octombrie 2012
Un ol, un ulcior, o fluierice, o păpuşă, o pereche de cercei, un coş, o mătură, un căuc, un scaun... Obiecte născute din mâinile unui meşteşugar, dar şi urme care transcend satul ori locul de origine, devenind emblematice pentru o comunitate anume.

Mâini mari; mâini generoase; mâini harnice; mâini aspre; mâini fine, de doctor; ochi buni; priviri concentrate; spate îndoit; degete care lucrează migălos... Bătături şi urme lăsate în corpul uman de un meşteşug practicat de o viaţă.

La iniţiativa asociaţiei culturale Câte-n lună şi-n mansardă, o echipă de tineri sociologi dă mâna unui grup de tineri fotografi şi pornesc împreună în căutarea urmelor pe care practicarea meşteşugurilor le lasă asupra corpului uman - de la o simplă bătătură la schilodirea sau deformare acestuia.

Efortul depus de meşteşugar şi experienţa de o viaţă a sa sunt ilustrate prin urma pe corpul său şi puse în oglindă cu obiectul final, unic, meşteşugit.

Poveşti ale meşteşugarilor:
Adrian Ştefănescu, păpuşar - aici.
 nea Mitică şi tanti Jeana, olari - aici.
 Mircea Crăciun, argintar - aici.
 Ciprian Manda, tâmplar - aici.
 Florian Poptean, tâmplar - aici.
 Gheorghe Pavel, împletitor nuiele - aici.
 Ovidiu Sbâcu, bijutier - aici.





Urmele, descoperite în era digitală prin interviuri, fotografii şi filmări, vor fi adunate de către participanţii la proiect într-un jurnal de cercetare şi vor constitui elementele unei expoziţii finale - Bătături. Urme ale meşteşugurilor. Expoziţia, la deschiderea căreia publicul va putea face cunoştinţă cu câţiva meşteri în cadrul unor ateliere, va fi deschisă în perioada 1-14 noiembrie 2012 la ceainăria Cărtureşti Verona, urmând a fi mutată ulterior şi în alte spaţii din Bucureşti şi din localităţile în care se desfăşoară cercetarea (Piscu, Ploieşti, Pucheni, Hulubeşti).

Mai multe detalii despre proiect puteţi afla de pe site-ul www.lunadinmansarda.ro şi de pe pagina de facebook - www.facebook.com/Câte-n lună şi-n mansardă.

Bătături. Urme lăsate de meşteşuguri, proiect derulat de Asociaţia Câte-n lună şi-n mansardă în perioada 15 august - 15 noiembrie 2012.

Asociaţia Câte-n lună şi-n mansardă promovează şi susţine diversitatea şi coeziunea socială, integrarea în viaţa socio-economică a grupurilor sociale marginalizate, defavorizate sau vulnerabile, prin derularea unor programe de educaţie şi cultură care să încurajeze dezvoltarea personală şi să contribuie la îmbunătăţirea vieţii sociale şi culturale.


Proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Partener principal: F64
Parteneri strategici: Librăriile Cărtureşti - Direct Client Services SRL, Fundaţia Pro Patrimonio, Asociaţia Arhiterra, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Institutul Francez din Bucureşti, Institutul Cultural Român
Parteneri media: Igloo, Dilema Veche, RFI România, BeWhere!, Şapte seri, Modernism.ro, Liternet, Odaia Creativă, Make a Point.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus