noiembrie 2012
Infidèles, Les
Fustangii (în original: Les infidèles, titlu internaţional The Players) este o comedie franţuzească pe tema infidelităţii masculine realizată de şapte regizori francezi. Filmul va intra din 23 noiembrie 2012 în cinematografele din toată ţara.

"Fustangii" principali sînt doi actori francezi: Jean Dujardin şi Gilles Lellouche. Ei trec prin mai multe situaţii bine cunoscute de tip triunghi amoros şi discuţii conjugale, gen: bărbatul căsătorit cu amantă de liceu, participarea la teambuilding cu firma, "Dragă, dar nu e ceea ce crezi!", "Poţi să-mi spui dacă m-ai înşelat vreodată cu altă femeie, că nu mă supăr!" etc.


Dacă pe Gilles Lellouche e posibil să-l mai fi văzut în filme precum Jeux d'enfants (2002), Mes amis (1998, regia: Michel Haznavicius), Narco (2003), pe Jean Dujardin sigur îl veţi recunoaşte din mult premiatul The Artist (2011, regia Michel Haznavicius).

Dujardin a primit recent numeroase premii, din care cele mai importante sînt: Oscar 2012 pentru "Cel mai bun actor în rol principal", premiul BAFTA 2012 la aceeaşi secţiune, premiul Cannes 2011 pentru "Cel mai bun actor" şi Globul de Aur 2012 pentru "Cel mai bun actor de comedie" etc.

Jean Dujardin, Artistul ajuns Infidel

Unul dintre cele şase scurtmetraje (plus cele două pastile) care alcătuiesc comedia Les infidèles se numeşte Las Vegas şi este regizat chiar de cei doi actori principali: Dujardin şi Lellouche. Cei doi au roluri şi în restul scurtmetrajelor. Dujardin povesteşte într-un interviu că ideea pentru Las Vegas (în care este vorba de doi prieteni care inventează că au cîştigat o excursie în străinătate, pretext pentru a scăpa de soţii) i-a venit în felul următor: Am auzit o poveste despre un om care, pentru a-şi înşela soţia, mergea la cinema, cumpăra un bilet şi închidea telefonul mobil înainte de începe "zbenguiala". Când se întorcea acasă şi soţia îl întreba de ce nu a răspuns la telefonul mobil, îi arăta biletul ca "dovadă". Am găsit această înşelăciune foarte interesantă. Tema infidelităţii oferă un teren de studiu pasionant.


Ideea titlului mare al lungmetrajului i-a venit tot lui Dujardin: Am zărit cu coada ochiului carcasa de DVD a filmului lui Martin Scorsese, LES INFILTRÉS, şi am citit din greşeală LES INFIDÈLES...

Dujardin povesteşte că prietenia sa cu partenerul Gilles Lellouche datează demult: Ne înţelegem bine. Gilles şi cu mine căutam, de asemenea, aventuri umane, şi chiar ne tenta să lucrăm împreună. Suntem din aceeaşi generaţie. Avem aceleaşi gusturi, aceeaşi sensibilitate şi respect reciproc pentru munca noastră. Colaborarea părea evidentă.

Am conceput mai multe filme mici - cel puţin treizeci la început - apoi am ales. Singurul numitor comun a fost libertatea limbajului şi umorul, ceea ce nu ne-a împiedicat să ajungem până la patetic sau sumbru.

Simplul fapt de a avea şapte regizori diferiţi a fost deja un pic ciudat. Pentru echipă, de asemenea. Dar acesta este unul dintre aspectele care au făcut proiectul interesant. În fiecare luni, am reluat munca cu un alt regizor, într-un alt loc, cu personaje diferite. Nu a fost plictisitor!

Mai mult, unul din episoade, La Question (în care soţia îl provoacă pe soţ să-i mărturisească dacă a înşelat-o vreodată, cu promisiunea că nu se va supăra) este jucat de Jean Dujardin împreună cu soţia sa din viaţa reală, Alexandra Lamy. Dujardin mărturiseşte: Alexandra şi cu mine ştim unde se opresc lucrurile. Noi nu confundăm viaţa privată cu munca noastră. Noi interpretăm o ficţiune. Cu Alexandra am trăit deja această situaţie şi asta ne-a permis să mergem mai departe. Regăsim puţin din ceea ce am trăit în teatru cu Doi pe un balansoar.


Filmul va intra pe 23 noiembrie 2012 în cinematografele: Elvira Popescu, Movieplex Cinema Plaza, Grand Cinema Digiplex - Băneasa, Cinema City Cotroceni, Cinema City Sun Plaza din Bucureşti şi Cityplex Constanţa.
 
* Lungmetrajul este adus în România de Independenţa Film, casa de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase. Independenţa Film a distribuit pelicule ca Todo sobre mi madre, Trainspotting, Melancholia, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, In The Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville etc.

Referinţe online:
Fustangii (Les infidèles / The Players) - site-ul oficial
The Artist (2011) - trailer oficial
Fustangii (Les infidèles / The Players) - facebook
 
anca romanescu | punk pr | 0732 144 570| 0751 224 222 | [email protected]

Regia: Emmanuelle Bercot, Fred Cavayé, Alexandre Courtès, Jean Dujardin, Michel Hazanavicius, Jan Kounen, Eric Lartigau, Gilles Lellouche Cu: Jean Dujardin, Gilles Lellouche, Guillaume Canet, Mathilda May, Sandrine Kiberlain

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus