februarie 2013
Sette opere di misericordia
Sette opere di misericordia / Şapte opere de milostenie (Seven Acts of Mercy, în engleză) este o dramă inspirată din viaţa imigranţilor români care trăiesc în taberele de la periferiile oraşelor din Italia. Filmul este o coproducţie italo-română, regizată de fraţii Gianluca şi Massimilliano De Serio, iar personajele principale sunt interpretate de un actor italian şi de o româncă: Roberto Herlitzka şi Olimpia Melinte.

Filmul va avea premiera vinerea aceasta, 22 februarie 2013, la cinema Elvira Popescu, distribuit de Independenţa Film.

Sette opere di misericordia este câştigătorul a două premii la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, 2011 (Don Quijote Award şi Junior Jury Award) pentru regie şi al premiului pentru Cea mai bună regie la Festivalul Internaţional de Film de la Marrakech, 2011.

Sinopsis. Luminiţa este unul din miile de imigranţi ilegali români care duc o viaţă infernală la marginea unui oraş din Italia. Planul fetei, ca al multora dintre ei, este să găsească o cale, chiar şi ilegală, de a evada din mahalaua fetidă a cărei prizonieră este. Pentru a izbândi, Luminiţa încearcă  să-l paraziteze pe Antonio, un italian bătrân, bolnav, neputincios şi cam ciudat. Întâlnirea dintre cei doi este greu de descris. O poveste tristă şi, probabil, controversată pentru publicul de ambele părţi.


Titlul Sette opere di misericordia are inspiraţie religioasă, la fel ca lucrarea omonimă a lui Caravaggio Sette opere di misericordia (1607, ulei pe pînză), fiind vorba de cele şapte fapte de milostenie trupească pe care un credincios trebuie să le facă într-o viaţă:


Să dea de mâncare celor înfometaţi.
Să dea de băut celor însetaţi.
Să îmbrăce pe cei goi.
Să adăpostească pe străini.
Să viziteze pe cei bolnavi.
Să viziteze pe cei închişi.
Să îngroape pe cei morţi.

(Evanghelia după Matei: «Veniţi, binecuvântaţii Tatălui, moşteniţi împărăţia cea pregătită vouă de la întemeierea lumii. Căci flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi M-aţi primit; gol am fost şi M-aţi îmbrăcat; bolnav am fost şi M-aţi cercetat; în temniţă am fost şi aţi venit la Mine.»)

Despre Sette opere di misericordia

Regie. Fraţii Gianluca şi Massimilliano de Serio s-au născut la Torino în 1978. De-a lungul anilor au regizat scurtmetraje, documentare şi diverse proiecte selectate ulterior la cele mai importante festivaluri de film naţionale şi internaţionale. Sette opere di misericordia reprezintă debutul celor doi în lungmetraj, recunoscut deja la festivaluri importante precum Locarno şi Marrakech.

Distribuţie. În rolul Luminiţei, tânăra imigrantă româncă ajunsă în Italia, joacă Olimpia Melinte. Olimpia este născută la Iaşi, are 27 de ani şi nu este la primul său film. Cele ce plutesc (2009), în regia lui Mircea Danieliuc, este o poveste plasată tot în universul "emigranţi români în Italia" în care Olimpia are rolul feminin principal. O mai puteţi vedea în Killing Time (2012), al lui Florin Piersic Jr., alături de Florin Piersic Jr. şi Florin Zamfirescu.


Roberto Herlitzka îl interpretează pe bătrânul italian Antonio. Herlitzka este unul dintre cei mai cunoscuţi actori de teatru italieni ai momentului. Are 75 de ani, este concitadin cu fraţii De Serio din Torino şi de-a lungul carierei a jucat în peste 50 de filme de cinema, printre care: Good Morning, Night (2003), cu care a câştigat premiul pentru Cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Veneţia, în acelaşi an, Seven Beauties (1975) sau Oci Ciornie (1987), al lui Nikita Mikhalkov, în care apare alături de Marcello Mastroianni.

Producţie. Alessandro Borrelli, Dan Burlac, Petre Dorobanţu.

Referinţe online:

Seven Acts of Mercy - site oficial (en)
Gianluca & Massimilliano De Serio - site oficial
Gianluca e Massimiliano De Serio - pe Facebook
Articolul despre 7 Opere în La Stampa (.pdf)
Sette Opere Di Misericordia - în Corriere della Serra

Independenţa Film - pagina de Facebook
Independenţa Film - site-ul oficial

-------------------------

Sette opere di misericordia este adus în România de Independenţa Film, casa de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase. Independenţa Film a distribuit pelicule ca pelicule ca Amour, Todo sobre mi madre, Trainspotting, Melancholia, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, In The Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville etc.).

anca romanescu | punk pr | 0732 144 570| 0751 224 222 | [email protected]  

Regia: Gianluca & Massimiliano De Serio Cu: Roberto Herlitzka, Ignazio Oliva, Olimpia Melinte, Stefano Cassetti

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus