România Liberă / martie 2005
Be Cool
Be Cool sau, mai bine zis, "Dă-te mare şi tare!" este ecranizarea unui roman de Elmore Leonard, scriitorului (născut în 1925) fiindu-i transpuse pînă acum, printre altele, Hombre, Get Shorty, Out of Sight şi Jackie Brown. John Travolta îşi reia personajul din Get Shorty (Un mafiot la Hollywood), dar mafiotul intrat în industria cinematografică iese acum din ea şi intră în cea muzicală, despre care se spune că este mai rea decît cealaltă.

Chili Palmer descoperă o tînără talentată (Christina Milian) şi, împreună cu văduva unui prieten, Edie (Uma Thurman) începe să-i pregătească tinerei lansarea, luptîndu-se atît cu mafioţii ruşi, cît şi cu o bandă de hip-hop-eri şi cu oamenii mai degrabă neputincioşi ai unui impresar invidios (Harvey Keitel).

Filmul nu e o capodoperă a genului comic, nu e o "La dolce vita" în variantă hip-hop, cum spune Uma Thurman, dar oferă o galerie foarte colorată de personalităţi şi o vizită ghidată prin Hollywood, unde a fost în întregime filmat. John Travolta, Uma Thurman, Harvey Keitel, Vince Vaughn, Danny DeVito, Liv Tyler şi trupa Aerosmith, fostul campion de wrestling The Rock evoluează într-o construcţie parodică în care planul secund lasă loc din cînd în cînd realităţii, pentru a încurca pistele. Vezi secvenţa de la meciul lui Los Angeles Lakers ori cea de la concertul trupei Aerosmith.

Chiar dacă în caietul de presă nimeni nu o spune explicit, Travolta şi Thurman mărturisindu-şi încîntarea de a lucra din nou împreună după ce au fost parteneri în Pulp Fiction, este imposibil să nu ai în minte secvenţa dansului din filmul lui Tarantino atunci cînd îi vezi pe cei doi aducînd vorba despre dans. Oricum, e greu să nu te gîndeşti la Pulp Fiction de la primul lor cadru împreună.

Uneori deranjant de caricatural şi stereotip, cu atît mai mult cu cît unii actori (de exemplu, Vince Vaughn) joacă prea îngroşat, filmul se mai şi scutură din cînd în cînd, şi atunci devine haios de-a dreptul, simplu şi fără fasoane. Dacă Travolta e simpatic şi cam atît, personajul lui The Rock face toţi banii - un bodyguard gay care visează să devină actor şi care îşi consumă lirismul în alegerea bîtelor pentru cafteală (roşii), făcînd în timpul liber repetiţii la ridicarea sexy a sprîncenei. În final, cînd tînăra interpretă dă lovitura şi e premiată la MTV Music Awards, e o adevărată încîntare să-l descoperi pe puternicul Elliot dansînd pe scenă ca un urangutan fericit.
Regia: F. Gary Gray Cu: John Travolta, Uma Thurman, Vince Vaughn

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus