decembrie 2012
Domnule Daniel Emanoil Gregory (Hardilă),

Am aflat numele dumneavoastră odată cu vestea că Teatrul LUNI de la Green Hours se clatină şi că e posibil ca în curând să nu mai existe. Noi, artiştii Green Hours, nu ştim exact ce s-a întâmplat şi care este conflictul în detaliile lui administrative şi financiare dar, cunoscându-l şi (de aceea) iubindu-l pe Voicu Radescu, suntem bineînţeles tentaţi să credem că dreptatea e de partea lui. Ştim că sunteţi un om foarte puternic, posesor al mai multor cluburi bucureştene (unul dintre ele extrem de frecventat de tineri artişti o lungă perioadă). E de neînţeles pentru noi de ce v-aţi pornit împotriva teatrului nostru. Nu poate fi vorba de avantaje financiare, asta e limpede. Green Hours nu e un loc din care cineva se poate îmbogăţi. Cu atât mai puţin acum, când cei care îi calcă pragul sunt foarte puţini şi o fac doar pentru că nu sunt spectatori Green sau nu cunosc necazul care s-a abătut asupra noastră.

Ne-am tot gândit şi am ajuns la concluzia că e doar o chestiune de orgoliu. E posibil ca Voicu să vă fi enervat din cale afară, ni s-a întâmplat multora în toţi anii ăştia în care am trăit şi am muncit alături de el. În afară de inflaţia de calităţi cu care e înzestrat, are defectul de a fi îngrozitor de încăpăţânat când i se pare că e nedreptăţit. Dacă aşa e, am vrea să vă spunem că e o luptă care nu prea are ce lauri ai gloriei să vă aducă în clipa în care o veţi fi câştigat. Niciodată Teatrul LUNI n-a fost puternic decât pe plan artistic, pe toate celelalte planuri fiind ca o frunză în vânt. Cât despre Voicu, forţa lui stă doar în faptul că e un idealist şi are curajul să facă lucruri care nu-i aduc nici un fel de profit palpabil, ci numai din cele sufleteşti. Deci nu e un adversar de luat în seama în genul de război în care a intrat acum.

Ne gândim că e posibil să vă fie dragi actorii, din moment ce "marţea actorilor" a fost atâta vreme o tradiţie într-unul din cluburile dumneavoastră. Daca aşa e, poate nu e imposibil să vă înduplecăm cu scrisoarea noastră. Green Hours nu e în primul rând clubul lui Voicu Rădescu, chiar dacă a reuşit să-şi vândă până şi garsoniera pentru a-l ţine pe linia de plutire în toţi anii ăştia. Green Hours e un refugiu artistic de importanţă vitală pentru foarte mulţi artişti români de toate vârstele, din teatru, muzică sau altele. Indiferent cât de tare v-aţi certat cu Voicu şi cât de mult sînt acum implicate poliţii şi tribunale, poate v-aţi putea opri dintr-o dată şi, chiar dacă nu veţi ajunge să vă daţi mâna, măcar să le uitaţi şi să le uităm pe toate. Noi n-o să vă purtăm pică. Cât despre Voicu, dacă are de făcut jazz şi teatru, nu prea-i mai pasă de altceva.

Haideţi să nu mai calculăm cine pe cine a păcălit, cine cui are de dat bani. Nu vă cerem decât să vă vedeţi de cluburile dumneavoastră care chiar merg bine şi să lăsaţi Greenul să-şi vadă de viaţa aşa cum a făcut-o şi până acum. Paradoxal, firma cu care ne pedepsiţi se numeşte "Green Fusion". E o glumă cinică, ştiţi şi dumneavoastră că acolo nu e nici un fel de fuziune şi că nu există nimic din spiritul Green. Ştim că s-au acumulat datorii imense (pentru nivelul nostru de oameni obişnuiţi) şi că există un proces civil între Voicu şi Green Fusion. Dar noi îl putem convinge pe Voicu să renunţe la orice plângere şi chiar să uite complet de tot episodul ăsta de coşmar, chiar şi de datorii, dacă dumneavoastră acceptaţi să ne lăsaţi în pace şi să plecaţi din Green. O să vedem cum ne descurcăm cu datoria, câtă vreme avem scena, teatrul, muzica, nimic nu e de nefăcut.

Aşadar, domnule Gregory, puteţi considera această scrisoare o declaraţie limpede a faptului că Green Hours nu vă poate ţine piept şi că nu mai vrea să se lupte cu dumneavoastră. Vă precizam că i-am spus lui Voicu despre hotărârea de a vă trimite o scrisoare, a considerat că e dreptul nostru până la urmă, dar nu ne-a cenzurat în nici un fel, ba mai mult, va afla odată cu dumneavoastră ce conţine ea.

Cu sentimente paşnice,

Artiştii Green Hours:
Radu Afrim
Cătălin Babliuc
Laurenţiu Bănescu
Lia Bugnar
Bobo Burlăcianu
Constantin Cojocaru
Toma Dănilă
Luca Dinulescu
Bogdan Dumitrache
Bogdan Dumitrescu
Andrei Gheorghe
Radu Iacoban
Vera Ion
Cinty Ionescu
Mihai Iordache
Tudor Aaron Istodor
Nicoleta Lefter
Ana-Ioana Macaria
Ilinca Manolache
Marius Manole
Rolando Matsangos
Ana Mărgineanu
Sultan Nasser
Isabela Neamţu
Maria Obretin
Katia Pascariu
Peca Ştefan
Florin Piersic Jr.
Daniel Popa
Iulian Postelnicu
David Schwartz
Cosmin Seleşi
Maria Răducanu
Mircea Tiberian
Alin Teglaş
Alex Tocilescu
Ana Ularu
Luiza Zan

Lista de artişti rămâne deschisă şi este în curs de completare. Lista completă de artişti va fi publicată în zilele următoare.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus