România Liberă / martie 2005
Cea mai nouă societate distribuitoare de film din România se numeşte Transilvania Film şi se pregăteşte să intre cu prima peliculă pe piaţă. După cum o spune şi numele, Transilvania Film a apărut în trena Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca. Cu directorul ei, Ştefan Bradea, am stat de vorbă de curînd.

- Ce va aduce nou Transilvania Film şi cînd se va întîmpla asta?

- Începînd cu luna aprilie a acestui an, TF va încerca să completeze oferta de filme adresată publicului român cu cîteva titluri de excepţie, filme premiate la festivaluri internaţionale sau succese de casă incontestabile. Apariţia TF se leagă de multele filme extraordinare care s-au prezentat la ultimele ediţii ale Festivalului Internaţional de Film Transilvania, dar care însă nu şi-au găsit un distribuitor pentru România. Mulţi prieteni remarcau cu părere de rău că acele filme se pot vedea doar la Cluj sau eventual la »Elvira Popescu», după festival. De aceea ne-am gîndit să încercăm să le oferim o viaţa mai lungă.

- Care va fi filmul cu care se va lansa Transilvania Film?

- Primul film va fi Noi, Albinoi (Noi Albinosul) în regia lui Dagur Kari, o comedie »ţinută la rece», din Islanda, care a rulat la Cluj cu casa închisă şi a cîştigat şi Marele Premiu TIFF în 2003. Este un film-emblemă pentru că este nu numai bine făcut, dar şi extrem de deschis publicului.

- Care este strategia voastră, avînd în vedere numărul spectatorilor de cinema?

- Evident, succesul financiar al distribuţiei unui film pe marile ecrane se măsoară în numărul mare de spectatori. Toţi ceilalţi distribuitori existenţi pe piaţă pot confirma asta. Singura chestiune majoră de strategie pe care ne-o propunem ţine de o promovare în forţă a filmelor pe care le vom distribui. Cercul vicios întreţinut de numărul mic de spectatori şi de lipsa unor campanii tari de promovare trebuie rupt cumva. Nu avem bugetele unor »majori» americani, dar credem că putem compensa cu mult entuziasm şi creativitate. Spre exemplu, conceptul arhicunoscutului afiş TIFF 2004 cu ţărăncuţa în chip de Marilyn Monroe, extrem de apreciat, a fost gîndit tot de echipa noastră, aşa că suntem încrezători în potenţialul nostru creativ. Ne dorim de asemenea să distribuim film românesc bun, sper să avem ocazia chiar de anul acesta.

- Mai are loc o nouă societate de distribuţie dacă cei consacraţi sunt deja arvuniţià Va face Transilvania Film concurenţă Independenţei Film?

- În anul 2004, pe marile ecrane româneşti au putut fi văzute în jur de 150 de filme, aduse de 10 distribuitori activi. E suficient să aruncăm un ochi la vecinul nostru din vest, Ungaria, unde 20 de distribuitori aduc anual peste 300 de filme. Cu siguranţă că mai este loc, mai ales ţinînd cont de creşterea în calitate şi cantitate a numărului de ecrane. Iar filme bune cu siguranţă sunt de adus.
Cît despre concurenţă, sunt sigur că existenţa unui nou distribuitor orientat înspre filme aşa-zis "de artă" va însemna un plus în primul rînd pentru spectatorul de rînd. Independenţa Film este un distribuitor care a ţinut steagul sus atîţia ani şi cu care colaborăm excelent mai ales în ce priveşte organizarea TIFF-ului. Este imposibil să ne imaginăm azi piaţa românească de film fără filmele aduse de ei. Sperăm ca în curînd... unde-s doi puterea să crească!

- În ce fel va fi legată Transilvania Film de TIFF?

- TF este o societate aflată sub umbrela TIFF. Asta înseamnă că vom aduce pe marile ecrane filme care au fost şi vor fi prezente în sălile din Cluj din timpul festivalului, dar nu numai.

- Ce filme au fost achiziţionate la Marketul Festivalului de la Berlin?

- Pot menţiona aici în primul rînd The Machinist, în regia lui Brad Anderson, un thriller de excepţie cu Christian Bale în rolul principal, Somersault (regia - Cate Shortland), care a cîştigat aproape toate premiile Academiei Australiene de Film, Pusher II, un thriller care a făcut istorie în Danemarca, sau Hotel de Jessica Hausner. Suntem însă în negocieri pentru o mulţime de alte titluri, pe care vi le voi dezvălui la momentul potrivit.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus