noiembrie 2012
Luni, 19 noiembrie 2012, ora 16, Square Media lansează un eveniment dedicat exclusiv cărţii de artă şi cărţii-obiect. Lucrul cu opera de artă - fie ea printată, fie reprodusă într-o carte, fie expusă într-un eveniment - a dezvoltat în timp, un ataşament firesc faţă de proiecte culturale şi editoriale. Ne-a adus pe de altă parte, aproape de reuşitele, dar şi de problemele pe care le întâmpină grafica, tipărirea, distribuţia şi chiar finanţarea cărţii de artă. Nu ne propunem să rezolvăm aceste probleme, ci să le aducem la un numitor comun, să căutăm răspunsul posibil. Miza acestui răspuns ţine de faptul că o astfel de carte are nevoie de un spaţiu al său, în care dialogul şi vânzarea capătă sens.

Din 19 noiembrie până în 16 decembrie, alături de Universitatea Naţională de Artă, de editori şi de parteneri, Square Media încearcă să transforme o carte într-un eveniment - prima ediţie CARTE cu ARTE, realizată prin Asociaţia Culturală IDIOMA. Evenimentul are loc în Bucureşti, la UNAgaleria, str. G-ral Budişteanu, nr. 10.

CARTE cu ARTE coagulează o platformă comună, a micilor editori, autori individuali sau instituţii cu preocupări şi probleme similare. Aşa cum orice lucru este mai bine înţeles atunci când se aşează printre altele asemănătoare, tot aşa şi cartea de artă are nevoie de un loc al său, un loc în care să nu se piardă printre rafturi, un loc care să nu individualizeze participanţi, ci care să ofere prilejul celei mai directe lecturi. Câştigător va fi publicul care va şti unde poate găsi acele cărţi de negăsit, de care aude întâmplător sau deloc, acele cărţi altfel.

Ce face dintr-o carte o carte-obiect? CARTE cu ARTE porneşte invers: de la întreg către parte. Scoate hârtiile din coperţi, descoase tipograful, intră în vorbă cu librarul, caută surse de finanţare, întreabă graficianul, citeşte fragmente, expune plăcile tipografice şi probele de tipar, organizează ateliere de manufactură.  

Ce urmează după o carte? Poate să fie doar lectura. Dar mai pot fi şi alte obiecte - obiecte noi pe care o carte le poate stârni, care pot fi un comentariu vizual sau complementar. Aducem astfel de obiecte la Carte cu Arte. O veţi putea întâlni astfel pe Ana Alexe şi un Manual de tipare. Invităm artişti să creeze. Invităm autori să lanseze cărţi. Invităm editori să citească cu glas tare. Dăm glas acelei poveşti, atipice, a cărţii-obiect, şi îi construim spaţiul în care povestea sa are sens şi continuitate.

Printre multe alte cărţi, Igloo Media va lansa cele mai noi apariţii, dar va readuce şi titluri mai vechi, încă la mare căutare. Despre ochiul de veghe tocmai a ieşit din tipar şi va fi lansat de autorul său, Vladimir Bulat. După concursuri şi premii, Găsiţi şi pierduţi şi ELECTRO+ îi regăseşte pe Nicu Ilfoveanu, Agnès Birebent şi Octav Avramescu. Vom vorbi cu Octav Avramescu şi despre romanul grafic şi banda desenată aşa cum o susţine şi o promovează Editura Jumătatea Plină. Institutul Cultural Român participă cu o selecţie importantă de cărţi de artă. Editura MARTOR a Muzeului Naţional al Ţăranului Român povesteşte câte ceva despre un corp al cărţii şi e plină de ulcioare, gânduri, măşti şi portrete. Ne reîntâlnim cu Galeria Posibilă, cu ediţii limitate semnate de artişti (Ştefan Câlţia, Nicu Ilfoveanu, Dan Perjovschi), cu multe alte cărţi frumoase, dar şi cu artistul Ştefan Câlţia, invitat de galerie la o discuţie despre Cărţile de gravură. Cărţi manufacturate sau haiku-uri pe hârtie manuală, cărţi unicat sau în ediţii limitate, dar şi multe alte poveşti pe felurite materiale, vă aşteaptă alături de Ioana Dinescu, Lucian Muntean şi Răzvan Supuran. Acelaşi Răzvan Supuran va lansa Plimbare cu Orb, va participa la o întâlnire cu Meţeriaşii (Şerban Anghelescu, Uncristian, Cosmin Manolache, Lila Passima, Călin Torsan, Ciprian Voicilă) şi va expune cărţi realizate în cadrul atelierelor Cartea de Hârtie. 

Vă invităm de asemenea să redescoperiţi cărţile câştigătoare la Gala Bun de Tipar şi la Cele Mai Frumoase Cărţi din România!
 
Vă invităm să votaţi cărţile-obiect care vă plac cel mai mult dintre cele înscrise la concurs!
 
Vă invităm să aflaţi mai multe despre cum se multiplică o carte, sau despre librăriile în care aceste cărţi sunt atent promovate, ca şi despre cele mai noi strategii de finanţare a proiectelor editoriale din România, în cadrul unor întâlniri special dedicate.
                                                                                                                                
Vă invităm să vă cumpăraţi cărţi cu arta înţelegerii lor! Să vă plimbaţi ochii peste probele de tipar şi obiecte fabuloase! Să participaţi la întâlniri şi discuţii!
 
În 14 decembrie tragem linie şi concluzii. Ne pregătim pentru ediţia a doua, de anul viitor!
 
În plus, pentru că intrăm în decembrie, vă aşteptăm şi cu obiecte de sarbatoare: obiecte unicat din lână, dantelă, hârtie de carte, aţă, sfoară şi alte materiale. De purtat sau decorat. Toate produse de Anamaria Avram.
 
Evenimentul este deschis de luni până duminică, între orele 11 şi 20.


Perioada de desfăşurare: 19 noiembrie - 16 decembrie 2012.
Accesul este gratuit.
Pentru detalii şi programul evenimentelor răsfoiţi pdf-ul de la www.asociatiaidioma.ro.
 
Square Media printează fotografii de artă şi face grafică de carte. Dar şi ultragiclee print şi art book pornesc din acelaşi punct: să înţelegi că o lucrare este un întreg şi că o echipă înseamnă mai mult decât un om. Am făcut aşadar un pas către întregul cărţii. Cu toate greşelile, neînţelegerile şi împiedicările inerente. Inerente unui atelier. Aşa cum suntem noi la Square. Aşa cum sunt mulţi editori aşezaţi la aceeaşi masă. Aşa cum sunt cărţile în general.
-------------------------------------
co-organizator al prezentei ediţii: Universitatea Naţională de Artă
editori: Asociaţia pentru Artă Ilfoveanu, Atelierul de Grafică, CIV-Editorial, Fotocabinet, Galeria Nouă, Galeria Posibilă, Igloo Media, Institutul Cultural Român, Editura Jumătatea Plină, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Editura UNArte
librării: Anthony Frost, Bastilia Librarium, Cărtureşti, Librăriile Humanitas, Librăria Jumătatea Plină
tehnici şi suporturi de imprimare: Imprimeria Arta Grafică, Inkorporate Print, Master Print Super Offset; Antalis România; Epson România; Atelierul de Carte; Square Media
despre platforme de finanţare: Adminstraţia Fondului Cultural Naţional, Punctul de Contact Cultural pentru Programul Cultura 2007-2013
carte manufacturată / tiraj limitat: Răzvan Supuran, Ioana Dinescu, Lucian Muntean
manual de tipare: Ana Alexe
Ştefan Câlţia a sprijinit acest proiect cu sfaturi şi desene imaginea Carte cu Arte
Atelierul de Carte a făcut ateliere, cărţi şi obiecte
Anamaria Avram a făcut obiecte cu arte
parteneri media: Igloo, modernism.ro, Adevărul, Historia, Dilema veche, Art Act Magazine, ArtClue, Observator cultural, liternet.ro, Decât o Revistă, Avantaje, Radio România (Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Internaţional, Radio România Bucureşti fm, Radio România 3net), Radio France Internationale
-------------------------------------
curatori: Cosmina Chituc, Andy Braniste, Jan Eugen
grafica si prepress: Irina Mărculescu
web: Nicuşor Branişte
tipar materiale promoţionale susţinut de: Imprimeria Arta Grafică, Inkorporate Print, Master Print Super Offset
pe hârtie oferită de: Antalis România

pentru orice alte informaţii nu ezitaţi să contactaţi:
[email protected]

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus