Gustavia este în primul rând o întâlnire: aceea dintre două femei şi două artiste cu parcursuri foarte diferite (una venind din dans, cealaltă din performing arts), dar cu aceeaşi pasiune pentru burlesc. Mathilde Monnier este directoarea Centrului coregrafic din Montpellier, iar La Ribot o artistă experimentală din linia lui Sophie Calle. Împreună, ele sunt Gustavia: "un clown cu două capete în pragul crizei de nervi" (Le Monde).
Gustavia este un nume feminin, dar mai ales un fals nume de scenă - iar spectacolul, un duo coregrafic conceput ca un solo pe două voci. Rudă cu cabaretul contemporan şic şi dement, şi cu spectacolele de variété mondene şi retro, Gustavia sfârşeşte prin a exploda într-o diatribă feroce împotriva clişeelor feminine.
"Un spectacol amuzant, dar de o fragilitate burlescă, un du-te/vino între tragedie şi comedie, între plâns şi râs." (Midi-Loisir)
Spectacolul a fost creat pentru Festivalul de dans de la Montpellier în 2008 şi s-a jucat printre altele la Centrul Pompidou din Paris, la Toulouse, la Culturgest Lisabona, la Geneva, Mercat de les flors Barcelona.
La Bucureşti, duminică, 21 octombrie, de la ora 10.30 va avea loc proiecţia a două filme de dans despre Mathilde Monnier şi La Ribot, la Cinema Elvira Popescu: Vers Mathilde de Claire Denis şi La Ribot Distinguida de Luc Peter. Tot duminică, de la ora 15.00, Studio dans CNDB (Sala Palatului) va găzdui un atelier de dans şi de mişcare pentru profesionişti. La acesta se pot înscrie actori şi dansatori, pe baza unui scurt CV, pe care îl pot trimite până vineri, 19 octombrie, ora 16, la CNDB/Andreea Novac - [email protected]. Participarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Mathilde Monnier este coregrafă şi directoarea Centrului coregrafic din Montpellier din 1994 şi una dintre vedetele consacrate ale Festivalului de la Avignon. Cu spectacolul Arrêtez, arrêtons, arrête (1997) după un text violent de Christine Angot îşi confirmă stilul clinic. În Publique din 2004 coregrafa surprinde iar c-un spectacol exclusiv feminin pe melodii ale lui Pj Harvey. În 2005, colaborează din nou cu Christine Angot pentru Festivalul de la Avignon. În 2008, realizează o comandă pentru Filarmonica din Berlin, dirijată de Simon Rattle, operă la care urcă pe scenă 130 de amatori. În 2010 creează Pavlova 3'23, structurată în jurul a 8 propuneri: masculine, feminine, vorbitoare, mobile sau imobile, toate interpretări ale Morţii lebedei. Regizoarea Claire Denis i-a dedicat un documentar, Vers Mathilde.
La Ribot, născută la Madrid, a lucrat la Londra între 1997 şi 2004 iar în prezent trăieşte şi lucrează la Geneva. Deşi iniţial a urmat o formare în balet clasic, creaţiile ei se situează la intersecţia dintre dans contemporan, performance şi video şi au fost prezentate atât în galerii de artă ca Tate Modern (expoziţia Living art, împreună cu Marina Abramovic, Franko B, Guillermo Gomez Pena, Jérôme Bel, Tim Etchells, Castellucci, 2003) cât şi în teatre sau festivaluri internaţionale de artele scenei şi performance-uri. În ultimii 10 ani, La Ribot a creat un vocabular exigent plin de umor cu celebra serie de piese distinguished series. De la începutul anilor 2000 foloseşte mult şi materiale video: piese filmate în direct din punctul de vedere al corpului în mişcare. Este printre cele mai cunoscute artiste contemporane care mixează genurile şi performance-urile ei o plasează la nivelul lui Sophie Calle.
Marţi, 23 octombrie 2012, la ora 20:00, Teatrul Naţional Cluj-Napoca va găzdui şi el spectacolul de dans-teatru Gustavia, de şi cu Mathilde Monnier şi La Ribot. Artiste apreciate internaţional, protagonistele vor flirta, pe rând, cu cabaretul şic şi cu flamboaianţa unui go-go show. Un spectacol pregătit ca preambul la Festivalul TEMPS D\'IMAGES din noiembrie, care va prezenta publicului clujean o serie de spectacole de dans contemporan, teatru, expoziţii, concerte, proiecţii de filme experimentale şi scurt-metraje. "Un spectacol amuzant, dar de o fragilitate burlescă, un du-te/vino între tragedie şi comedie, între plâns şi râs." (Midi-Loisir) Un spectacol (şi, de ce nu, un festival) al cărui motto ar putea prea bine să fie sintagma "Uimeşte-mă!"
Biletele pentru spectacolul din Cluj Napoca vor costa, în funcţie de categorie, 25, 20, 15, respectiv 10 lei şi vor putea fi cumpărate de la Agenţia de Bilete a Teatrului Naţional (Piaţa Ştefan cel Mare, numărul 14), de marţi până duminică, în intervalul orar 11:00-17:00, precum şi în ziua spectacolului, de la faţa locului.
Un proiect al Asociaţiei Colectiv A, gândit ca preambul la Festivalul TEMPS D'IMAGES, realizat în colaborare cu Institutul Francez din Bucureşti, Ambasada Franţei în România, în parteneriat cu Centrul Naţional al Dansului Bucureşti. Un spectacol co-produs de Teatrul Bulandra Bucureşti şi Teatrul Naţional Cluj-Napoca.
Reprezentaţii:
Vineri, 19 octombrie 2012, şi sâmbătă, 20 octombrie, ora 19.00 la Teatrul Bulandra - sala Liviu Ciulei (Izvor), Bucureşti
Marţi, 23 octombrie 2012, ora 20.00 la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca
Biletele sunt în vânzare la teatrele:
Teatrul Bulandra (Izvor şi Icoanei)
Teatrul Naţional din Cluj-Napoca
Organizatori: Institutul Francez din Bucureşti şi Ambasada Franţei în România, în parteneriat cu Centrul Naţional al Dansului Bucureşti şi Colectiv A Cluj
Co-producători: Teatrul L.S. Bulandra Bucureşti şi Teatrul Naţional din Cluj-Napoca