un Certain Regard".


Proiecte asemănătoare.
Alte filme celebre pe acelaşi concept, care au avut un mare succes:
New York, I Love You! (2009)
Paris, je t'aime (2006)

7 Days in Havana, referinţe online:
Site-ul oficial al filmului
Posterele filmelor (download)

contact:
anca romanescu | punk pr | 0732 144 570| 0751 224 222 | [email protected]


Regia: Laurent Cantet, Benicio Del Toro, Julio Medem, Gaspar Noé, Elia Suleiman, Juan Carlos Tabío, Pablo Trapero Cu: Josh Hutcherson, Melissa Rivera, Emir Kusturica, Daniel Brühl, Elia Suleiman, Jorge Perugorría, Vladimir Cruz

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus